用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

李兆基 [複製鏈接]

請問妳的朋友兒子是不是讀李宗德的? 因上星期六見朋友, 她們的子女都是今年升中一, 她們對李兆基的態度是有錢就可以入讀的, 但我聽收生都有一定的要求的, 所以好奇問一下, 我囡囡只係李宗德小二, 但都希望了解這校, 因暫時都是我心儀的中學.

原帖由 LLMUMMY 於 09-3-2 09:55 發表
恭喜! 朋友的兒子可能成績差d, 學校出信話未能達要求, 希望他能於下次考試努力以赴
[

謝謝妳的回覆!
原帖由 LLMUMMY 於 09-4-1 17:11 發表
學校對收生有一定要求, 不是有錢就可以入讀, 學校比較喜歡"李"小學生, 是因為大家教學型式差不多,
如果成績不達標, 學校都不會收, 我有朋友今年報考李兆基,1800學費, 父母比得起有餘,因成績未能達到學校要求, 連int ...
[

我可能之前寫得唔係好好, 我朋友意思係有錢交學費就可以入讀這校, 不是指家底好有錢, 係我表達得唔好, 對不起.

不過, 小女一年班時, 眼見有位是李小六年班的大姐姐, 她同樣是入讀李兆基, 仲有獎學金, 我都相信學校是會挑選成績好的學生的.
原帖由 -joejoelam 於 09-4-2 12:30 發表
李兆基係一間直資學校,學費係其中一個收入來源,佢地都設有獎學金,令成績好但負擔唔起學費嘅同學都可以入讀.
另一方面如果收咗D唔達標學生,影響學校成績,令家長卻步都同樣令學費收入大減.
學校網頁話收生準則係中英數 ...
[
‹ 上一主題|下一主題