用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好擔心2歲8個月仲未講到詞語
go

[聽/語障] 好擔心2歲8個月仲未講到詞語 [複製鏈接]

i 位係係普通幼兒園的特別位.
s 位就係特殊幼稚園呀.

我細仔同你細仔的情況有d 似, 而家3歲, 讀緊s 位啦.

原帖由 kinheimom 於 09-1-20 12:36 發表
星期四去協康 (22.1.09) 希望知道原因, 最近已經出盡力同個細仔講野, 好似有小小進步,

另有d家長提及 i 位, s 位?  不知有何分別?

有進步呀... 開始講多d 野, 同埋開始唱歌仔, (入學前係唔識的). 不過音都係唔準呀.
入s位係要經cac 的醫生做評估的, 我細仔1歲10個月開始排隊, 都等左一年先有位呀.

原帖由 kinheimom 於 09-1-21 12:36 發表
咁你覺得佢有無進步呀?讀左s位幾耐呀?點解你咁快排到s位? 人地話要政府機構做轉介,係咪真?

因為我個仔一直係醫院有得覆診, 歲半唔識得講野就有得去cac 啦. 所以就咁快啦.

咁你仔仔有無係私家做d 野呀?

原帖由 kinheimom 於 09-1-21 15:52 發表
我個仔08年12月31日先見CAC姑娘, 由於現時多小朋友需要此服務,所以要等9-10個月先見醫生或做全面評估,先可以排隊,到時都4歲,都不知點追???

點解你個仔咁快可以做評估?  因為健康院通常拖到2歲至2歲半先肯refer 你去 ...

我都明你的擔心的, 我都係兩個仔, 細仔跟住哥哥都係咁慢, 我諗係天生的.

besides 講野, 其他野, 你細仔係唔係都比人慢呀?

原帖由 kinheimom 於 09-1-21 18:08 發表
我個仔都有一直係醫院覆診,但佢地將個波pass比健康院,話健康院的判斷準d, 所以我都要拖到個仔返n1 5-6個月都無明顯進步先開始做野.

明天去協康評估都係自費,屬私家的,見完言語治療師,有些專業意見後就會著手搞train ...

咁同小朋友玩, 專注係唔係都ok? 返學老師有無野講, 如果都ok, 咁都ok 的.

原帖由 peggy888 於 09-1-22 14:26 發表
yes only speech delay, everything is normal. The nurse said he move very fast. So no problem at all in physical development.
‹ 上一主題|下一主題