用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 生眼瘡-要全身麻醉做小手術, 有無更好的方法? ...
樓主: TTJTMaMa
go

生眼瘡-要全身麻醉做小手術, 有無更好的方法? [複製鏈接]

醒目開學勳章

一發現有眼瘡就用熱毛巾敷, 一連幾晚就會好架啦, 要盡熱喎, 咁當然要自己受到果個熱度啦, 根本唔需要食藥同做手術~

唔好食咁多肥膩野同高膽固醇食物, 如果唔係, 就算好番都會成日生架~

醒目開學勳章

原帖由 rabbitpiggy 於 09-1-13 08:39 發表

thank you.  乜同食物有關的嗎? 我問醫生, 他說是因為手dirty 搞到落隻眼上才會生眼瘡的.  誰對呢?

我講我個case你知, 你就明啦....

話說我有一輪成日生, 割完又生成日番發, 咁我睇開個醫生見我生得咁密, 就話可能係我膽固醇有點偏高, 建議我去驗下血, 咁我就走去驗呢樣野, 個醫生無講錯, 真係高左d, 於是我就食藥同開始戒口, 之後都生過1-2次, 但我都繼續戒口, 高膽固醇唔食or少食, 跟住之後真係生少左好多, 近呢幾年係無生過....

至於你話dirty, 都有可能, 但你話果隻就只係發炎only, 我果隻, 粒眼瘡裡面d全係油黎架~

醒目開學勳章

仲要勤力食多d生果, 蔬菜~

醒目開學勳章

原帖由 sc_mother 於 09-1-14 17:52 發表
I have a daughter who has eye sores in her right eye and then in her left eye about ten months ago.  I used the hot pad method and eye creams to make her eyes recover.  

I want to raise a question:lo ...

我唔覺得游水會生眼瘡~
‹ 上一主題|下一主題