用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正 vs. 民生, any advice please?
go

培正 vs. 民生, any advice please? [複製鏈接]

如果培正收我就會揀培正. (好可惜唔收.) 因為好似d comments postive 啲. 民生就聽聞德行麻麻. (但民生收咗我阿仔) 所以我都唔知好唔好俾小朋友讀.

我個朋友她在教會事俸, 所以有機會接觸到該校學生(相信是幾個吧!). 她就說她們很世界女. 跟住我就無多問了. 不過, 2月17日民生有活動, 我都會去再觀察吓, 再決定.

原帖由 michellebaby 於 09-1-13 10:19 發表
民生啲德行麻麻嗎 ?
有冇啲咩 link or sample? 我想了解多些啊
因為收了我的小朋友
而家亦打算就讀民生幼稚園
想了解多些呢 thanks.

我應該下午去. 不過, 老實講到阿b上小學要幾千蚊學費再加校車和雜費可能要around5k/month. 我未必afford得起. 所以除咗學校本身之外, 都有其他因素會影響我既選擇.

原帖由 michellebaby 於 09-1-13 14:35 發表
我到時都會帶埋小朋友去呀
你會上午去定下午去 ?

我交留位費o固日見啲小朋友好有禮貌咁同畫畫老師say bye 呢~ 等我 17 號去時再觀察多啲先 ^^

應該係! 唔係佢o地邊有得揀收生情況呀!

我另一間是自己區內的屋村學校, 貪佢近同d口碑都唔錯咋!
係呢? 你有無第二選擇呀?

原帖由 michellebaby 於 09-1-13 15:41 發表
我想問問係咪可以有一條龍的學校都係私家小學架 ? (即民生同培正等等... ?)

你還有邊幾間幼稚園選擇當中 ? 有得揀其實都係好事呢
可以比較吓嘛~

...

你有答案就好啦! 恭喜呀!
其實, 我都鐘意民生個環境, 又大又靜, 可能這就是一分錢一分貨啦!

原帖由 michellebaby 於 09-1-15 13:34 發表
hi 莊生bb,
我另一間都係近屋企同口碑好的幼稚園
但應該都會揀民生幼稚園了
因為校舍實在太吸引
呀b 亦好鍾意 
‹ 上一主題|下一主題