用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 有無09年崇幼主流家長,入嚟交流吓啦!!!
樓主: Monty
go

有無09年崇幼主流家長,入嚟交流吓啦!!! [複製鏈接]

原帖由 miutang 於 09-1-22 11:39 發表
恭喜晒.

另想問曦彤媽媽及tina, 為何選主流班而不選國際班?

我選主流是希望小朋友有正規學習廣東話, 始終英文及普通話不是母語, 及國際班只有下午班.

但普遍好似prefer國際班多d, 註冊時也是有些父母要求轉國際 ...

miutang,
其實我覺得國際部係會比較free d 同埋d 小朋友會活躍d, 所以唔多適合我個囡嘅性格, 加上我地都係唔想佢讀下午班, 所以都無諗到. 另外佢k1果年都未有學劵, 所以如果讀國際部都幾貴呀!
我諗依家多左好多父母揀國際部, 係因為佢依家抵讀, 佢個學費又就到個學劵. 不過其實有左學劵嘅國際部, 校長講明上外籍老師課果時間會無咁多嫁. 另外, 依家崇幼主流已經無開全日班, 唔似國際部, k2可以轉全日, 可能d家長都會consider k2有全日班呢樣野呀.

原帖由 miutang 於 09-1-22 11:39 發表
恭喜晒.

另想問曦彤媽媽及tina, 為何選主流班而不選國際班?

我選主流是希望小朋友有正規學習廣東話, 始終英文及普通話不是母語, 及國際班只有下午班.

但普遍好似prefer國際班多d, 註冊時也是有些父母要求轉國際 ...

我沒有考慮過報國際班, 只是想個囡習慣上午班, 不讀下午班就OK.跟據大囡讀完流主班後升小學都OK呀. 只是開頭的一個月未能適應, 但後來都能應付, 所以我個人覺得崇幼的程度都屬中上. 應該足以應付一般不要求高之小學.

真係多謝曦彤媽媽及tina嘅分享,咁我就清楚多d....
不過成4-5份report要做咪對小朋友好辛苦lor,而且佢哋明唔明做d乜ga呢

原帖由 Monty 於 09-1-24 08:14 發表
真係多謝曦彤媽媽及tina嘅分享,咁我就清楚多d....
不過成4-5份report要做咪對小朋友好辛苦lor,而且佢哋明唔明做d乜ga呢

我大囡時每逢星期五只需做一份讀書報告, 原來現在要做二份呀? 不過給家長的通告就真係至少四-五份啦, 有D唔關幼稚園的通告都入埋比你 , 真係好鬼亂架, 唔知現在有否改善呢?

遲d到小學會考呢間,因為崇真好似唔係實收崇幼嘅學生,
不過唔知培道小上培道中又點...
原帖由 曦彤媽媽 於 09-1-21 17:32 發表

好感謝神, 亞囡自行收生已經入左基灣, 所以我地唔洗再煩.
另外亞囡d同學仔有考到聖方濟各, 陳守仁, 宣道, 禮賢, 培道, 聖三一都有.

原帖由 Monty 於 09-1-24 17:03 發表
遲d到小學會考呢間,因為崇真好似唔係實收崇幼嘅學生,
不過唔知培道小上培道中又點...  

以我大囡這年來說, 我所認識的同學仔有報崇小的全部都收喎!

Tina,

Kung Hei Fat Choy,  pls check p.m.

原帖由 Tina 於 09-1-25 23:22 發表

祝大家新年快樂, 身體健康, 個個小朋友聽教聽話,快高長大!

因為我都係聽朋友講咋....佢朋友要2nd in先至收,所以我咪有d擔心崇小未必會收哂崇幼學生....
原帖由 Tina 於 09-1-25 23:22 發表

我都祝大家牛年行大運, 心想事成,大人 & 小朋友身體健康,小朋友就精乖伶俐, 生生性性,聽聽話話!!!!
原帖由 Tina 於 09-1-26 23:30 發表
祝大家新年快樂, 身體健康, 個個小朋友聽教聽話,快高長大!

原帖由 Monty 於 09-1-30 15:29 發表
因為我都係聽朋友講咋....佢朋友要2nd in先至收,所以我咪有d擔心崇小未必會收哂崇幼學生....

其實今年真係唔係必收, 亞囡d同學仔有d都要2nd in先收.
因為今年行小班教學, 加左成千蚊學費. 每班只得25-28人, 加上聽聞又收左好多聖貓同柑桔園, 所以崇幼都唔係未收.
不過話分兩頭, 加左學費, 都有好多崇幼生無考上去呀!

我都祝大家新年進步, 大朋友就工作順利, 生活愉快; 小朋友就開心快樂迎k1, 快高長大, 聽教聽話.

d朋友叫我梗係揀禮賢, 唔好揀崇真, 主要係崇真唔出名, 同學生較活躍, 而家我15, 16, 但我決定今日去禮賢註冊先再諗過, 好煩呀.

其實禮幼都是好學校, 但課外活動就好像沒有, 但若果你將來小一想你的小朋友去禮小的話, 都可考慮禮幼可能有著數D.

點解呢???
原帖由 曦彤媽媽 於 09-2-2 12:23 發表

其實今年真係唔係必收, 亞囡d同學仔有d都要2nd in先收.
因為今年行小班教學, 加左成千蚊學費. 每班只得25-28人, 加上聽聞又收左好多聖貓同柑桔園, 所以崇幼都唔係未收.
不過話分兩頭, 加左學費, 都有好多崇幼生無考上去呀!

原帖由 Monty 於 09-2-6 17:51 發表
點解呢???  

因為黎緊小一係3600學費, 講真都唔係平, 俾3600, 出面仲有好多其他選擇.
另外, 又有d家庭有兩個小朋友, 加埋都成7200, 未計書簿雜費同學野, 即係閒閒地成萬幾蚊個月.

oh...原來係咁....
書簿 & 雜費唔係分上,下學期ga咩??
原帖由 曦彤媽媽 於 09-2-9 09:21 發表

因為黎緊小一係3600學費, 講真都唔係平, 俾3600, 出面仲有好多其他選擇.
另外, 又有d家庭有兩個小朋友, 加埋都成7200, 未計書簿雜費同學野, 即係閒閒地成萬幾蚊個月. ...

大家好,
我個細囡 - 程程 09年讀主流班K1呀 (大囡讀緊崇真K2),我哋住土瓜灣,請各位多多指教!

各位好,
囝囝-Anson 會讀 09 K1 主流班 上午校
我哋住將軍澳

請多多指教

(p.s. 因不多上網,回應/反應會較慢,請見諒)

...................小朋友名........ 住地區........上/下午班
Monty           卓瑤              牛池灣         上午班
Tina               思思              美孚           上午班
Skyyoyobebe 柏希              西貢           上午班
曦彤媽媽         雋曦              油塘            上午班
miutang         思捷 (囝)       荃灣            上午班
jenny媽媽       欣欣              荃灣            上午班
Cat                樂淳              荃灣            上午班
cinnymama    程程             土瓜灣                  
aleenng         Anson          將軍澳          上午班

‹ 上一主題|下一主題