用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有冇mami冇點幫d仔女報d野學, 冇咩証書, 而考到d名 ...
go

請問有冇mami冇點幫d仔女報d野學, 冇咩証書, 而考到d名校 [複製鏈接]

我覺得cert同award係唔同,多証書就大機會,咪即係有錢就得?

原帖由 毛妹 於 09-1-14 16:29 發表
我同意實力(家庭及學生)+運氣。其實自己train、做小一練習、唔比睇電視、參加公文數、學劍戟等等,都係入名校心得,咪就係d幼稚園家長想借鏡嘅地方。亦非如一d家長所答只靠運氣啦! ...

唔認同唔比睇電視,參加公文數,學劍戟係入名校既方程式

原帖由 毛妹 於 09-1-14 18:06 發表
我唔係話呢d係方程式,叫大家效法。只不過係例子啫。名校學生嘅父母都會做d嘢想增加子女入讀機會,我其實係想佢地老老實實分享下心得。唔想講嘢就唔講囉,唔好話只靠運氣。好簡單,一d嘢都無做又入名校嘅請報上名來,我就信喇! ...

如果上英文補習班,學下音樂,其他自己教,都叫有做準備,咁我都叫有,但不過相比起d人,日又公文,夜又跳舞,學幾種外語,出水能跳,入水能游,我真係幾小兒科,我覺得樣樣都應適可而止,唔係上得多呢d野,就穩操勝券囉
p.s.我女係小二插班,亦都唔係插咩超級名校

原帖由 毛妹 於 09-1-16 12:51 發表
見到咁人多咩都無就入到超級名校,可能我以前想法係錯嘅!Sorry!
不過,K2家長要比較一下,有部署同無cert人士入名校嘅成功率係點!講真句,你哋會因為有人無cert都入到而唔考cert咩? ...

好好培養小朋友好重要,其實好簡單,一個小朋友k2已考什麼starter cert.一個同樣k2小朋友,已睇rainbow magic,睇得津津有味,你係校長,你會選邊個?我會選擇後者

另外,家長的確係好重要既因素,唔係一定要咩專業人仕,會選一些全部心機放落小朋友度既家長
‹ 上一主題|下一主題