用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St cat, Victoria(HMT), 邊間好?
go

St cat, Victoria(HMT), 邊間好? [複製鏈接]

睇下你target 係乜野啦.. 如果係直資/私校, 咁就一定係st cat, 如果係維小, 咁就victoria 啦.

我有朋友當年就選左victoria, 今年考小學, 一d 優勢都無, 佢去後悔當年無讀st cat.

原帖由 DYJY 於 09-1-11 16:24 發表
請問St cat, Victoria(HMT), 邊間好?
謝謝!

喇沙小學---> 你有幾多分呀?  係唔係一定100% 入到先?
咁你維記係英普定係英廣班先?
st cat 都有英普班. st cat 的英文都不錯的.

原帖由 DYJY 於 09-1-12 10:36 發表
上小學應會用自行計分方法 - 報喇沙小學,

但聽講維記的語言學習環境較佳,上學時只講英普,小朋友學得不錯!  st. cat 就不知?

我是新mami,一點經驗都冇!請各位指點下,謝謝! ...

old boy 都係得20分. 如果有埋宗教分, 咁先有25分呀. 25分就多數都入到.

原帖由 DYJY 於 09-1-12 17:31 發表
Daddy 是喇沙 old boy, 有25分,入到的機會較大!  

我會報英普班,我自己會講普通話,在家亦會同他講!

如果兩間都報英普,邊間較好?及升上小學較易 "衙" 接到? ...

old girl 都係得20分. 如果有宗教分先有25分呀.

原帖由 beetoy 於 09-1-12 17:57 發表
DYJY,

I am in the same situation, being accepted by both St. Cat and Victoria HMT for K1 coming Sept. I have registered for both and meantime thinking which one to go to.

My husband likes Victoria b ...
‹ 上一主題|下一主題