用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 09-10 K1一齊交流下啦!!!
樓主: MandM
go

09-10 K1一齊交流下啦!!! [複製鏈接]

更新:
上幼愛班:
政昊 (飛機組)
希朗
雅妍 (車車組)
善樂 (車車組)
倚祈

星期六有事..所以未能出席!!

玫昊媽咪..您好~
原帖由 Calvin0413 於 09-9-10 10:01 發表
你好啊,雅妍媽咪:

你家雅妍跟我們政昊也是同一班的,哦,她姓什麼啊?太好了!
公司可以登陸留言(因為只用用內聯網,普通MSN都是禁止的,所以以為不能用呢,嘿嘿..)以後多多溝通。

我本身是內地來的(87年來港,來自江蘇省),可能習慣了 ...

希朗媽咪,你好~

是啊..有點奇怪哦週二聽政昊說有到下面玩開警車”, 週三上四樓, 明天週五要穿運動服想必又要做運動,如此說來一周有三次運動?

但開學禮那天在班房裏明明聽周老師介紹說週二/週三穿運動服,只是其中一天運動(學生分批運動),週五則是全體學生一起運動,如此一周就是兩次運動。

不管如何,我想小朋友多點運動總是好事,兒女身體強壯可是媽媽的願望,而且身體好了將來才更有精力/體力好好學習呢!

倚祈媽咪,你好~

是啊一下子知道了有5個同學仔,真開心!希望陸續有來!
我跟我老公會出席926日的座談會

更新:
上幼愛班:
政昊 (飛機組)
希朗 (輪船組/船組)(其實我都不知正確的組 名,只知同船有關
雅妍 (車車組)
善樂 (車車組)
倚祈

9月26日我都會出席家長會,到時見你地...唔知當日小朋友是否需要出席呢?

Did you join the Jolly Phonics?

原帖由 愛靚媽媽 於 09-9-8 16:22 發表
真係啱啦...希朗都係上幼愛班...坐門口第一個位...

希朗媽咪,

希朗說他是輪船組可能沒錯,我昨天聽政昊提起這個組名

另外926號座談會小朋友不能出席,通告上有寫明提一提:回條最遲今天要交)

回覆 65# marcusmom 的文章

你要信佢呀,每班分班嘅物品真係唔同架, 我囡囡上信班, 係用生果分組架

小兒家豪(Kieran),坐在中間枱背向老師,9月26日見。

原帖由 marcusmom 於 09-9-10 10:36 發表

lokyiumum,

原來亞仔講嘅野係真架?咁大家同班同學仔,真係要多d交流下啦,因為有時學校d野我都唔係好明.

各位上幼愛班嘅媽咪,大家好! 26/9我都會出席家長會,到時見~

樂樂話今日有外國人老師教英文,叫Ms. Silvia,好好玩wor。開學禮嗰日校長都冇介紹英文老師,我以為冇外籍老師tim~

原來呢度有禁多同學仔呀! 我囝囝都係上幼愛班呀! 可以"斟"埋我傾ma?

我個仔叫做樂熹, 不過我唔知道原來仲有分組架, 所以唔知佢係咩組... 佢都仲係唔係幾講得出o係學校做左咩野, 有咩同學仔! 佢係坐門口第一張檯, 近後面牆個轉角位...

要keep in touch呀! 我仲未認識你地, 希望可以大家傾下啦, 9/26我都會出席.

真係啱啦...我都想幫希朗報jolly phonic,不過仲未諗好報letterland定jolly phonic,curtismama你有甚麼意見呀?,不知培正教的phonic是那一種呢?

原帖由 Curtismama 於 09-9-10 14:52 發表
Did you join the Jolly Phonics?

原帖由 Calvin0413 於 09-9-10 14:52 發表
希朗媽咪,

希朗說他是輪船組可能沒錯,我昨天有聽政昊提起這個組名。

另外9月26號座談會小朋友不能出席的,通告上有寫明。(提一提:回條最遲今天要交) ...

政昊媽咪, 你好! 我記得你呀, 上次新生日你就係坐o係我地後面, 我地有傾過計的, 估唔到o係呢度撞到你! 真好!

原帖由 愛靚媽媽 於 09-9-8 16:22 發表
真係啱啦...希朗都係上幼愛班...坐門口第一個位...

希朗媽媽, 你好!! 你囝囝係咪坐最近門口的第一張檯? 如果係的話, 同我個樂熹係同組了~~~

更新:
上幼愛班:
政昊 (飛機組)
希朗 (輪船組)
雅妍 (車車組)
善樂 (車車組)
倚祈 (飛機組)
樂喜(輪船組)
家豪
按我所知, 近門口是私家車/車組, 中間是輪船, 近窗是起飛機組。如有錯, 請更正。
9月26日我都會出席家長會,到時見你地...唔知當日小朋友是否需要出席呢? ... [/quote]

唔好意思, 囝囝個名有typo, 更正如下:

上幼愛班:
政昊 (飛機組)
希朗 (輪船組)
雅妍 (車車組)
善樂 (車車組)
倚祈 (飛機組)
樂熹 (輪船組)
家豪

thanks呀! 真開心, 有禁多同班同學仔!!

可唔可以預埋我呀?  我仔學鏗係下幼愛班gar.  你哋d仔仔囡囡好叻呀識得講咁多學校d嘢比你哋知, 我仔淨係識講冇嘢玩冇老師, 真係比佢激死!  係呢, 上午班係未都係鄧老師同周老師呀?

上幼愛班:
政昊 (飛機組)
希朗 (輪船組)
雅妍 (車車組)
善樂 (車車組)
倚祈 (飛機組)
樂熹 (輪船組)
家豪

原帖由 chan328 於 09-9-10 17:35 發表
可唔可以預埋我呀?  我仔學鏗係下幼愛班gar.  你哋d仔仔囡囡好叻呀識得講咁多學校d嘢比你哋知, 我仔淨係識講冇嘢玩冇老師, 真係比佢激死!  係呢, 上午班係未都係鄧老師同周老師呀?

上幼愛班:
政昊 (飛機組)
希朗  ...

你好呀!! 上幼愛都係周老師同埋鄧老師呀, 同埋我個仔話仲有麥老師, 都唔知道係唔係....

哈哈果然是樂熹媽咪啊….
我看到你前面參與頗多的討論,看到你仔仔的相片覺得很面熟,但就不敢搭訕,你知啦費時俾人話白撞啊嘛真是太好了又多一個同學仔添!
頭先問政昊今日有外國老師來上英文堂,他一本正經地說有啊..教大寫B,小寫b,仲有同學仔喊添,問點解話因為見到外國人,所以同學仔喊咯..都唔知真定假.
我仔仔坐視窗個張台,倚祈媽咪講飛機組應該錯了。仲有政昊話有麥老師既。
‹ 上一主題|下一主題