用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 油塘小學加油站 - part 86
樓主: lky2008
go

油塘小學加油站 - part 86 [複製鏈接]

你講真gar?! 養cat or dog 好大陣味gor bor, 又多毛
原帖由 stitch_katty 於 09-1-19 17:09 發表

頂~~~~咁我都要"停三停, 諗三諗"先得啦....我怕到時佢成日嘈, 我忍唔住狂打佢......

我以前養過dog, 好煩, 所以咪再搞我...
原帖由 stitch_katty 於 09-1-19 17:20 發表

我係養都養d短的, 而家未知呀, 係心思思想養囉.

cc

你2/2 or 3/2 gathering 你出唔出黎? 順便攞本普通話書比你

另外, 唔好意思, 本電腦書如果用完可唔可以比番我? 我仔追問左我幾次
原帖由 ccbeauty 於 09-1-20 10:37 發表
我都仲未同sunny 去買書, 要打去問問先得.

ktma

慢慢諗辦法la, 船到橋頭自然直
原帖由 ktmami 於 09-1-20 13:45 發表
我而加直頭想離婚, 用單親名義伸請間公屋或居屋, 唔知得唔得呢?

3人家庭好似係唔超過$13xxx, 同埋以前買過居屋, 唔知仲可唔可以申請
原帖由 lky2008 於 09-1-20 14:00 發表

申請公屋:
你要睇入息超唔超額(3人家庭好似係18000),仲有要check吓你D asset超唔超標;
你要冇物業?

我不嬲都唔貼, 我老公上星期話擺全盒添, 我都費事彩佢, 都無人黎我屋企拜年, 擺黎做mud鬼
原帖由 lky2008 於 09-1-20 14:09 發表

我sure係!乜都未攪,揮春都未貼。

家庭人口每月最高入息限額 (2)
(2008年4月1日生效)
總資產淨值限額
(2008年4月1日生效)
1人7 300元    (7 684元)181 000元(1)
2人11 200元  (11 789元)245 000元(1)
3人12 600元  (13 263元)320 000元(1)
4人15 300元  (16 105元)373 000元(1)
5人17 900元  (18 842元)416 000元  
6人20 900元  (22 000元)449 000元  
7人22 500元  (23 684元)479 000元  
8人24 100元  (25 368元)502 000元  
9人26 200元  (27 579元)555 000元  
10人及以上27 700元  (29 158元)597 000元  
原帖由 lky2008 於 09-1-20 14:11 發表

一定over 13000,但唔係好記得係15000 or 18000.

原帖由 ccbeauty 於 09-1-20 14:11 發表
我直頭未有$, 今年真係好難過

咪玩la, 我屋企又細又舊

早個星期仲比c6 整到幅牆一片紫色   佢飲到chi q 左, 係sofa 訓, 點知訓訓下"湯", 一噴
原帖由 龍舌蘭 於 09-1-20 14:13 發表

擺啦, 我地組個團來妳屋企好嗎 ?

各位, 新年有節目啦~~~

你睇果個係咪房協??

如果以前申請過govt 房屋benefit, e.g. 置業貸款or居屋, 係唔可以申請公屋 (except bankrupt)
原帖由 lky2008 於 09-1-20 14:19 發表

但我睇果個唔同既......

mud 咁都有得claim gar咩?! 真係唔知wor.....

不過我呢2年已經無買insurance 慳番d
原帖由 龍舌蘭 於 09-1-20 14:20 發表

有冇搵裝修報價? 搵保險賠 ??
我以前有同事試過, d細佬倒 利賓x 係牆都. 都賠左4仟銀. (但係佢冇真裝修到.用藍威寶抹左)

房署公屋入息一家3口係$13xxx

房協就應該高d, 係咪計12個月我就唔知, 打去問問la
原帖由 ktmami 於 09-1-20 14:26 發表
以前間居屋我冇名, 而加層樓是我名. HK$1800 是否 X12月??

而家新起果d 都起碼$1500以上la
原帖由 龍舌蘭 於 09-1-20 14:30 發表
一家3口 收入 13xxx  
o甘
3人房的租金幾多$$$?

如果呢d 都執埋黎著真係好笑lor........
原帖由 lky2008 於 09-1-20 14:57 發表

我覺得好肉酸囉!

但我果個真係唔理架!猛揀&著我D衫,好彩我D bra/under 細得濟,咪佢都攞來著就真係該猥囉!

有時我會好衰,剪爛D衫先FING左佢或等佢放假先FING。 ...

我仔普通話老師(私人)打黎話亞仔近呢幾個星期退步左好多, 上堂無心機, 唔想學, 叫佢返屋企做GEI WORKSHEET錯漏百出

老師話叫我同亞仔傾下

我多數係多讚賞多鼓勵, 但我而家有d confuse 到底係咪應該咁? 我仔而家係有d hill 張, 以為自己好叻, 因佢叻過同佢一齊玩果2個同學仔

咁呢d 我都有....

但譬如好似今次exam咁, 考得唔太好, 我無鬧只係叫佢下次努力d, 再比d心機ar之類, 我又怕講得唔好時會打擊佢自信心
原帖由 雪文 於 09-1-20 16:17 發表
呢個正正係我好少做的.
如果我係你, 我會話佢听山外有山, 人外有人.  唔好同俾自己差的人比, 要比就要同叻的比.

我每次返屋企睇試卷就去指錯先,等佢明白自己點解錯, 下次要注意D咩.  錫就留返平時啦

好似我老細咁 ...

真係要諗諗計點同亞仔傾先得
原帖由 多利是 於 09-1-20 16:30 發表
而家呢代d kids真係好難教, 鬧又怕話會拆毀佢自信, 癲起上來又話跳樓!! 讚得太多, 又怕佢hill, 唔比心機讀書~

我而家都費事鬧, 總之攪5掂就罰無得玩, 我同佢地講明, 今次考試考得唔好, 我真係可以cut左個寬頻佢, 大 ...

Good Morning!!!

KY

小朋友係咁gar, 我仔都係咁, 我每星期只比$5佢買lor, 小朋友係想有$自己揸主意去買野...

我仔試過有同學仔比$佢添ar...
原帖由 lky2008 於 09-1-21 09:18 發表

衰在我女返學校叫同學去小食部買野食請佢食呢!我冇俾零用$呀女返學,但有帶snacks返學,佢唔LIKE,見同學買,佢咪叫同學買請埋佢食。我好唔LIKE咁,好貪心,亦唔啱,但講極都唔聽,仲要發脾氣 ...

8個咁多??? 或者老師想d小朋友多d責任心去幫其他同學呢...
原帖由 lky2008 於 09-1-21 09:26 發表
HOGANMA,

我女話佢果班下學期有8個班長喎!我心諗,唔係呀!咁多???可能佢果班真係太曳喇!
‹ 上一主題|下一主題