用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 油塘小學加油站 - part 86
樓主: lky2008
go

油塘小學加油站 - part 86 [複製鏈接]

503 Service Unavailable
No server is available to handle this request

bk 又x左
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

一家有一家的故事....

以前我地返學時, 冇o甘多誘惑... 家長權威也比現在大.

家下細佬,呢樣唔得, 個樣唔俾, 打唔得, trun 唔得... 點先得 ?

現在又TV/又電動... 唔俾佢地玩, 同同學冇話題o甘又話人際關係唔好. 俾佢地玩, 又冇時間做功課....

學校...... 一方面要學生多睇書/參加活動, 另一方面力谷成績,免殺校... 講一套做一套.

政府吹人生多個, 應該資助其中一位家長留家湊小朋友就差唔多.

jerry仔進步左, 最開心的係阿媽

2/2~4/2 如果出黎妳地要同我

我現在未決定到啦~~

雪,
我真係覺得一代不如一代嘍~~~
大家壓力都好大.

原帖由 lky2008 於 09-1-14 16:39 發表

你決定左再話我聽啦!

等我問準屋企老闆就覆妳啦.

我要學左化妝先....

個日睇 SO GOOD. 阿蘇妝前同我差唔多..

明天考試啦....
我家大姐今日放學返黎竟然去午睡2小時  平日都唔訓的麻... 今日訓
到TV時間先起身呀.
明天中文考三堂, 今次冇眼睇呀

KY, 我呢兩日睇下佢地派回來的閱理功課, 錯到飛天呀... 小三中文真係深好多. 唔知係因為TSA的緣故還是真係要有這等水準.:cry:

英 hsba  -8.32%

未過新年就打柴....

我睇功課就中文難. 我地只係跟課本, 妳地教的英/數是不是又教快左 ?

原帖由 雪文 於 09-1-14 17:05 發表
我哋同仔協議, 佢自己話呢次考試要平均分逹到 90分或全班頭五名. 做到有獎.

亞囡呢如果有哥哥當年咁威就好囉.

不過我的心態都係唔好期望咁多.

我改變咗好多加啦,   向現實低頭, 因唔係我去考. ...

佢自已都要O甘高要求, 妳都收貨啦...

原帖由 雪文 於 09-1-14 17:11 發表
lanlan, 唔好惱啦.   有充足精神才能考得好狀態.  我都話周一我放假, 俾佢哋瞓咗二小時囉.  我當時都心大心細加.  不過最後都係叫佢哋瞓, 因早上六點幾起身.

考試睇平時的功力嘛.

...

哎, 佢真係訓到TV時間先起身..... (昨天有排時間表溫書) O甘仲唔係成心咩...
剛又打來要上網..... 我唔俾嘍.

原帖由 雪文 於 09-1-14 17:17 發表
KY,唔會.  雞精真係雞精, 個個都好強.   如我睇, 我仔最多係佢哋班係中等, 因佢上咗三年級無咩心上學, 不進步則退步.

妳仔O甘樣仲係中等 ? O甘妳學校D人真係勁勁勁呀!!!

今日收工啦...
明天會好忙...
有時間會來傾.

早晨~~~
今日可以蛇上黎一陣啦~~:

原帖由 hoganmama 於 09-1-16 09:35 發表
Good Morning!!!

岩岩收到個call, 嚇到我鼻哥lung都無肉

女: 請問係咪xxx家長?

me : 係

女: 我係健康院打黎gei, 今朝老師帶xxx黎做健康檢查,

me : 係   (心諗唔通亞仔嘔唔舒服)

...

佢d都唔理家長d心理ar...

妳預佢地個期係一年後... :;pppp:   都要自已去檢查左先, 睇下有冇需要配眼鏡嘍.

問阿囝睇黑板清唔清先.

原帖由 lky2008 於 09-1-16 09:16 發表
早晨!

COME COME:

咩事呀??

我都唔開心呀!呀女係學校free補英文,個MISS琴日同佢講,佢成績冇好過,再差落去,要佢退班,俾個位第2個同學呀!

另,我女2月底開始到6月,有9個星期6要返去學校TSA補課(中英數),每堂3個鐘。 :bashf ...

成績唔好反而唔俾補呀?  成績好洗x補咩 ? 唔通補完俾功佢地邀 ?  咩 "羅輯" 來呀 ?

原帖由 lky2008 於 09-1-16 09:51 發表

佢地應該係話既然同你補過,都冇乜功效,咁不如幫第2個同學補啦!

o甘咩意思呀 ? 教育係咩呀 ?
唔收錢就可以選擇學生呀 ? 同坊間收$$的有咩分別 ?
一樣係市儈.

邊個又玩變身呀 ?
‹ 上一主題|下一主題