用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 油塘小學加油站 - part 86
樓主: lky2008
go

油塘小學加油站 - part 86 [複製鏈接]

細佬醒左, 家長都要醒!
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

大人都有情緒問題, 小朋友一樣, 有時都要俾佢地懶下.... 只係一下嘍.......

原帖由 hoganmama 於 09-1-20 16:24 發表
咁呢d 我都有....

但譬如好似今次exam咁, 考得唔太好, 我無鬧只係叫佢下次努力d, 再比d心機ar之類, 我又怕講得唔好時會打擊佢自信心  

今次我同妳一樣. 今早同隻公傾計先講明, 要鬧就平時鬧, 考試後就唔會.

原帖由 雪文 於 09-1-20 16:17 發表
呢個正正係我好少做的.
如果我係你, 我會話佢听山外有山, 人外有人.  唔好同俾自己差的人比, 要比就要同叻的比.

我每次返屋企睇試卷就去指錯先,等佢明白自己點解錯, 下次要注意D咩.  錫就留返平時啦

好似我老細咁 ...

妳要求真係好高. 再加上對2個. 少d精力+EQ+IQ 都應付唔到.

多, 我唔會買.

早晨~~~

ky : 是否 5:10pm 及 9:00:30 呢 ??
o甘難的題目, 轉到頭都

雪 : 妳女件衫點呀 ?  我今日帶左回公司.
快遞俾妳 ? come 交收 ??
或者我今日去鯉魚食飯, 妳近鯉魚圖書館嗎 ? 行落來方便嗎 ?

原帖由 lky2008 於 09-1-22 10:01 發表
我last Fri做的body check都未call我睇report。

未call 即係冇咩事.... 唔好心急.

由昨天到今日, 真係想 左個xx.

原帖由 stitch_katty 於 09-1-22 10:03 發表

公司呀??????

係, 年年如是, 連湯/菜 都一樣. 有咩好
唔想去呀~~~~

原帖由 lky2008 於 09-1-22 10:06 發表

好過我地連餐飯都冇丫!

我地去食飯, 好似搭台o甘.... 因為佢親戚仲多過同事.

ky: 昨天俾妳前日講個d數俾女睇.
女到第3題要提示先識做.

女問我是哪家學校的題目, 我說是妳女學校.
我女說 "..... 好彩我唔係入呢間..."

原帖由 龍舌蘭 於 09-1-22 10:02 發表
雪 : 妳女件衫點呀 ?  我今日帶左回公司.
快遞俾妳 ? come 交收 ??
或者我今日去鯉魚食飯, 妳近鯉魚圖書館嗎 ? 行落來方便嗎 ?

雪: 睇睇...........

原帖由 lky2008 於 09-1-22 10:11 發表
仲有一條:

或A,B 2點係張paper到。

(1)用red pen畫一條曲線connect A & B.
(2)用blue pen或一條直線connect A & B.
(3)用2條直線組成直線直線connect A & B,呢條線係要比(1)短,但要比(2)長。 ...

妳地是不是已教左 點樣求圖形的周長 呀 ??

原帖由 ccbeauty 於 09-1-22 10:16 發表
1. 畫多d曲位, 咁條線就會長d
2. 就咁畫一條直線
3. 先畫一條比2. 斜dd ge 直線, 跟住再畫多d連住就ok

唔知你地明唔明我講muk.

我明.

如果學校已教左 三角周長 兩邊之和一定大於第三邊 就一定做得到.

或者用實物玩下都易明.

原帖由 lky2008 於 09-1-22 10:21 發表

我地考試都考左平衡線喇!但我女畫得唔好。

琴日的worksheet 都有一條係題目,畫定幾十條線,要搵出平衡線和垂直線,最衰係D垂直線係唔connect架!加埋幾十條線重疊的,睇到我眼花花。 ...

嘩...............................
幾條都眼花啦..... 幾十, 玩死人咩...............

原帖由 ccbeauty 於 09-1-22 10:26 發表
一定要2把ruler 拑得實先晝得靚.

如果有點就 點對點嘍.... 我地學校如果唔係點對點 就 x 喎... (之前d功課係o甘改的)

喂.....................
阿雪忙到o甘..............年廿七了呀...........
有冇人幫手問下佢呀 ? 我冇左佢tel no....

唔該 fun.

雪, 妳收到講我知.

原帖由 stitch_katty 於 09-1-22 10:57 發表
我好唔like而家個頭呀......

下定決心
不怕俾錢
排除萬難
再剪一次

‹ 上一主題|下一主題