用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 油塘小學加油站 - part 86
樓主: lky2008
go

油塘小學加油站 - part 86 [複製鏈接]

原帖由 雪文 於 09-1-14 14:59 發表
加上你囡囡身體唔好呢.  可否同時應付學習同運動的壓力呢. 但同時另一方面諗, 身體唔好, 多做運動會身體好D呢 ??

哎呀, 我真係要請個人要睇仔加又要送去補習社, 同多多咁先至掂呀.   但係錢呢 , 咁搞 ...

若果你請個人,咪唔洗去補習社囉!你仔女都成績優異。我諗我遲D要呀女去補習呀!D成績追唔上,但佢好唔想去,我又冇乜$......

雪雪:

佢話一次過出2個月喎!大家咪開開心心當出左雙糧......:tongue: :tongue: :tongue:

我真係想

雪雪:

我個人覺得咋!若果即使唔做功課唔溫書,但都可maintain good academic result,我唔會要佢去補習社,情願將D $留來請人睇細路或參加活動囉!但若果成績唔好,就唔係咁講啦!

不過呢D係我personal comment,可能你有個人諗法,你都係諗清楚囉!

原帖由 雪文 於 09-1-14 15:26 發表
ky, 你囡性格又唔逼得, 唔係的話, 琴又買返來啦, 當然逼佢要彈啦.  小朋友好難自動自覺.
你講的難處我都知. 所以話而家做小朋友幾難, 我哋下一代, 佢真係生唔生都算, 咁辛苦.
做父母係咁, 做仔女又係咁 ...

我女真係好硬頸,亦好有佢自己果套。SO逼係冇用的。而家我都放開左DD喇!問佢話做哂功課,我都唔係科科睇,簽左handbook就算,錯咪等佢返來改囉!我迫佢改,佢實發脾氣的。若果聽日dictation,佢話唔駛我同佢溫,我都又佢,因到時默果個係佢唔係我。

原帖由 多利是 於 09-1-14 15:27 發表
that's the reason why 我8年都5換工人..

原帖由 雪文 於 09-1-14 15:42 發表
我實在忍無可忍我仔啦, 你知我係呢到講咗二年幾, 一直無改善.  我唔想佢當亞媽係流的, 加上我都話我媽去旅行時俾說話我听, 佢一有事, 就問我有無人可搞掂我仔女, 我爸唔得閑要睇我細佬個B.   可能我又争一時之氣啦.  ...

你的諗法係正常的!
希望你仔女去左補習社之後,你的壓力會減少啦!

原帖由 Jerry豬媽咪 於 09-1-14 15:47 發表
afternoon all,

ky, 唔係欠薪7日就可以去告個僱主咩??

佢之前都試過喇!不過最後都出到咪算囉!:;pppp: :;pppp:

原帖由 雪文 於 09-1-14 15:51 發表
妹妹仔, 而家揾食堅難呀, 叫KY和同事忍忍啦.

原帖由 雪文 於 09-1-14 15:57 發表
多, 我成日諗, 你哋的二公婆收入多我好多嘛. 我係辛苦命.

你哋 請開工人的, 補開習的都要去, 咁先會逼自己努力去揾銀, 唔係少D都唔掂.

我又要反省吓啦, 到底係我睇 $$$$$睇得太緊, 定係真係自己對現有 $$$$無安全感呢.   我諗二者都有囉.

錢解決到的問題就唔係問題. 錢解決到的問題就唔係問題
.

我都係咁諗架!C儈都咁話

原帖由 雪文 於 09-1-14 15:59 發表
希望啦. 都係等二月才知. 大家等我的report. 但听come & hin送仔女去補習的心得返來, 好似都幾好. 晚上返屋企輕鬆好多.   

我相信都係架!因為佢地係補習社實會finish哂 homework(at least係果D difficult homework),test/exam都會follow up,返到home真係可以take a break/rest (all of you).

原帖由 雪文 於 09-1-14 16:03 發表
我明白Jerryma點解咁諗.  不過KY唔同囉, 一個月唔做都唔掂呀, 實要忍啦. 老細成日就恬呢D人加拉.  ( 講埋自己, 有一對仔女)

我都想唔做,但唔得囉(千萬個唔得)!除非我C左喇!唔係的話都係一世勞碌囉!

原帖由 Jerry豬媽咪 於 09-1-14 16:06 發表
ky,

慢慢黎la, 我個仔都係硬頸, 連佢個補習miss(讀社工系) 都話少d eq都唔可以對住佢.....

我惟一希望佢大個D,身體好番D(可以的話),會明白佢媽咪我今日做的的,無論幾煩厭或囉唆,都係為佢好!

原帖由 雪文 於 09-1-14 16:07 發表
Jerryma, 你唔會惱掛 ??

命水好, 有褔氣呀. 好耐無見啦, 我唸要真係近多D你哋沾下褔氣. 講真. 人哋話有喜事要多參加, 都係咁解.

係啦!係啦!

原帖由 Jerry豬媽咪 於 09-1-14 16:26 發表
亞仔打黎話佢英文默書合格呀, 好高興 , 成個上學期第一次咋, 次次唔係0分就係個位數字.... 不過我諗最高興果個係佢補習miss......

今次仔仔叻俾你睇喇!

原帖由 龍舌蘭 於 09-1-14 16:25 發表
一家有一家的故事....

以前我地返學時, 冇o甘多誘惑... 家長權威也比現在大.

家下細佬,呢樣唔得, 個樣唔俾, 打唔得, trun 唔得... 點先得 ?

現在又TV/又電動... 唔俾佢地玩, 同同學冇話題o甘又話人際關係唔好.  ...

時代唔同左囉!

原帖由 lky2008 於 09-1-14 12:59 發表
ALL SISTERS,搵晚dinner,你地睇下邊晚得?

2/2 - 4/2(其中一晚)》》雪雪,COME COME,KY
2/2 or 3/2(其中一晚)》》雪雪,COME COME,FUN FUN,KY。

大家LOOK LOOK啦!

原帖由 龍舌蘭 於 09-1-14 16:37 發表
2/2~4/2 如果出黎妳地要同我

我現在未決定到啦~~

你決定左再話我聽啦!

原帖由 龍舌蘭 於 09-1-14 16:42 發表

等我問準屋企老闆就覆妳啦.

等你good news!我好想見你架!

2月dinner,其他sisters, 請state你的preference:

2/2 - 4/2(其中一晚)》》雪雪,COME COME,多多,KY
2/2 or 3/2(其中一晚)》》雪雪,COME COME,FUN FUN,KY。
蘭蘭:pending confirmation with honey
JERRYMA:遲D覆

原帖由 龍舌蘭 於 09-1-14 16:45 發表
我要學左化妝先....

個日睇 SO GOOD. 阿蘇妝前同我差唔多..mouth:" />

唔係化,佢妝前‘靚’你好多好多喎!

不過RICK的手勢係掂 簡直係神乎奇技呀!
‹ 上一主題|下一主題