用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 Cambridge - PET Exam
go

Cambridge - PET Exam [複製鏈接]

各位,

請問有無 PET Exam test paper參考,阿仔11月考
   2    0    0    0

原帖由 G2000 於 2011-2-24 20:17 發表
想問是否可以online 報名, 唔一定經學校呢? How much for PET exam?

可以ONLINE 報...詳情去英協睇睇...

http://www.britishcouncil.org/hongkong-exams-pet-2.htm

想問是否可以online 報名, 唔一定經學校呢? How much for PET exam?

回覆 1# CM26 的文章

回覆 1# CM26 的文章
可以

唔好意思,我想問亞女未考過劍橋試,可唔可以一考就係pet?

回復 1# vvwawa 的帖子

亞女92/100,listening失守.

PET for school result

PET for school Dec result just come out. Pass with merit 94/100.

大陸版的pet試題是否比今次考試(11月場)容易呢?
小朋友考完pet, 覺得reading部份難了不少,(此部份亦是4部份內最低水準) 收到成績今次都是pass而已, 但在做pet習作時照計錯的比例不算太多. 可能配對題生字多, 解錯題目吧.

建議家長考前將生字表內的字詞多看幾次. 做好準備.
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

回復 1# 龍舌蘭 的帖子

Thanks 龍舌蘭 !

本人打算幫亞女報Flyer, 之前無報過starter/mover, 請問是否同一日考三張paper ?
-------
是, 聽/寫/說 一日考晒.  約個零鐘 .

而speaking是否同外籍考官對話 or 2 位考生對話?
-------
一位考生對一位考官. 10分鐘搞掂.

可以上英國文化協會網睇簡介.:D
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

本人打算幫亞女報Flyer, 之前無報過starter/mover, 請問是否同一日考三張paper ? 而speaking是否同外籍考官對話 or 2 位考生對話? 請多多指教.Thanks!

原帖由 hinhin_ma 於 10-12-9 22:47 發表

TKS....csk家長jj...

你果兩本晌邊到買GA ?? 英協?

MUG speaking 係成team 人?

Speaking 一組2個人,若對方是超班的話,就會好大對比了!
我那兩本書是在三聯買的。

原帖由 csk家長jj 於 10-12-5 17:18 發表

hinhin_ma,
今天考完PET for School的Speaking喇!不過他的組員是一位英語流利的中三名校生,我仔仔立刻「矮人一截」啊!mouth:" />mouth:" />mouth:" />
我仔仔是用OBJECTIVE PET和 INSIGHT INTO PET兩本書,他說 ...

TKS....csk家長jj...

你果兩本晌邊到買GA ?? 英協?

MUG speaking 係成team 人?

原帖由 csk家長jj 於 10-12-7 23:30 發表

可能每本書的深淺程度不同,Objective PET和Insight into PET是朋友極力推介的,她的囡囡用此書的KET版去考KET試有94分。

we use ket english test extra for ket for school got 97 mark.

原帖由 vvwawa 於 10-12-7 20:35 發表

We use the preliminary english test for school 1 but my girl said the test is not as easy as the mock paper!

可能每本書的深淺程度不同,Objective PET和Insight into PET是朋友極力推介的,她的囡囡用此書的KET版去考KET試有94分。

原帖由 csk家長jj 於 10-12-5 17:18 發表

hinhin_ma,
今天考完PET for School的Speaking喇!不過他的組員是一位英語流利的中三名校生,我仔仔立刻「矮人一截」啊!mouth:" />mouth:" />mouth:" />mouth:" />
我仔仔是用OBJECTIVE PET和 INSIGHT INTO PET兩本書,他說 ...

We use the preliminary english test for school 1 but my girl said the test is not as easy as the mock paper!

原帖由 hinhin_ma 於 10-11-27 03:01 發表

....先多謝....

hinhin_ma,
今天考完PET for School的Speaking喇!不過他的組員是一位英語流利的中三名校生,我仔仔立刻「矮人一截」啊!mouth:" />mouth:" />mouth:" />
我仔仔是用OBJECTIVE PET和 INSIGHT INTO PET兩本書,他說考試內容同PET的書本內容差不多,所以用PET書本/練習去考PET for School是適合的。
Reading&Writing方面: 他說Part 1的For School版本和PET一樣,有一個告示牌上有字,要回答有關問題或訊息。他說今次的Part 2的配對題較深。而寫作方面,Pet for School都是短文35-45字,而二選一的作文要100字。
Listening方面: 他說PET forSchool和PET一樣都係講得幾快吓。總括而言,兩者深淺程度分別不大。

原帖由 csk家長jj 於 10-11-26 23:01 發表

我仔仔將會在12月4日用PET的書本和練習去考PET FOR SCHOOL,考完後和你分享兩者的分別丫!

....先多謝....

原帖由 hinhin_ma 於 10-11-25 14:45 發表

各位媽咪, 想請教.....

考PET 好D 定 PET FOR SCHOOL 好D ??

我剛買左D 大陸PET 練習書...但只有PET版, 唔見有FOR SCHOOL....若做左PET版練習但考PET FOR SCHOOL....有無用GA ??

PET FOR SCHOOL......好似係比 ...

我仔仔將會在12月4日用PET的書本和練習去考PET FOR SCHOOL,考完後和你分享兩者的分別丫!

醒目開學勳章

我女今年P4, 想請問各位有經驗媽咪:
1. PET考試須要幾多時間準備?
2. 如果想有張cert放profo, 是否應該P5時才考?
3.另外, 我應該幾時報名呢? 是否網上報名就可以?
謝謝!!
‹ 上一主題|下一主題