用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 急 - La Salle College的入學申請資料
go

急 - La Salle College的入學申請資料 [複製鏈接]

原帖由 Sherryko9 於 09-1-14 16:12 發表
親人小朋友現是F.3,是第2次大抽奬後,自行投考,搏一搏,搏到.
小學全級考第1,元朗區學校,由細到大都參加唔少公開比賽,主要是奧數,銀奬,還要有資格參加香港以外比賽,包括中國大陸,拿奬.
LaSa有一個大型考試,給投考者.
...

請問如果在油麻地名小學(如其名)考全級頭幾名,有鋼琴8級, 自行派位時喇沙收的機會大唔大?

原帖由 marius 於 09-1-14 17:20 發表
有機會,大唔大就好難講,不過鋼琴好普遍。有冇其他專長?

好似總有小提琴5級, 也有拿過數學比賽獎及在校際音樂節拿獎

據知 La Salle已開始打電話約Interview, 有冇家長的小朋友已收call.

回覆 # 的文章

未到deadline已call interview, 是否先面試收嘅機會大啲?

有冇家長的小朋友"in"著La Salle的上來報吓料.

原帖由 ninmum 於 09-1-20 00:08 發表

首先, 大家所說的未deadline就有得interview, 據我所知是La Salle在不同類型的學界比賽中會挑選d學生出來interview的, 當然他們在運動上要有一定的成就.但不要太担心會冇機會, 因除了LS外其他名校一樣會用這方法去 ...

Hi ninmum,

請問Second "in"大約幾時開始,  因小兒已於上星期in"著, 希望有機會Second "in". 想請問你舊年Second 'in' 問了甚麼問題. 還有想問吓你仔仔在小學的成績及名次, 因想衡量吓小兒有冇機會.

多謝幫忙!
‹ 上一主題|下一主題