用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 曾讀幼兒園小朋友的媽媽可以比d意見嗎? ...
go

曾讀幼兒園小朋友的媽媽可以比d意見嗎? [複製鏈接]

小兒現正讀幼兒園全日班, 又是細仔, 聽說課程比較淺, 上小一時會較辛苦, 提意我轉回幼稚園, 又或是讀多年先上小一, 請問是否真的??? 現正心大心細, 有無媽媽們可以比d意見嗎??? 很想聽取多些意見!!! 謝謝!!!!
   0    0    0    0

馬媽媽,

謝謝你的見意, 你小朋友是讀幼兒園的嗎? 上小學跟唔跟到呢??

多謝各媽媽的意見, 這令我放心好多.
其實我都幾鐘意幼兒園多d, 因為可以令小朋友自理好d, 同埋幼兒園比小朋友自由度大d (活動d), 可以問老師問題, 但幼稚園就要聽多過問, 似上小學). 所以有老師同我講, 都話驚上小學會難d, 因為驚佢地唔習慣只係坐係度聽(吸取)老師的教導. 但上小一就要係咁樣.

以我自己個人了解, 我覺要引發小朋友的興趣而學習, 而不是一味吸吸吸, 不過香港多數小學都係咁樣, 無辦法, 所以就要我地小朋友去"就"呢套教育/學習方法.....

我仔而家都只係k2, 我都要求佢要自己brush teeth, wash face, wearing, clearning up, bathing, 朗衫, 摺衫, 開飯, 等等....(當然有d要幫吓手)....而我自己唔係要求高, 只不過比人講多幾次, 所以先想了解多d.....

Micky,

咁你仔仔都幾叻呀...
介唔介意pm我知邊間學校呀? 同埋功課多唔多呀? 等我多個資料, 因為我而家都搵緊學校, 就黎要報哪.......唔該!!!

Gabrielma,

親子閱讀真係幾好, 我比好多品德書比我仔看, 所以佢好明白邊d啱, 邊d唔啱, 有時唔駛多講, 佢自己就知道自己做錯野....但有時又好大聲係街度話人地, "媽媽, 佢咁樣唔啱架!!"   不過真係比佢笑c....

係呢, 你比d咩書你小朋友睇呀, 又等我多個idea......些些!!!

Johnnylaisma,

yeah...我仔n班時又係讀過一間要求高的幼稚園, 家長日時只係講你呀仔有咩咩咩唔得???!!! 我心唸, 得個n班咋, 想佢得d咩呀???? 跟住lele lala轉左去幼兒園, 讀到而家k2, 老師都話佢係最乖個幾個.....(托賴!)

你講得好啱, ===>天天上學很開心, 真係好緊要.....到小學都希望係.....

你個提議都幾好喎, 等我試多d先, 我仲未同佢唸唐詩, 因為佢講野比較慢, 3歲幾先講野, 等我試吓睇佢理唔理解先......
‹ 上一主題|下一主題