用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 少少搵笨- 維記幼稚園
go

少少搵笨- 維記幼稚園 [複製鏈接]

alunwseeney,

"net"不一定是金髮,有些國際學校也聘用印度人、黑人,這沒有大問題,當然黃種人亦然,最重要是有"能力"說好英文及有教師的資格。

小兒之前在anfield讀prep program,學校什麼人種也有,我們也不覺得有問題。反而在有些地方遇過一些金髮但"無心"教學的老師,這才可怕!

維記(我只能說我在hmt campus的經驗)的英文老師都有好好的學歷,同學與她們都能相處融洽,更不會因為是黃種人樣而講中文,因大家都知她們是英語老師。

不過若您對此學校有戒心,不讀為佳,應選一間您有信心的幼稚園,這樣才能有好開始

原帖由 alunsweeney 於 09-1-14 16:41 發表
我真是有點失望。比了如此貴的學貴,當然想個小朋友學好英文,跟外國人學是最好不過。他們從小見慣了西人,日後都不會怕羞說英文。我一心都是如此想。

從學校的方度看,請西人當然比abc貴啦,他們才找個如此藉口來向家長交代 ...

ling619,
維記的net不是輔助老師,她們是必然班主任,所以會全時間在課室內。一般來說,維記的老師都好有水平,不過君匯港是新校,我不清楚。

原帖由 ling619 於 09-1-17 13:10 發表
其實我想知君滙港 D miss
疼唔疼錫小朋友,我都補咗 (N1)
我覺得2歲BB,返學我会睇D老師有冇愛心和take care , Enghish teacher 有都希望俾我個B習慣吓,適應吓. ...

SaBB,

看了您給大家看的連結,好同情香港本土老師的苦況,也慶幸小兒今年又遇上好的英文班主任!

原帖由 SaBB 於 09-1-17 12:42 發表

agree! "net"不一定是金髮最重要是有"能力"說好英文及有教師的資格教導熱心.
please visit http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=8862171&extra=page%3D6

維記的學費是比較貴, 不過明碼實價, 在網頁上有列明, k1交12個月學費, k2-k3則11個月學費.

其實, 你的想法好正常, 因為貴, 所以自然要求多d; 不過要balance, 如果唔係, 讀落就會有好多疑慮, 會唔開心架!  eg. term break, long holiday, teacher professional day, 運動會翌日補假等等都會令你好down, 所以最好上網睇清楚d資料, 唔好盲目入讀!

至於英文老師在面試日去君匯港幫手, 見仁見智, 我唔記得當年仔仔考果陣會唔會都有其他校舍的老師來幫手?  take it easy!
‹ 上一主題|下一主題