用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 又一村學校 又一村幼稚園係咪真係咁差???
go

又一村幼稚園係咪真係咁差??? [複製鏈接]

是不是咁差?  可以有多啲例子?  

原帖由 smalleatb 於 09-1-14 22:12 發表
我想問吓响又一村讀梗既家長知唔知呢間學校好唔好架, 因我聽朋友講話响唔知邊個網頁到見到

"千萬不要選擇又一村學校幼稚園!!!!!! 要入讀幼稚園的家長請注意 ...

Agreed.  我見嘅都不錯.  我知有一些家長小小事都投訴, 左小朋友面前數學校, 對小朋友唔好.  學校同家庭對小朋友重要, 正面提議好過惡批評

原帖由 jojoplanet 於 09-1-16 12:35 發表
每個家長都有唔同既要求...就算根x園好多人都話好, 我就連報名表都無攞..因為我唔認同佢地既教法....

我有2個朋友d小朋友係維記讀..comment都好差...但係佢地個校名出去考私校係有著數, 咁又吸引到d人...

唔會一間 ...

同意! 大人自己作榜樣, 小朋友亦会有樣學樣.  小朋友將來的品德發展是好是否, 全賴家長學校合作. 我相信許多家長揀yyC是因為這所學校重視品德教育, 請停止無謂投訴, 我相信大多數老師及教職員有愛心盡責, 亦有真實经驗

quote]原帖由 teacherkg 於 09-2-21 23:47 發表

同意!

不知為何,這間學校的某些家長很喜歡投訴老師,尤以今年k2某些家長為甚,他們可能被此校的校長縱壞了,於是動不動便投訴老師,更愛直接向校長本人投訴!校長又十分重視家長的"意見",當然向老師施壓,要老師向家長 ... [/quote]

我相信許多家長揀yyC是因為這所學校重視品德教育, 老師有愛心, 麻煩家長我相信只佔少數, 间间學校都有.  以我所見, YyC是一间好學校.  

原帖由 smalleatb 於 09-2-23 22:46 發表

哦原來呢間學校有啲家長咁煩架, 响到做老師既都幾大壓力, 可唔可以再講多啲關於呢間學校既教學好唔好, 英文程度係點, 同埋校長既為人, 唔該晒。

不如我們寫信給校長, 不要因為小撮人而令大多數老師離職, 有好的老師才能教好小朋友

原帖由 小金子 於 09-2-27 12:08 發表
我囝囝而家係又一村讀緊K.2.  直到現在, 我都好鍾意間學校.  但由上學期開始, 我覺得校長比老師既壓力越黎越大, 令到好既老師都不勝負荷, 而被迫離職.

如果間學校d老師流失量大, 對小朋友有好大影響.  希望校長,  ...

有些家長真係好唔掂, 不是在yyC見到, 在出面playgroup, 有些家長叫小朋友衝向其他小朋友度, 唔理衝跌其他小朋友, 又或者他的小朋友搶答問題而使應答的答不了, 而欣欣自喜, 完乏畧紀律排隊和尊重別人

原帖由 jojoplanet 於 09-2-26 16:09 發表
話說我個日去interview, 有一樣野係我覺得安排得非常好既係...佢地話比我聽會有家長會, 我個仔個時得23個月唔會坐得定咁我點join呢..但係佢地話唔駛擔心因為有人幫我睇住..真係超好....我仲可以留阿仔係房我去toilet ...

好耐冇上呢個website, 而家看到這個主題, 真係心痛, 但又欣慰, 希望某些家長可以和為貴, 欣慰的是很多家長都明白事理.  以我所見, YYC是一所好学校, 我的小朋友讀得很開心, 老師教職員有愛心, 己经很重要. 校長一職不易做, 自己亦有管理下屬制定政策, 順得哥情失嫂意, 以我所見, 校長做得不錯, 各有各立埸, 各有各難處, 不如以小朋友着想.

原帖由 auen 於 09-7-2 00:34 發表
很贊同你的意見!"和平和諧"對任何人任何事都很重要!希望所有所為父母的要知道世事無絕對的好壞,好與壞只在乎大人的己見,小朋友天真無邪,他們的世界只有開心與不開心,根本不會在乎誰較"叻"!我們可以做的就盡量讓他們得到快樂 ...

我認同你說法, 据我所知有些麻煩家長已退学, 我親耳听到有些麻煩家長恃登在老師面前說其化人坏話, 公開說, 我好embarrassed, 唯有當听唔到, 老師又embarrassed, 可必呢, 大家都想ふ朋友好, 應用正面態度說出意見. 不是係又投訴, 唔係係又投訴,

原帖由 lorryracoon 於 09-9-10 22:33 發表
我認同你說法,家長們投訴前三思

我認同teacherkg的講法, 而且我們希望小朋友開心, 老師同学校有愛心盡責, 以我所見, 我非常滿意, 我小朋友每天都跟我說学校開心事, 校車叔叔姨姨又好, 真希望麻煩家長收手, 為小朋友着想吧, 三年好快過, 等他們開心才去迎接小学吧.

原帖由 teacherkg 於 09-9-12 00:07 發表
真的很感謝家長的認同和體諒!

對呀,我知道有些本應今年升k3的麻煩家長已退學,可惜只是其中之一部份,麻煩中之麻煩家長還在此校呢!

說真的,家長和學校的關係弄得不好,受苦的必然是小朋友吧?難道學校會因他們的投訴而 ...

我不相信是K3家長做的, 因為今年升K3的麻煩家長己退学, 相信可以靜吓啦. 我見的都好好, 亦有專業人士, 有礼貌, 不攪事非

原帖由 waiyeemum 於 09-9-12 16:06 發表
好好奇地揾叔仔飲茶問吓,各位,原來當日家長在大門口看到的事情是事實啊!

當日大家排隊準備12時接放學,叔仔站在那位女士後三個,個老師在正門口鐵閘前抽著學生的衣領狂罵,(並不是家長窺看課室上課的情形啊),因為當時有人喺 ...

回想當初我小朋友去其他幼稚園interview唔係好講嘢, 唯獨在YYC他主动講嘢, 臨走仲同老師拜拜, 拉埋椅子, 我決定這所学校適合他. 兩年以來, 他都讀得好開心, 這裡老師有愛心有耐性, 我小朋友勁shy, 如果無老師鼓勵和觀察力, 又如他在其他幼稚園讀, 我很難想像他有現在的表現.

大家都希望小朋友開心讀書, 希望校方家長各方通力合作, 為小朋友着想, 不要影响他們, 每年幼稚園都有新生新家長, 年年都可能有新問題, 只有我們小朋友的將來才是我們永恆要担心的, 放心吧, 由始到現在我覺得這是一所好学校.

原帖由 Fei-Duck 於 09-9-14 11:28 發表
我的小朋友今年9月才入讀K1,其實,自看到這個topic後,我真的很擔心又一村是不是一間好學校。但孩子返學已一個多月,so far都幾好,老師都算細心、有愛心。

對於大家所談論去年發生的事情,我(身爲局外人)當然不知道究竟發生了什 ...
‹ 上一主題|下一主題