用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 又一村學校 又一村幼稚園係咪真係咁差???
go

又一村幼稚園係咪真係咁差??? [複製鏈接]

每個家長都有唔同既要求...就算根x園好多人都話好, 我就連報名表都無攞..因為我唔認同佢地既教法....

我有2個朋友d小朋友係維記讀..comment都好差...但係佢地個校名出去考私校係有著數, 咁又吸引到d人...

唔會一間學校符合所有人既期望既...配合唔到d人就認為係唔好..

原帖由 teacherkg 於 09-2-24 09:00 發表
放心吧,此校的校長十分重視家長的,家長有任何投訴,校長都一定支持家長,當然亦令此校的老師承受很大的壓力吧!

教學方面,如上面的家長所言,此校早幾年的老師質素較好,但近年因太多舊的老師已辭職了,亦由於此校大多只 ...

我個仔in咗6間, 呢間係我感覺最好既...阿仔會係九月開學lu...

個日面試我個人感覺係安排得好好, 你可以話佢commercial但我覺得佢地marketing都得好好...學校都係要揾錢..咁佢地行呢條路線無乜問題, 起碼個日我係in咗6間學校覺得係最透明度高既一間, 家長被受尊重, 唔似得d所謂既名校覺得如果我收你, 你點都會黎讀, 唔需要比咩資料你...但係我覺得你收我我都有好多考慮因素架喎, 你選我我選你啫....
我想問..個日我去面試時, 都好似好多係智識份子咁....可能麻煩d....我個仔會搭校車唔駛見到d家長..唔駛煩..我好怕呢d人...

仲有我想話, 我覺得kg除咗某幾間例如KV, SC個d係深d..大部份既kg 都係差唔多架啦...民x夠淺啦, 佢只係勝在一條龍之蔴

原帖由 teacherkg 於 09-2-26 08:59 發表

麻煩家長多數集中在k2,幾位家長形成一個小圈子,不停吹毛求疵,而此校校長又十分重視他們的意見,無論實情如何,都要求老師向家長道歉,真的令老師尊嚴受損,亦同時加深了這些家長的氣焰呢!

真的,對家長和小朋友來說,此 ...

原帖由 teacherkg 於 09-2-26 13:17 發表

此校是絕對十分尊重家長的!

此校的家長很多都是中產階級,媽媽不用上班,可能某些會覺得自己有錢,是顧客,交了學費老師便要對自己唯命是從吧!

死啦, 我係中產最低級個隻..阿仔會唔會比人睇少呢....

d有錢就覺得可以駛死人既人..咁我覺得個d人好膚淺lor....

不過講真, 個人我係個度2個鐘都係同一班先生企係門口, 我覺得又無需要咁多人囉

話說我個日去interview, 有一樣野係我覺得安排得非常好既係...佢地話比我聽會有家長會, 我個仔個時得23個月唔會坐得定咁我點join呢..但係佢地話唔駛擔心因為有人幫我睇住..真係超好....我仲可以留阿仔係房我去toilet tim....佢地既員工殷勤到我覺得有壓力...因為出門口時阿仔個ballon爛咗, 佢地係都要話攞番個比我..我都唔好意思推佢地呀..
仲有個日同阿仔去排隊玩滑梯, 上緊樓梯時前面有一個小個朋友..梯上面有個我覺得佢係唔敢滑落去, 個maid係hold住佢shoulder好似故勵佢咁...突然我聽到我阿仔前面個小朋友既媽咪好大聲咁閙上面個小朋友..喂小朋友唔可以打人架喎....係我視線範圍我係睇唔到個小朋友有movement, 我懷疑只係佢想行前滑, 因為有人上緊黎..我心諗你駛唔駛咁...大家都係一面之緣啫...個小朋友就算係唔識你都唔駛咁大聲架...呢d家長真係好唔掂...
原帖由 teacherkg 於 09-2-26 15:39 發表

小朋友仲細,絕對唔會有睇小人地的心態,但家長之間會唔會有比較,就不得而知了.....

可能他們有車有樓有工人,平時在家都是皇帝,可能不懂得尊重人吧!不過當然都是看每人的性格而定,不是每個中產階級都那麼不講理呢!
...

原帖由 teacherkg 於 09-2-28 01:26 發表

又一村對小朋友的照顧的確很完善的!

現在有很多家長都是如此,小朋友之間有所接觸在所難免,但此校某些家長十分緊張,有人觸碰到其小朋友,便即投訴老師疏忽,校長又著令老師要向家長道歉! ...

好驚呀, 我好唔好寫封信去比校長, 聽聞好多舊老師走我擔心佢地既教學質素呢, 因為阿仔九月讀K1.

你有無聽過大埔道間協和呀, 原本都收咗阿仔, 但係我無留位, 因為覺得又一村校舍好好多..但係呢又一村學費同校車都偏貴而家又諗會唔會讀協和好D.

原帖由 teacherkg 於 09-2-28 12:49 發表

舊老師會辭職方面我都聽聞是,但始終未成事實,而且我覺得就算寫信給校長都未必有幫助,因校長始終重視收生的人數,不敢得罪家長,怕他們會轉校,舊老師走可以請一班新老師麻,新老師更聽教聽話啦!

其實不用太早擔心,可 ...

我都明既不過都係問下...其實我都係呢間學校KG讀架...仲有好好既回憶...我個仔係11月尾出世, 我都唔想佢讀得咁辛苦, 所以都唔想揾間程度高既比佢讀. 有時同佢係屋企玩, 好似砌PUZZLE咁...我將9個圖案, 每個圖案有3塊,一共27塊MIX埋一齊叫佢砌返出黎佢好開心因為佢做到..我琴日買咗一盒係有10塊佢唔識砌都無心機...所以程度太高對我個仔黎講唔係咁好....佢又活躍, 呢間係好識合佢...不過唯一係佢學費同校車都係偏貴..
原帖由 teacherkg 於 09-2-28 14:19 發表

又一村的環境真的好好,地方廣闊,空氣清新且幽靜,所以我認為小朋友在這裡學習都會很開心呢!

其實各校都有不同的長處,沒有一間學校是完美的,要看看是否符合家長的要求,是否適合小朋友的性格而定,真的很難說那間學校 ...

原帖由 teacherkg 於 09-3-2 12:33 發表

咁係呢到讀的小朋友係會好開心0既,程度方面中等啦,唔深唔淺咁啦!!

學費同車費方面就真係要睇家長了,現在有學卷津貼都好d了!

咁你覺得禮賢, 崇真 vs 又一村...邊一間程度高d?

原帖由 Quick 於 09-3-2 20:08 發表
我個囝都係今年9月入讀k1唔知會唔會認識到你呢?又或做到同學仔呢?

阿仔係上午班喎

原帖由 water111 於 09-3-2 21:04 發表
請問每天用幾多時間上英文堂架, 是否外老師教嗎?

我記得佢地話每日都20分鐘, 係2班GROUP埋一齊, 一個外籍+2個中國人

原帖由 winwin815 於 09-3-4 11:36 發表
我諗....明眼人都知, 佢地收生好簡單, 我幾乎識既朋友帶小朋友黎in, 都收, 但係我鐘意佢地咁喎, 我好反感一d所謂名校, 考一個只有2歲幾既小朋友, 一d "mission impossible"既野, 如果我小朋友咩都識, 仲使去呢間學校 ...

我身邊d人無講但係都覺得佢地呢間學校唔好...但係我都唔理人....我好清楚自己個策略就得...

我係另一版睇到一個post..個mami話個bb 2歲10個月仲未識晒A-Z點算...我的天..通常呢d係幼稚園學, 2歲10個月未識有咩出奇..點解要咁迫一個baby

原帖由 winwin815 於 09-3-4 13:30 發表
agree........依家成個世界好似扭曲晒咁, 當然, 我都明白, 父母當然希望小朋友叻過人, 但係其實使咩急, 我一路都無專登教我小朋友d咩, 佢想學, 問我, 我先會講, 我真係唔覺得有咩問題

至於又一村, 幸好, 我遇到既係 ...

我自己都睇咗好多post..其實真係無一間學校係perfect....我都唔敢話人地個d 學校唔好, 只係我覺得又一村適合阿仔, 因為佢比較active, 我覺得呢間學校係包容到我個仔...如果我覺得係KG佢係讀書材料我唔排除我係小學都會幫佢報名校, 但係我覺得係小朋友讀書生涯既開始...唔好比咁大壓力佢地......

原帖由 szenam 於 09-4-1 18:25 發表
我個囡囡讀K1E,有一段時間無上來竟然見到個 topic,真係要幫學校平反下,我囡囡已經讀左半個學期,我覺得亞女好開心,我之前選擇又一村因為佢校舍大,同d先生有愛心,雖然interview個陣會覺得佢地太過熱情會唔會有d假呢?但 ...

請問茶點幾點食?一返到學校又有沒有早餐食呢?

原帖由 szenam 於 09-4-2 15:14 發表
大約十點幾...有麵包,餅乾,粥,貝殼粉,通心粉,成日唔同!

咁阿仔都要食少少野先返學添....

我朋友個仔讀victoria..佢都話又一村好抵..

你小朋友上英文堂學得好唔好呀..

我問人攞咗九龍塘某名校既書本, 用黎教阿仔去補YYC學術上既不足, 幫阿仔容易適應小學既程度.

原帖由 kkk2000 於 09-4-30 00:12 發表
實在太耐沒到bk, 估不到看見這個驚訝的topic, 我一定要發表下. 我是K2家長, 原來今年有一些麻煩的K2家長, 我實在不知情 , yyc是一間對小朋友很有耐心, 細心, 關愛的學校,以我小朋友為例,如果在學校發生一些特別事,例 ...

原帖由 hcshiu 於 09-6-25 04:17 發表
據我所知,又一村無開放日。

我睇番學校網頁,係去年11月4日開始派表,如果無錯,即是隨時都可以下載表格寄去,不用打蛇餅,我翻查資料,我囡囡(而家K2)係在2006年11月4日去面試既。又一村唔係九龍塘果D死爭先入到既學校,所以你不用 ...

加建新校舍?我早排去搞入學都唔覺佢有工程喎..阿仔今年入k1咁咪可以有2年多d野玩...

原帖由 guguhuahua 於 09-7-3 15:30 發表
等了一年了,想插班K2全日班仍然唔位,好失望呀

乜全日班咁多人爭架咩
‹ 上一主題|下一主題