用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正同根德園你地會入邊間??
go

培正同根德園你地會入邊間?? [複製鏈接]

煩請各位提供意見!

本人住係大圍..校網唔係甘好..囝囝都好動..但專注力一般同較害羞被動.
   1    0    0    0

原帖由 winyan 於 09-2-19 15:36 發表
想請問點解讀培幼唔可以大抽獎, 咁讀宣道幼稚園又可否參加大抽獎 ??

因為如果你參加大抽獎就會被培小取消直升資格

宣道KD唔可以直升宣小呀! 同培正唔同。

原帖由 winyan 於 09-2-19 15:36 發表
想請問點解讀培幼唔可以大抽獎, 咁讀宣道幼稚園又可否參加大抽獎 ??

原帖由 nicolemummy 於 09-1-16 19:47 發表
我心儀另一所津校, 不是聖羅撒.

如果唸聖羅撒幼園, 升小一時就要自行和統一派位時選佢而希望叩門時多d機會. 咁到時就頭痛連自行和統一派位都要放棄聖羅撒去試心儀津校.

如果唸培正幼園, 升小一時只可以試自行同私 ...

我入得培正便一定會讀培小了....

小女已經升小一了. 她唸的幼稚園己經結束了, 你不能作參考了.

原帖由 cy36baby 於 09-1-16 20:05 發表

甘你而家諗住邊間幼園?

原帖由 nicolemummy 於 09-1-16 19:47 發表

如果唸聖羅撒幼園, 升小一時就要自行和統一派位時選佢而希望叩門時多d機會. 咁到時就頭痛連自行和統一派位都要放棄聖羅撒去試心儀津校.

如果唸培正幼園, 升小一時只可以試自行同私 ...

甘你而家諗住邊間幼園?

如果唸培正幼園, 升小一時只可以試自行同私校直資, 無得參加統一派位. 咁到時就頭痛放不放棄培正小一學位去參加大抽獎.

既然如此, 不如一早就放棄.

原帖由 cy36baby 於 09-1-16 13:34 發表

Thanks..so which Primary school your girl finally choosed? I may choose PC as I think if my son get a good acadamic result..I can also apply another good Secondary School.

原帖由 nicolemummy 於 09-1-15 22:46 發表
你是想一條龍英文學校, 不是一條龍中文學校啦.

咁培正當然不是你杯中茶. 入了培幼, 條路定左. 你猶疑, 因為你覺得培正都是難入的, 放棄好像可惜.

小女當年有培幼和聖羅撒幼園取錄, 都放棄了. 因為若果即使一條龍( ...

Thanks..so which Primary school your girl finally choosed? I may choose PC as I think if my son get a good acadamic result..I can also apply another good Secondary School.

你是想一條龍英文學校, 不是一條龍中文學校啦.

咁培正當然不是你杯中茶. 入了培幼, 條路定左. 你猶疑, 因為你覺得培正都是難入的, 放棄好像可惜.

小女當年有培幼和聖羅撒幼園取錄, 都放棄了. 因為若果即使一條龍(雖然津小不一定, 但都比較高叩門機會), 但不是心中最心儀的, 都升小一時還不是更難取捨嗎?

原帖由 cy36baby 於 09-1-15 13:24 發表

Yes..I like PC because it is a good dragon mode school..but the main problem is it is a Chinese Middle School...actually, my wife and me also don't like my son study Chinese Middle School...so I am  ...

原帖由 winchoy16888 於 09-1-15 18:38 發表
根德園

何解呀??

根德園

(2) 幼稚園 問﹕  1.九龍塘根德園幼稚園 2.旺角漢文師範同學會幼稚園 3.黃大仙循道衛理主恩堂幼稚園 ;請詳細提供以上三間幼稚園的資料包括:教學方法,師資,功課量,學生出路,有否多元化的活動,校舍設備和會否主動和家長溝通?   (Simon)

答﹕

以下提供3間幼稚園資料作參考:

1. 根德園幼稚園
教學方法:傳統教學法
師資:全部為合格幼師
學生出路:部份畢業生升讀宣道小學及聖芳濟小學等
活動:參觀、遊戲日等
校內設施:操場、遊戲室、音樂室、圖書角、電腦室、冷氣課室等
家長參與活動:家長會及親子遊戲日等

2. 香港漢文師範同學會學校(幼稚園部)
教學方法:主題分組活動教學
師資:大部份為合格幼師
學生出路:部份畢業生升讀其直屬小學香港漢文師範同學會學校,以及協和小學和油麻地天主教小學等
活動:校方按每週之單元,編排各項有關德、智、體、群、美的學習活動,使學生透過親身體驗,加強學習和探究精神
校內設施:室內外大肌肉活動場地、獨立校舍等
家長參與活動:每年安排定期家長日座談會及講座等

3. 循道衛理主恩堂幼稚園
教學方法:主題分組活動教學
師資:大部份為合格幼師
學生出路:部份畢業生升讀博智小學、嘉諾撒聖家學校、嘉諾撒小學、基心小學及沙田循道小學等
活動:經常性之參觀活動
校內設施:室內外活動場地、課室等
家長參與活動:安排家訪和電話溝通,並出版月刊以加強學校與家長間的溝通

功課量之多少,要視乎個人準則而定,沒有一定的標準。根德園幼稚園重視學術發展,為了打好學生的學術基礎,校方採用較為艱深的課程,功課量亦比較多。此外,一般以活動教學的學校都讓小朋友從遊戲中學習,因此,不會有太多的功課。 其實您所提及的幼稚園都各有好處,您可以自己的期望來為孩子選擇合適的一所。

(教搜社)

幼稚園攻略:培正英文水準不俗

【明報專訊】Pui Ling Kwok問﹕
我們住在將軍澳,想為女兒選擇一所位於九龍塘、港島東或觀塘區、並有戶外遊戲地方的幼稚園,同時希望符合幾個條件﹕我想女兒有良好英語及普通話能力、讀《聖經》、學校及教師富愛心、課程不會太淺易。以下選擇,請給意見﹕
香港培正小學(幼稚園)
藍田靈糧幼稚園
浸信會培理學校
蘇浙小學暨幼稚園(本地課程)
明慧國際幼稚園(本地課程)
伯特利幼稚園
答﹕
從你選出那6間幼稚園,揀一兩間符合你4大標準、3大區域,並不太困難。
香港培正小學差不多全部符合,只欠英文,不過,我有朋友讀培正中學,英文並不差。次選為藍田靈糧幼稚園,我曾經參觀,麻雀雖小,五臟俱全,以孩子為中心,應符合你要求。其次為香港蘇浙小學幼稚園,中英俱佳,只是沒有《聖經》讀。明慧國際幼稚園也好,浸信會培理學校與伯特利幼稚園亦可考慮。
文﹕升學專家趙榮德

幼稚園攻略﹕根德園口碑佳

明報專訊】王女士問﹕本人孫女正就讀方方幼兒班,是05年11月出世的,今年要選報幼稚園了,請問其原校的質素如何?對升讀英文小學有把握嗎?另請問約克、根德園、方方、培正這幾間幼稚園,哪間質素好些?師資怎樣?對升讀英文小學有把握嗎?我們住大角嘴,請提供更多建議。答﹕你問「對升讀英文小學有把握嗎?」所謂英文小學,是求其一間,還是著名的英文小學呢?其實,升讀直資或私立英文小學有兩個要求,一為在幼稚園的表現,二為入學面試,所以只要面試做得好便有些把握了。
約克、根德園、方方、培正各有特色,四間之中只有培正有直升小一機會,不過培正不是英文小學。餘下三間,以根德園口碑最佳,約克和方方也不錯。
大角嘴屬於油尖旺區,口碑好的幼稚園有﹕明我幼稚園、德信幼稚園、便以利學校暨幼稚園
歡迎查詢幼稚園問題

幼稚園攻略﹕根德園注重德智
【明報專訊】問﹕聽其他家長說,九龍塘根德園幼稚園不會舉行畢業禮,又沒有課外活動,教師穿裙子、不會坐在地上跟小孩子玩耍聊天,孩子K1就要學寫字,亦會涵蓋小一課程。而且沒有手冊,家長不知道學校的校內活動,令本人感覺此校較冷冰冰,可否告知這是否屬實。從什麼渠道可以多了解不同學校的教學方式和理念等?
答﹕香港的幼稚園,在德、智、體、群、美中,有些重視德智,有些重視群美,全方位發展、五育並重的不太多,根德園是注重德智的幼稚園,特別注重英文和數學,對英文發音尤其重視,該校家課多,考試亦不少,K1學生由上學期開始,已經每天要做功課。聽起來似乎令家長卻步,但事實上根德園深受家長歡迎,因為家長認為早些接受這種訓練,會容易適應傳統的小學制度。如果你想了解該校多一點,可以和讀過該校的孩子家長談談,或直接搖個電話問學校今年的活動,看看你聽到的傳說是否真的。
歡迎查詢幼稚園問題傳真:2898 2537
電郵:[email protected]

原帖由 ysnmama 於 09-1-15 12:31 發表
我也同意.

選培幼, 除了學校本身不錯之外. 最主要是一條龍關係. 不想煩惱於要子女外出參加這參加那, 要拿不同証書, 選小學, 又做profolio, 要四處面試. 若到培幼後又想考其他小學. 當然不是不能. 但會否.......:qu ...

Yes..I like PC because it is a good dragon mode school..but the main problem is it is a Chinese Middle School...actually, my wife and me also don't like my son study Chinese Middle School...so I am screw up now.

我也同意.

選培幼, 除了學校本身不錯之外. 最主要是一條龍關係. 不想煩惱於要子女外出參加這參加那, 要拿不同証書, 選小學, 又做profolio, 要四處面試. 若到培幼後又想考其他小學. 當然不是不能. 但會否.......

我認識的親戚子女們. 也是會直至上中學的. 除非很標青便 會考其他中學.

原帖由 nicolemummy 於 09-1-15 04:53 發表
你有沒有打算小朋友一直唸培正小學及中學?

如果有, 當然是培正. 如果不是, 就選其他.

因為由幼稚園上小學, 不能參加津校小一派位, 自己認識的培正小朋友, 都沒有考獲其他學校, 一直是一條龍直上.

...

Quote from a KV parent:

不如我比D意見你啦,一年前我同你一樣,成日唸St Cat 好定根德園好end-up 就成日唸住根記夠深可以應付考小一,於是揀左根記,完全無唸過佢三歲Li個年齡要吸收what唸住照谷可也,初初都見佢幾開心下,但到下學期就話要寫字,初初寫都OK,因為得意嗎,後來我發覺每日都寫成頁字方格內又無線去guy住佢地去寫,小朋1•求友會feel困難同寫得唔靚久而久之就會有錯敗感,但我可以話你知我個女係一個開朗既女仔,好仲意唱歌–i1D、都唔夠全面,一開學坐校車唔可以跟,上堂頭幾天話唔準跟,其實to我個女一D問題都無,因為佢幼兒班得2歲都係自己返咖啦,我一值都say ok但後來每2個月先旨有既paryty我去送佢返到學校,但我發覺佢係其實死訂唔想我走,令我立刻感到學校個種格梗來方法表面上無問題但實祭上無令孩子慢慢去適應,,之後返學就會好開心,我最唔欣賞D老師司那種全統,同無愛心,我最記得下學期派堂上Test paper回家所有Test都100分校•除左中文99,學校派通告話可以約老師傾有關小朋友的評估,於是我call校務處約左時間但不久老師就call我話你約的時段有人你想知乜呀?不如我係電話講啦!我立即覺得我退學無錯,因為我應為Li D態度唔係一D教育工作者應有的羆度,其實我有一個從事教育工作者的朋友巳同我提過這所學校你不要揀,但不過當時我都無聽個friend講,又係唸住小朋友谷出黎咖者,最驚亞係家長會唔係同我講小朋友係學校生活點呀?只係成日話佢要多D執筆練力,嘩幾多歲人仔呀?甘死古古,我完全唔expect講LiD野,我其實最想知係佢係學校合唔合群,有無同小朋友分享,主唔主動等等Li類野,我同老師講其實我每日放工後我女女已經自己做好哂D功課,D字全部係佢自己寫唔係我拉住佢寫架,所以可能唔夠靚,但係個先生話總之佢未到我要求啦!又話佢唔知係咪隻眼有事,有時個B字會左右掉轉寫,唉!得三歲幾人仔我D朋友D細路好多都有Li D情況啦!而家咪無讀根記D字咪無掉轉羅,鬼咩一D愛心都無,呀我仲記得係家長會追問佢女女上當呀?佢話有一次你個女全班同學坐好佢坐得唔好,甘我咪叫佢出黎坐係我則邊羅,哈佢重唔知發生咩事喎,個樣重好開心喎覺得可以出黎坐,直至我話"好我地全部去音樂室唱歌,你留係道甘佢先識哭,哭住甘話Ms.XX唔好呀,甘至知驚,以上係個老師覺得自己個套好得甘既樣同我講,當時我無大反應,但個心唸而家咩年代呀?甘似我細個D老師甘,唔解釋先嚇下你先,Li套非常out,學校透明度極低,無親子旅行,無活動,無散學禮,無課外活動,無外藉老師,無國語,無家長教師會,無觀課,無一個清楚既schedule話你知本月教乜,總知教完先話你知,你係屋止無得同佢地唱兒歌,唔好意思因為無兒歌書,雖然係甘我都比佢完成K1,因為我係會懂得轉太的人,而家佢日日放學返來都好開心唱歌做動作,我又可以跟住個schedule知到佢教緊乜,可以一齊分享佢學個D野,其實如果你自問真係唔想知佢教乜總知識字就得啦其他發展唔駛既,甘你揀Li間就ok既,如果你想知更多我可以告訴你

幼稚園攻略﹕根德園口碑佳

文章日期:2007年10月9日

【明報專訊】王女士問﹕本人孫女正就讀方方幼兒班,是05年11月出世的,今年要選報幼稚園了,請問其原校的質素如何?對升讀英文小學有把握嗎?另請問約克、根德園、方方、培正這幾間幼稚園,哪間質素好些?師資怎樣?對升讀英文小學有把握嗎?我們住大角嘴,請提供更多建議。
答﹕你問「對升讀英文小學有把握嗎?」所謂英文小學,是求其一間,還是著名的英文小學呢?其實,升讀直資或私立英文小學有兩個要求,一為在幼稚園的表現,二為入學面試,所以只要面試做得好便有些把握了。
約克、根德園、方方、培正各有特色,四間之中只有培正有直升小一機會,不過培正不是英文小學。餘下三間,以根德園口碑最佳,約克和方方也不錯。
大角嘴屬於油尖旺區,口碑好的幼稚園有﹕明我幼稚園、德信幼稚園、便以利學校暨幼稚園
歡迎查詢幼稚園問題
傳真:2898 2537
電郵:[email protected]

http://happypama.mingpao.com/cfm/study3.cfm?File=20081008/prepb/368sh04a2.txt

‹ 上一主題|下一主題