用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 中英數三科都唔合格, 我仲有咩方法幫個仔呀 ?? ...
go

中英數三科都唔合格, 我仲有咩方法幫個仔呀 ?? [複製鏈接]

原帖由 yuki123lam 於 09-1-15 11:59 發表
依家已經有私人補習 keep 住個程度, 考試前我又日日請假同佢溫習, 覺得佢其實已經識晒, 俾 d worksheet 佢做又冇問題, 全部問對, 但係每次測驗+考試成績都係三科唔合格, 都真係唔明?? 仔仔今年 P3, 都算得上聰明, 記 ...

佢答你唔知, 你覺得佢係唔想講, 定係唔知點表達同你講??
或者介意緊mummy, 咩你知仲問我???

1) 佢會唔會覺得你唔了解佢, 而唔想講???  
2) 你都知我識啦,同學仔咁命做卷, 都唔知為咩?? 我唔會隨波逐流架??
3) 唔夠時間??
4) 唔想寫字??? 手軟
5) 都唔知考嚟做咩, 同做作業咪一樣, 蹝時間
6) 我第日大過都唸住做咩咩(E.G 運動, 音樂etc)職業, 唔洗咁勤力讀書啦
7) 見到份卷就"唔鍾意", 因為唸起唔鍾意d老師etc....:;pppp:

有時小朋友唔想答你, 佢會話唔知??
我囝囝都係咁, 但我又好想知佢唸咩喎, 我就用1) 2) 3) 4)俾佢答出嚟.

再者, 從佢老師/同學/朋友間打聽吓, 可能會聽到d嘢.

黃巴士

原帖由 yuki123lam 於 09-1-16 01:45 發表
黃巴士,

仔仔覺得重覆做埋同一樣野好悶, 好多餘 (激死!), 覺得自己識唔需要寫係份試卷上, 亦都唔鍾意同學點做佢又要做, 佢永遠都好似同同年小朋友有所分別, 諗野會比人成熟等等........ 每日都只係鍾意用各種廢物設 ...

yuki123lam,

你囝囝的情況與我囝囝有些事件相似.
你睇吓係咪咁 :-
囝囝比較同年齡早熟, 聰明, 但依種早熟唔係好完整嘅思想早熟, 小朋友好pride佢嘅強項, 覺得自己好惦。 但依種惦,在於佢興趣方面,好似你囝囝好鍾意研究同發明, 佢要在發明過程中尋回自信, 可能在功課/學習上唔care, 可能佢覺得唔pride, 無"引", 幼稚 etc.
可能標示住自己太自傲.
佢地嘅聰明係理解力好好, 但係唔上心, 行精面, 覺得我要咁好成績有咩用, 又無獎品, 眼前無利益 (我又唔洗人讚), 我已經好叻!!
久而久之, 人就"pair"起上來.

我好在早見到囝囝有此問題, 所以control到佢唔再"pair"落去.

學校方面 - 可能老師都無佢"乎", 因為都唔知小朋友心裡唸咩??

我唸你先自我調節, 囝囝智力完全沒問題, 聰明的小朋友要多關注. 自己先唔好洩氣!!  你囝囝如果搵arm到門, 相信日後會好叻(因為始終未開竅)!!!

我覺得先從小朋友心事開始, 佢係咪唔鍾意d同學&老師???
佢唔鍾意學校, 自然會有反叛行為出現.

打開心窗~
由於你囝囝好clever, 所以可能佢講嘢會"口是心非", "口不對心", 你要捉到佢邊句真, 邊句假, 如果唔係, 佢會覺得你唔夠班同佢玩!! 唔同你再傾!!!

黃巴士

yulilam123,

我囝囝都係咁樣, 講話"我都識又做, 做咩又重覆做?" 佢會覺得你係咪look down我呀!!
你試吓同佢講"你話識遮, 連寫落份卷都無膽寫, 有幾識遮??"
依類小朋友充滿"鬧心"&反叛, 你要知道點燃起&激發佢團"火".
如果唔係佢思想上無出口, 第日樣樣嘢都會收埋唔同你傾!!!

同佢先傾課外書/發明, 同佢一齊去睇書, 再同佢share, 唔好話"蹝時間砌嘢, 不如讀吓書之類嘅說話", 因為係無用嘅, 佢嘅價值觀唔同大人.
起碼俾佢先覺得你同佢arm feel先.

人際關係 ~ 小朋友覺得佢成日我行我素, 自然覺得古怪!! 但係你知道佢唔係古怪, 只係未搵到"知心友"遮, 小朋友結朋友, 可以好簡單嘅. 在乎佢鍾唔鍾意班同學??

黃巴士

原帖由 yuki123lam 於 09-1-15 15:16 發表
我有試過同佢解釋, 班主任都有試過係我同仔仔面前解釋俾仔仔聽(因為成績上落太大, 要見家長), 但係講極仔仔都唔理, 今年 P3 上學期中, 英文默書甘多次, 冇一次合格, 有幾次係 0分, 2分, 明明係屋企叫佢背默好, 但係 ...

點解佢會咁唔鍾意/唔RESPECT學校D規則 (功課, 考卷, 同學ETC)??
會唔會佢在學校發生咗些事, 你唔知?? 可能係同學之間好少嘅事, 但係小朋友(你囝囝)心裡卻係好大件事.
P.3 - 係咪原班P.1-P.3升上同一班同學?? 你試吓同佢班同學仔傾吓(最好唔好俾佢知), 佢點古怪呀??? 佢同你地講過D咩樣呀??? 從而了解你囝囝點睇班同學??

原帖由 yuki123lam 於 09-1-16 13:48 發表
黃巴士,

的確, 妳所講既同我仔仔一樣, 真係好多謝妳俾我既意見, 真係令到我學到唔少野, 了解多左仔仔內心世界, 仔仔學校 P1 - P3 都唔係原班直升, 分開晒, 可能學校生活唔開心, 尢其今年班主任唔係甘好, 將我個仔分 ...

不如你先問囝囝想唔想轉校?? 如果佢無意見, 你同佢講媽咪要一張"是正同靚仔"嘅成績表去搵學校而得喎!!
今年下學期都就快開始, 你試唔試吓囝囝肯唔肯合作&有無信心, 考好今年考試??
有CERT.至有機會搵好學校, 如果你囝囝成績好(只是成績表分數差) 我唸你都係搵間GRADE數好D嘅學校俾佢, 如果搵間師資差過依家讀緊個間, 你囝囝可能會覺得降GRADE, 無心機讀落去!!!

如果佢唔想轉, 你就要唸方法再同校方反映.
班主任其實想點遮?? 係咪覺得係小事, 唔理呢??
你囝囝煩擾其他同學咩??仲咩要分開坐遮, 分開一陣就話嚇吓佢, 短時間可能WORK, 長時間, 小朋友咪又係咁, 小朋友都有自尊喎, 叫佢點FACE其他同學仔呀???老師咁OUT嘅方法"治唔到個小朋友喎", 棧攪到你囝囝反感. 仲"標籤"咗佢添. 正終"口服心唔服"
如果你有信心囝囝在校守規, 我唸你要企響囝囝個邊. 當然唔係話叫你唔ARM都企佢個邊去放蹤佢啦!! 所以你先要了解清楚囝囝在校表現, 客觀去分析. 就算係老師問題, 都只係大人去處理, 唔好INVOLVE小朋友, 如果唔係, 佢第日就唔RESPECT"所有"老師.
資優TEST - 如果係情緒問題, 唔關資優事喎. 到如上情況改善後, 成績仍係咁至去TEST啦!!  TEST一次都要4千幾蚊.

所謂"生仔唔知仔心肝咩", 最了解囝囝嘅始終係你.  "出眾"嘅小朋友, 往往令父母勞心勞力.唔好放棄呀!!  .  

如上純綷個人COMMENT, 唔好介意!!!

黃巴士
‹ 上一主題|下一主題