用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 中英數三科都唔合格, 我仲有咩方法幫個仔呀 ?? ...
go

中英數三科都唔合格, 我仲有咩方法幫個仔呀 ?? [複製鏈接]

我覺得現在的小朋友, 物實上已非常豐富,但心靈上卻非常缺乏, 無論母親是否全職, 注意力只集中在小朋友的分數上, 無時無刻都是記掛小朋友溫習未 ? 成績如何 ? ......

小朋友每天(除了睡覺時間)都只是追求分數來滿足父母的要求, 確實幾痛苦的.

你囝囝仍然留心聽書, d worksheet 做又冇問題, 全部識哂, 證明佢學習上沒有問題, 如果認真同佢傾下, 問下佢還有什麼興趣 ? 兩方面取得平衡, 再加 Family day 時要盡情玩樂, 相信情況能有所改善.

原帖由 yuki123lam 於 09-1-15 11:59 發表
依家已經有私人補習 keep 住個程度, 考試前我又日日請假同佢溫習, 覺得佢其實已經識晒, 俾 d worksheet 佢做又冇問題, 全部問對, 但係每次測驗+考試成績都係三科唔合格, 都真係唔明?? 仔仔今年 P3, 都算得上聰明, 記 ...

同佢講, 如果想做發明家, 就要在限定時間內盡快將份卷做完(最好快過其他同學), 到時科科成績優異, 可以跳班, 入一間好學校, 選讀他喜歡的科目, 提早理想實現, 咁先至係成熟表現麻 ...... 陳易希是其中一個例子.

原帖由 yuki123lam 於 09-1-16 01:45 發表
黃巴士,

仔仔覺得重覆做埋同一樣野好悶, 好多餘 (激死!), 覺得自己識唔需要寫係份試卷上, 亦都唔鍾意同學點做佢又要做, 佢永遠都好似同同年小朋友有所分別, 諗野會比人成熟等等........ 每日都只係鍾意用各種廢物設 ...

‹ 上一主題|下一主題