用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 白忙一場?
go

白忙一場? [複製鏈接]

經過這幾個月來寄信拿表面試….等消息, 收信
做咗咁多野, 都是想找間好又有學卷的幼稚園比個女…..
但一封封reject, waiting 的冷水照頭淋之後, 乜野熱情都無哂…..
到頭來我都要在全日式的幼兒學校留位亦好大機會去讀tim. (因其他的waiting不知等到幾時)
你們話我是好傻, 好像白忙一場!!!!
   0    0    0    0

原帖由 lro14sheung 於 09-2-4 13:30 發表
我?大角咀...九龍城的全日是靈糧堂..但九龍城同九龍塘是俩回事..
現在我在基教-旺角幼兒學校留咗位, 聽人講都無錯架..

你一定要讀九龍塘嗎?
我囝囝在靈糧堂讀半日班, 我覺得我無選擇錯.
但我不知基教是否OK! 我很少聽人提及, 如果有讀過的家長話好, 都可以試下.

我只係同囡囡in了3間幼稚園,因為有一間收了,我冇in其他了,佢都只係可以讀一間學校,有幾多間收佢都係一樣.

我?大角咀...九龍城的全日是靈糧堂..但九龍城同九龍塘是俩回事..
現在我在基教-旺角幼兒學校留咗位, 聽人講都無錯架..

原帖由 lro14sheung 於 09-2-4 11:13 發表
我同個女totally apply 咗差不多10間了…,除了金巴倫是真的accept外…其他的都是waiting或reject…
最後一間呀女仲無端端哭鬧..只是相隔一塊布咋……
一切隨緣….吧啦…
做咗咁多野...都可能是去全日式的幼兒學校... ...

你住係邊? 九龍城都有全日幼稚園, 屋村幼稚園真係麻麻!!!!

我同個女totally apply 咗差不多10間了…,除了金巴倫是真的accept外…其他的都是waiting或reject…
最後一間呀女仲無端端哭鬧..只是相隔一塊布咋……
一切隨緣….吧啦…
做咗咁多野...都可能是去全日式的幼兒學校...其實都無錯..
白忙一場

我都係...其實我覺得係個社會風氣令小朋友既競爭惡性循環, 我本身就是不想隨波逐流地幫小朋友報十幾間去漁翁撒網, 我認為要真心真意想清楚找清楚邊間arm才報, 我每一間報的都考慮了好久, 有些根本是contradict的我都不會考慮; 點知就係輸左比大部份漁翁撒網既家長, 講真, 我覺得大家o甘玩法, 對小朋友無好處, 人人都跟風, 自小不是找最suit小朋友既學校, 而你想下佢入唔入到名校! 大家都知而家香港既教育制度幾差, 有大部份都係家長既期望所成, 求學不是求分數有咩唔arm, d家長又係鬼剎o甘嘈, 因為無分數家長無安全感! 就算改為Learning portfolio 同持續觀察表現又如何, 家長又一樣將佢量化成同其他小朋友比較既指標! 家長一日唔分清咩係教育, 一日都唔會改變到個社會, 一樣係高份低能!

原帖由 七點半 於 09-1-19 16:48 發表
I want to know how many school did u apply??

total in 5間

囡囡唔係大囡又唔係細囡,,,九月出世中間啦...之前in左4間...最心儀都的係waiting list....雖然都有其他學校的offer...但最大機會都係讀返依家pn呢間....其實依家讀緊呢間我都覺得幾好...最大concern係始終名氣唔夠...我驚囡囡考私校or直資會唔著數....加上我屋企個校網又唔係咁好.....所以希望遲d人o地放返d位出黎會有other chance 啦:-|

I want to know how many school did u apply??

原帖由 foggyao 於 09-1-16 22:42 發表

你就好啦,女女越in越好,我女女係11月中b,佢就越來越差喇! 最慘心水學校就最尾先interview,之前都係想女女吸收經驗,點知而家佢一去到呢環境,就完全唔睬,唔望人,連間單問題都唔肯答,但一離開間學校問佢,佢又會答你!!  ...

原帖由 Nov 於 09-1-15 16:25 發表
唸返起由上年9月開始填Form, 大部份都in完, 仲等緊結果, 雖然忙左d, 囡囡成日要面試, 看見她一次比一次進步, 都好開心架, 可能我地enjoy個過程啦, 結果不太重要!

...

你就好啦,女女越in越好,我女女係11月中b,佢就越來越差喇! 最慘心水學校就最尾先interview,之前都係想女女吸收經驗,點知而家佢一去到呢環境,就完全唔睬,唔望人,連間單問題都唔肯答,但一離開間學校問佢,佢又會答你!! 咁至慘

緊仲有一間剩,我都無期望lu,算吧啦,去就照去,但預比人reject喇! 就當玩埋場遊戲啦!

這幾個月來的四處奔走, 個女又不停跟住我去in...都見到個女無哂feel...已同我講唔去幼稚園玩啦...我都唔想架....
明天是最後一次interview...之後就唔理啦..隨遇而安了......如果收時再打算吧...
有時想下愈刻意就愈唔得...放開心情可能會好些.....

醒目開學勳章

原帖由 BigBoyMaMa 於 09-1-16 16:38 發表
絕對同意!  咁細個小朋友,短短的intervew根本不能test到佢地的能力。自己做左自己本份已ok了。唔好唔開心!

只要盡咗力, 結果唔係咁理想, 便無悔, 總好過將來後悔.
當係一種見識/經歷/考驗. 响面試過程中, 你可以看到好多嘢, 如自已小朋友, 人地小朋友及家長等, 都係一種得著.

絕對同意!  咁細個小朋友,短短的intervew根本不能test到佢地的能力。自己做左自己本份已ok了。唔好唔開心!

原帖由 莊生bb 於 09-1-15 15:04 發表
點算白忙, 做了自己該做的, 不然會後悔. 唔好灰心啦!

原帖由 七點半 於 09-1-16 12:29 發表
我case差不多, 今年9月我個女讀k1, 弟弟讀n班...其實一個人對兩個小朋友真係好頭痛, 不過, 其實個小朋友放學回來, 吃午餐再午睡, 餘下時間在家跟返全日放學回家的時間都係差唔多, 再者, 你個大b其實都懂事...佢明白 ...

大b會肯午睡就好羅, 我識得有好多小朋友大左就唔係點午睡了, 佢地寧願玩or看電視

我case差不多, 今年9月我個女讀k1, 弟弟讀n班...其實一個人對兩個小朋友真係好頭痛, 不過, 其實個小朋友放學回來, 吃午餐再午睡, 餘下時間在家跟返全日放學回家的時間都係差唔多, 再者, 你個大b其實都懂事...佢明白工人要照顧小b, 未必能全心照顧佢...你不如趁現在還有時間多d train大b自己照顧自己, train佢獨立小小...到時就唔洗咁煩, 正如莊生bb話, 咁難得考到你又放棄, 日後怕你會後悔, 而且你仲有一個小b將來要讀書, 佢唔多唔少都可以靠大b入到好學校...現在出世率咁高, 競爭愈來愈大...到時要入好小小的學校或名校可能仲難...加上小朋友interview時的表現亦好難講, 如果撞正唔肯出聲咪無行?? 你要三思呀!!!

原帖由 Bcat 於 09-1-16 11:31 發表
其實,讀全日幼兒園同培正/sc既結果(3年後)係咪真係好大分別? 定係殊途同歸? 我真係唔sure!

因我仲有個細b, 大b返k1時,細b得1yr,我又要返工,真係驚屋企得1個工人搞唔掂兩個!!

所以...好頭痛!! ...

Bcat

我case同你一樣, 大囡返k1時, 細囡2個月大, 讀半日, 呢頭上校車, 餵完細b奶, 掃埋風, 換埋片, 清潔埋, 分分鐘就要接放學, 那有時間預備lunch比大囡, 工人實攪唔掂!

直資/私校非我地首選, 除非派位結果好恐怖啦. 我們一家是教友, 天主教學校是首選, 好好考慮如何為佢地選擇小學比幼稚園緊要得多.

原帖由 Bcat 於 09-1-16 11:31 發表
其實,讀全日幼兒園同培正/sc既結果(3年後)係咪真係好大分別? 定係殊途同歸? 我真係唔sure!

因我仲有個細b, 大b返k1時,細b得1yr,我又要返工,真係驚屋企得1個工人搞唔掂兩個!!

所以...好頭痛!! ...
我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞孟.

原帖由 kwklam 於 09-1-15 23:11 發表
Don't be upset.  simlarly case for me.  May coz my BB is super small BB, end of Dec 2006 la, 盡了力, ok la, cheer up!

Yes...my baby is end of Nov 2006....I tried my best la....

原帖由 莊生bb 於 09-1-16 11:25 發表
唔好放棄大好機會!

其實無話咩大好機會既, 應該睇番生活上實際需要, 否則日後生活出現拉扯又要轉校
‹ 上一主題|下一主題