用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 白忙一場?
樓主: lro14sheung
go

白忙一場? [複製鏈接]

這幾個月來的四處奔走, 個女又不停跟住我去in...都見到個女無哂feel...已同我講唔去幼稚園玩啦...我都唔想架....
明天是最後一次interview...之後就唔理啦..隨遇而安了......如果收時再打算吧...
有時想下愈刻意就愈唔得...放開心情可能會好些.....

原帖由 Nov 於 09-1-15 16:25 發表
唸返起由上年9月開始填Form, 大部份都in完, 仲等緊結果, 雖然忙左d, 囡囡成日要面試, 看見她一次比一次進步, 都好開心架, 可能我地enjoy個過程啦, 結果不太重要!

...

你就好啦,女女越in越好,我女女係11月中b,佢就越來越差喇! 最慘心水學校就最尾先interview,之前都係想女女吸收經驗,點知而家佢一去到呢環境,就完全唔睬,唔望人,連間單問題都唔肯答,但一離開間學校問佢,佢又會答你!! 咁至慘

緊仲有一間剩,我都無期望lu,算吧啦,去就照去,但預比人reject喇! 就當玩埋場遊戲啦!

I want to know how many school did u apply??

原帖由 foggyao 於 09-1-16 22:42 發表

你就好啦,女女越in越好,我女女係11月中b,佢就越來越差喇! 最慘心水學校就最尾先interview,之前都係想女女吸收經驗,點知而家佢一去到呢環境,就完全唔睬,唔望人,連間單問題都唔肯答,但一離開間學校問佢,佢又會答你!!  ...

囡囡唔係大囡又唔係細囡,,,九月出世中間啦...之前in左4間...最心儀都的係waiting list....雖然都有其他學校的offer...但最大機會都係讀返依家pn呢間....其實依家讀緊呢間我都覺得幾好...最大concern係始終名氣唔夠...我驚囡囡考私校or直資會唔著數....加上我屋企個校網又唔係咁好.....所以希望遲d人o地放返d位出黎會有other chance 啦:-|

原帖由 七點半 於 09-1-19 16:48 發表
I want to know how many school did u apply??

total in 5間

我都係...其實我覺得係個社會風氣令小朋友既競爭惡性循環, 我本身就是不想隨波逐流地幫小朋友報十幾間去漁翁撒網, 我認為要真心真意想清楚找清楚邊間arm才報, 我每一間報的都考慮了好久, 有些根本是contradict的我都不會考慮; 點知就係輸左比大部份漁翁撒網既家長, 講真, 我覺得大家o甘玩法, 對小朋友無好處, 人人都跟風, 自小不是找最suit小朋友既學校, 而你想下佢入唔入到名校! 大家都知而家香港既教育制度幾差, 有大部份都係家長既期望所成, 求學不是求分數有咩唔arm, d家長又係鬼剎o甘嘈, 因為無分數家長無安全感! 就算改為Learning portfolio 同持續觀察表現又如何, 家長又一樣將佢量化成同其他小朋友比較既指標! 家長一日唔分清咩係教育, 一日都唔會改變到個社會, 一樣係高份低能!

我同個女totally apply 咗差不多10間了…,除了金巴倫是真的accept外…其他的都是waiting或reject…
最後一間呀女仲無端端哭鬧..只是相隔一塊布咋……
一切隨緣….吧啦…
做咗咁多野...都可能是去全日式的幼兒學校...其實都無錯..
白忙一場

原帖由 lro14sheung 於 09-2-4 11:13 發表
我同個女totally apply 咗差不多10間了…,除了金巴倫是真的accept外…其他的都是waiting或reject…
最後一間呀女仲無端端哭鬧..只是相隔一塊布咋……
一切隨緣….吧啦…
做咗咁多野...都可能是去全日式的幼兒學校... ...

你住係邊? 九龍城都有全日幼稚園, 屋村幼稚園真係麻麻!!!!

我?大角咀...九龍城的全日是靈糧堂..但九龍城同九龍塘是俩回事..
現在我在基教-旺角幼兒學校留咗位, 聽人講都無錯架..

我只係同囡囡in了3間幼稚園,因為有一間收了,我冇in其他了,佢都只係可以讀一間學校,有幾多間收佢都係一樣.

原帖由 lro14sheung 於 09-2-4 13:30 發表
我?大角咀...九龍城的全日是靈糧堂..但九龍城同九龍塘是俩回事..
現在我在基教-旺角幼兒學校留咗位, 聽人講都無錯架..

你一定要讀九龍塘嗎?
我囝囝在靈糧堂讀半日班, 我覺得我無選擇錯.
但我不知基教是否OK! 我很少聽人提及, 如果有讀過的家長話好, 都可以試下.
‹ 上一主題|下一主題