用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 囡囡成績吾好......
樓主: yanyan-mummy
go

囡囡成績吾好...... [複製鏈接]

醒目開學勳章

真係好認同你嘅講法呀, 有時做家長真係要無奈地接受, 你同我老公講法一樣, 小朋友讀唔讀得成書真係迫唔嚟, 迫得到又點, 好好成績品德唔掂, 攞10個A又如何, 但香港教育迫得D家長同小朋友X不過氣, 成績永遠排第一, 學咩興趣班, 攞到幾多証書, 有D咩獎狀, 能操幾多語言, 依D先最重要, 咁樣迫法要有良好嘅親子關係, 都真係好難做到, 要做到的, 一係小朋友天生聰敏、成績標丙, 一係就唯有家長放棄好成績, 與小朋友建立良好關係, 搞好佢嘅品行啦, 你地話係未好無奈呀, 或者有冇兩全其美嘅方法呀? 有冇人可以教吓我呀?

原帖由 yovin 於 09-1-16 03:47 發表
首先,要接受有些小朋友是資質差(我FORM3的妹妹讀BAND3)。

總不會個個都天生聰明。最重是與她保持良好親密關係,不要讓她誤交損友(誤入歧途)。幸福與否,不是完全取決成績。

現要加強訓練其人際關係和言行舉止。以己此之 ...

If the syllabus is too hard for her, as some of the school will teach one or half yr in advance.

As she is only P5, maybe there will be change in secondary school. I think at this stage more encouragement is best. And also, beside school, anything she like and have talent on it such as drawing, singing.

my 2nd daughter also not good at studying, but she find singing and drawing is her interest so she does quite well in it.

首先,要接受有些小朋友是資質差(我FORM3的妹妹讀BAND3)。

總不會個個都天生聰明。最重是與她保持良好親密關係,不要讓她誤交損友(誤入歧途)。幸福與否,不是完全取決成績。

現要加強訓練其人際關係和言行舉止。以己此之長去補已之短。

不過,五六年級成績不好,還會有特破機會。因中學與小學模式不同,我小學時經常不合格,現在一樣在本地大學(新聞系畢業)。當中沒有任何特訓OR補習。唯一可能是小學常被批評太差,漸漸失信心,越來越差,直到中學一次作文比賽得獎,開始多嘗試,多元化自學,才慢慢改善。所以學習過程中自信和自學也十分重要。

耐人尋味....

八卦下,please check PM.

原帖由 yanyan-mummy 於 09-1-15 23:34 發表
由p.1起已補習做補充,我又是全職mama,成績一直強差人意,諗住細個慢慢教,點知轉眼p.5,今次到英文fail,其他僅僅合格,自問咁多年都盡心盡力,補習社又試過,上門姐姐都試過,佢又吾係懶,又吾係吾肯讀,真係費解!
頭先喊住返 ...
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

原帖由 yanyan-mummy 於 09-1-15 23:34 發表
由p.1起已補習做補充,我又是全職mama,成績一直強差人意,諗住細個慢慢教,點知轉眼p.5,今次到英文fail,其他僅僅合格,自問咁多年都盡心盡力,補習社又試過,上門姐姐都試過,佢又吾係懶,又吾係吾肯讀,真係費解!
頭先喊住返 ...

全職mama對佢學習上係有負面影響
你知唔知佢學習上的問題何在?
‹ 上一主題|下一主題