用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 囡囡成績吾好......
樓主: yanyan-mummy
go

囡囡成績吾好...... [複製鏈接]

你唔好過份迷信做補充練習會對個女有幫助,如果你講你個情況係咁,你不如幫佢打番好個底先。

我呢幾日幫朋友睇過佢個讀小三的女,佢間學校教中文方法只係教字、詞,默書,背默。

而英文就係生字、文法,默書,真係讀篇課文的機會都無幾可,我叫個小朋友讀番比我聽,D讀音先嚇死:

name => lam
same => sam
six => sick
five => fly
present => person

數學科連簡單的加減心算都唔掂,下下要用手指運算,就係因為咁,次次做份數學功課要做成個鐘。

至於補習班的補充練習,除左係加重佢的負擔之外,其實佢未必學到野。上補習班做補充習後,導師淨係俾個正確答案你,但又無解釋點解,小朋友如果明白就好,如果唔明,就咁一個學期不明不白咁上堂、做功課、上補習班、做補充練習。

我好有同感, 我個囡P4. :cry:  

原帖由 yanyan-mummy 於 09-1-15 23:34 發表
由p.1起已補習做補充,我又是全職mama,成績一直強差人意,諗住細個慢慢教,點知轉眼p.5,今次到英文fail,其他僅僅合格,自問咁多年都盡心盡力,補習社又試過,上門姐姐都試過,佢又吾係懶,又吾係吾肯讀,真係費解!
頭先喊住返 ...

‹ 上一主題|下一主題