用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 囡囡成績吾好......
go

囡囡成績吾好...... [複製鏈接]

冬日勳章 醒目開學勳章

由p.1起已補習做補充,我又是全職mama,成績一直強差人意,諗住細個慢慢教,點知轉眼p.5,今次到英文fail,其他僅僅合格,自問咁多年都盡心盡力,補習社又試過,上門姐姐都試過,佢又吾係懶,又吾係吾肯讀,真係費解!
頭先喊住返黎話fail,我都吾敢話佢
   0    0    0    0

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 tse530 於 09-1-16 00:08 發表

全職mama對佢學習上係有負面影響
你知唔知佢學習上的問題何在?

何出此言?
可以說明一下嗎?

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 yovin 於 09-1-16 03:47 發表
首先,要接受有些小朋友是資質差(我FORM3的妹妹讀BAND3)。

總不會個個都天生聰明。最重是與她保持良好親密關係,不要讓她誤交損友(誤入歧途)。幸福與否,不是完全取決成績。

現要加強訓練其人際關係和言行舉止。以己此之 ...

謝謝各位!
其實我當然明白人人天資不同,但都各有優點及缺點,而小女之優點不在成績上,她愛繪畫也愛跳舞,原本是樂觀活潑的小學生,不幸因要應付升中,在各精英之下,只得中下之成績,確令人氣餒,她算勤力,每天大部份時間都在上課溫習補習做功課中渡過,就算假日都要留低默書,差不多已經沒有什麼童年,我都沒有給太大壓力,但她自己就有壓力,因佢D朋友仔大多成績好,依家冇點期望,只希望有校風好ge直資肯收佢,咁就安樂la!

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 tse530 於 09-1-16 12:58 發表

某程度,家長對子女時間減少,
對小學階段的學童未能完全了解or掌握
到小五,小六;隨學童自理能力上升,情況可望改善

我一直是全職mama wo,又怎會對子女時間減少呢?

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 tse530 於 09-1-17 09:42 發表

相對非在職家長,在職家長對子女時間減少

我不是在職家長,我是非在職家長,即全職mama!
你明白了嗎?

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 黃巴士 於 09-1-17 10:24 發表

你囡囡可能有無形壓力 , 我唸依種壓力會大於"老師/家長"去責怪她.
相信你囡囡學校生活一定是很開心, 所以好想與其他知心同學看齊.
我唸首先要父母"真正"識懷, 而唔單止係口講唔要MIND, 而又去馬上打聽成 ...

你說的全對,但自問真的不可釋懷,當其他mama在訴說揀什麼band1學校好,而我卻在band2選中文中學,心裏很難受,但又擔心band2校風差,青春期容易學壞,F.4先轉英文又擔心追吾到,不能上大學......其實我做不到不問成績,口裏雖說不打緊,盡力便可,但亦難免口出怨言,所以可能她都覺得我好飄忽ga!

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 wanmui 於 09-1-17 21:22 發表
既然她愛繪畫也愛跳舞,可以多發掘這些方面,或許在這方面她可得滿足,將來在這方面發展也不錯!

最慘係只愛而不精,只可當興趣吧了!
‹ 上一主題|下一主題