用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日in完St.Paul!
go

今日in完St.Paul! [複製鏈接]

Hi, BabyHilary,

我個仔同你個仔的情況一樣,問的問題都一樣,不同的,係得2分鐘.我個女當年都面試時間有成5-6分鐘.睇黎我個仔都係咁先....

問返我個仔,老師問佢什麼,佢話老師同佢玩,玩飲水,玩擦牙....

qte
3月18日後先有結果, 仲有2個月, 好漫長呀﹗

面試過程好快, 老師問左我以下幾個問題,
大約5mins左右就走得。
(1) 平日邊個照顧小朋友?
(2) 假日會帶小朋友去邊道玩?
(3) 點解揀spk?
(4) 對小朋友有咩期望?
(5) 小朋友而家有冇返學或者上親子班?

唔知老師問左小朋友咩問題, 玩左d咩呢?
我問個仔, 佢話同老師玩玩具,
問佢識唔識玩, 佢話識, 都唔知係唔係﹗

雖然知道取錄機會好渺茫,
uqte

回覆 # 的文章

Baby Hilary,

I agree with you:
結論係每間學校收生都有特別一套,
仲要唔係一般家長可以理解﹗

上次我對個女無期望(因為interview時佢cried), 所以唔緊張,無所謂,直情忘記係幾時放榜. 但今次反而有點唔上唔落.

原帖由 BabyHilary 於 09-1-19 11:16 發表

如果話講背景但又唔係絕對,
有人係教友, 有哥哥姐姐讀緊,
父母old boys old girls但都唔收﹗

結論係每間學校收生都有特別一套,
仲要唔係一般家長可以理解﹗

Hi, RachelB,

My daughter is now studying in SPK K2. so i really understand and agree your "而且唔係一定係收有$ & 名人.都係嗰句隋緣啦".   i believe "luck" is the major factor...

原帖由 RachelB 於 09-1-19 23:56 發表
你已經問得多啦,我記得2008係問咗(1),(3)&(4)就TING出去,連張椅都唔熱要SAY .ACUTALLY我個BB 2008/09 讀緊SPK K1 AM CLASS.

...

BabyHilary,

雖然我知有好多人唔認同,但我根據自己的經驗,我係相信spk並非注重小朋友的背景.

坦白講:我全家都唔係教友,我唔係old girl, 我和先生都只係普通文職,並非專業,不富有..但學校當年都收了我地個女.所以我寧可信運氣,都唔信學校係用背景來選擇學生.

我個女係當年喊咗小小,不是大喊,因為佢不肯單獨和老師面見,當時我老公沒有來面試,只有我一個,搞唔掂個女,我都好無耐,但那時的老師很好,安慰我,叫我隨緣.所以我真係好鍾意這學校.而且我個女返pre-n時係會逃學,但返spk後,佢好乖,好開心,很喜歡返學...所以我才很渴望第二個小朋友都能在spk學習.亦因為我相信運氣比一切重要,我對再考spk一丁點把握都無.

原帖由 BabyHilary 於 09-1-20 10:47 發表
invitation,

即係話妳囡囡當年面試喊但結果收左佢?
咁妳係咪教友, old girls or
妳同老公都係專業人士?
如果都唔係應該係囡囡同老師特別合眼緣,
比老師感覺係spk想要嗰一類學生。
好羡慕, 如果2年後spk收我囡囡,
...

baby hilary,

答哂應該唔止2mins個wor?每題都係答一句,兩分鐘搞掂.

我發覺面試時老師係完全不知道我的家庭背景,工作,住處,亦不知道我有個女讀緊.我相信面試係公正地由老師評定家長和小朋友,所以收唔收係好睇你遇到的老師.

原帖由 BabyHilary 於 09-1-20 11:06 發表
invitation,

妳又係問呢5個問題?

我個老師都幾nice, 比我感覺好好,
佢會望住我答問題, 我答完佢先寫低。
試過有間學校嘅老師問完我問題,
到我答佢又望東望西好似好趕時間咁﹗

我都有再問返 ...

我個女初初喊咗,後來個老師比咗本書佢,佢開心到傻,之後我地隔開咗,老師同佢做什麼我都唔知,只知道我那邊問晒,我個女都未問完.後來我無論點問我個女,佢都唔肯講我知老師同佢傾什麼,因為佢嬲我唔陪佢見老師.

原帖由 kyliejet 於 09-1-20 11:22 發表
Invitation,

咁你個女當年有冇答老師問題? 你係咪全職媽咪或相同宗教? 我嗰女表現都好差, 係咪睇父母表現及背景多啲?

Dear Babyhilary,

兩年前的面試問了我六條問題,詳情如下(因為我根本唔知老師會喜歡聽什麼答案,所以沒有為考上而作假,全部答案都係好個人,係我真心的話,但唔好以為係好的答案,睇完就算啦..)

1) who take care of the children  ?
my girl is take care by a relative as i need to go to work.
2) what do you expect your kid can learn from a kindergarten ? 學術方面唔重要,因為我不會要求一個幾歲的孩子可以識好多學術上的野,打後還有十幾廿年要讀書.最重要係德育方面的培養.希望孩子在學校可以學到合群,有禮,懂得尊重人...
3) when you choose a kindergarten, what are the major factors that you consider most?會選擇有獨立校舍的學校.
4) how to improve the communication between school and parent?我要返工,太多親子活動我好難參與.最好可以用互聯網或電話和老師溝通啦.
5) 為何選這間幼稚園 ? 因為識得幾個係st.paul讀中小學的女仔,佢地都好乖,都話間學校好好,所以想個女讀.
question 6) i forgot...

兩年前問我的問題同今年問我的都有小小唔同.

原帖由 BabyHilary 於 09-2-4 15:20 發表
rachel b & invitation,

想問下妳地當年係點樣回答老師問題?
其實我都好認同家長回答問題呢part好重要,
因為小朋友仲細, 短短幾分鐘真係睇唔到d咩,
反而家長談吐同家庭背景更重要,
因為小朋友都以父母為榜樣, 有樣 ...
‹ 上一主題|下一主題