用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日in完St.Paul!
go

今日in完St.Paul! [複製鏈接]

Hi HebeMama630,

你講得無錯! 小朋友咁鍾意間學校, 如果結果唔收, 我地做父母真係好心酸.

好似早前我女考聖心, 係門口排隊時, 她突然一反常態, 不斷說:「我鍾意呢間學校, 我要入去,我要係呢間學校讀書!」. 到in 時她的表現係她in過咁多間之中最好的! 雖然唔可以講話好好, 但答哂老師啲簡單問題,做足老師的指示動作! in完自己拍好椅子,取禮物後say thank you & goodbye! 結果係 ............ "reject"! 雖然預咗唔收, 但無諗過竟連waiting 的機會都冇! 個日in 完後, 我女到依家都仲日日同我講好鍾意聖心, 問我係唔係遲啲會去聖心返學. 我依家都未同佢講! 真係好心酸!  所以我覺得in呢啲名校, 運氣真係好緊要! 祝你及你女女好運啦!

Hi shunshunma,

多謝你的意見和鼓勵!

最初我都有咁諗過! 這是因為見到個女好似好鍾意間學校才想盡力幫佢爭取! 但依家已經打消了這個念頭! 因為想深一層, 聖心係好好, 不過未必適合我地. 我有親戚現係聖心中學讀緊, 佢係由幼稚園讀到依家中學, 一向係聖心的高材生 (全級頭10名) 無錯!佢的程度係好高、成績很好、亦很乖、很叻!但係由細到大, 佢同佢媽咪亦付出唔少!! 早前同佢媽咪傾開聖心讀書的情況, 佢媽咪所講的, 絕對令我卻步! 所以比學校rejected 咗! 可能係一件好事來的! 因為我比唔到呢個commitment出來! 如我收到的係waiting letter, 我諗我會嘗試去叩門, 因為聖心始終係一間好好的學校, 只得一絲的希望, 我都想盡力爭取 (因為封信未in前已準備咗, 會做埋去! ). 所以我好相信最終入到邊間學校, 上天已一早安排咗! 免x 無幸福!!  況且, 我地一早已有心儀嘅學校收咗, 相信那間應該更適合我地 (依家讀書,唔係剩係小朋友讀!)

Hi rtam,

係因為佢話學校好demanding! 佢女讀私小的! 再加上可能佢要求高啦! 你知啦! 考過第一, 就唔想考第二架啦!! 不過你唔駛咁擔心, 小朋友的適應力係好強嘅, 佢地習慣咗就唔會覺得辛苦! 只係家長會辛苦啲啫!
‹ 上一主題|下一主題