用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日in完St.Paul!
樓主: HebeMama630
go

今日in完St.Paul! [複製鏈接]

原帖由 BabyHilary 於 09-1-17 18:40 發表
又唔洗 !
即使有人會覺得full time mum係無貢獻嘅c9,
或者個別學校同老師鍾意父母都係專業人士,
但我個人絕對為呢份工作感到自豪!

雖然full time mum係份辛苦嘅工作,
1日24小時on call, 年中無休,
冇病假冇大假 ...

你講得好好啊! 呢份工的滿足感真係...

原帖由 周大嫂 於 09-1-17 16:49 發表
我都感覺好似求其咗d, 5分鐘點知道個小朋友啱唔啱呢間學校

In完佐, 我的感覺係佢地一早已經內定佐收邊d... 佢地有180個位, maybe揀出250人中再揀過, 所以面試, 其他果d只係例行睇下... 實在in得太快啦!

原帖由 chu__chu 於 09-1-17 14:57 發表
志在參與

我地In在都係幾分鐘,好求其,我都覺得佢地已經內定在個list收邊D學生,不過收左你地30皮,點都要做下樣In下你地.

雖然我女係大女,我女都識答D問題,而先生問我地D問題都係預料之內,不過我覺得都係唔收多,總之一句講晒,好失望.我老公重好angry,覺得好似比人玩左一餐:(

原帖由 HungMaoMao 於 09-1-17 22:22 發表
我地In在都係幾分鐘,好求其,我都覺得佢地已經內定在個list收邊D學生,不過收左你地30皮,點都要做下樣In下你地.

雖然我女係大女,我女都識答D問題,而先生問我地D問題都係預料之內,不過我覺得都係唔收多,總之一句講晒, ...

u can recall that those schools interviewed u must go thr' some standard procedures to observe the  behaviors of the children....
At SPC, one interviewer just picked some stuffs from the basket and asked what is it what is it bah Another interviewer's gesture like a snake sat on the chair and memorized the sentence"what expectation, why choose this school" like a monk......

我都係志在參與...機會都係極微, 囡囡唔係教友唔係大囡我又唔係old girl又唔係專業人士..interview 全程3分鐘左右, 我同位老師傾唔夠第2個問題, 個囡已經走黎搵我, 我叫佢同老師玩埋先啦..老師就話已經問哂佢問題啦...嘩....in 我個囡真係1分鐘就唔夠, 隱約聽到佢問你叫咩名, 幾多歲, 男定女, 呢d 係咩黎之類....standard 野啦都係, 所以收生唔知以咩做標準..

http://hk.myblog.yahoo.com/cutie-wingnam

原帖由 anthony010103 於 09-1-17 22:55 發表

u can recall that those schools interviewed u must go thr' some standard procedures to observe the  behaviors of the children....
At SPC, one interviewer just picked some stuffs from the basket and a ...

Our interviewer don't even look at us when we answer her the questions, she was looking at her paper........... a bit disappointed from the way that they handle our interview, feel unrespected

我地就返而掉轉, in我地位老師都問咗我地好多問題, 之後佢就好大聲咁話"我地都差唔多in完啦", 我覺得佢唔係同我地講, 而係同in我個女既老師講, 咁我地就起身走人啦, 但個老師重捉住我個女用英文問佢手上本書係咩來, 佢話"ok, last question, what is this?" 我個女用英文答話係 book, 咁先走得.

原帖由 yamiyami 於 09-1-17 22:58 發表
我都係志在參與...機會都係極微, 囡囡唔係教友唔係大囡我又唔係old girl又唔係專業人士..interview 全程3分鐘左右, 我同位老師傾唔夠第2個問題, 個囡已經走黎搵我, 我叫佢同老師玩埋先啦..老師就話已經問哂佢問題啦. ...

想問下各位家長衣著係點? 我地好似去飲咁著 著得好D都會俾到考官好感卦?

Same feeling...the teacher just asked us "1" question and I am sure she's not listening to us while we are answering...

Luckily, this is not my 1st choice...b/c mine is a boy...

原帖由 HungMaoMao 於 09-1-17 22:22 發表

雖然我女係大女,我女都識答D問題,而先生問我地D問題都係預料之內,不過我覺得都係唔收多,總之一句講晒, ...

各位,
唔知你哋同唔同意,
雖然我都係同大家IN嘅情況一樣,
前後幾分鐘就走得,
但我就認為E間學校IN得唔求其,
她們經驗豐富,她們刻意讓小朋友答完先,
可以觀察好多嘢:
1. 小朋友離開坐位時會否懂得推番好椅子
2. 小朋友走向父母, 是選擇父還是母
3. 小朋友反回父母身邊時, 有沒有打斷父母跟老師談話
4. 父母看到小朋友離坐,如何處理
5. 小朋友是否主動懂得表示是老師IN完了
6. 小朋友會否有耐性等父母答完老師問題
7. 離開課室, 小朋友有沒有主動跟老師說再見,如果沒有,父母如何處理
你哋話係唔係?

你講得又好有道理, 因為我都好唔明點解個老師IN完唔同我個女玩多一陣拖長少少, 但我個女行埋我身旁都不到1秒鐘, 老師又話我同你去玩第2D野, 亞女好開心跟住老師, 仲好大聲話呢到好多野玩,   
原帖由 yaulinda 於 09-1-18 06:19 發表
各位,
唔知你哋同唔同意,
前後幾分鐘就走得,
可以觀察好多嘢:
2. 小朋 ...

我唔覺得個老師有留意咁多野lor,重有如果真係base on interview 的表現,駛唔駛要2個月先公布結果,其他學校無一間要咁耐.我覺得佢地係睇緊其他因素/條件來比分lor.

原帖由 yaulinda 於 09-1-18 06:19 發表
各位,
唔知你哋同唔同意,
前後幾分鐘就走得,
可以觀察好多嘢:
2. 小朋 ...

I wonder a child is 'too' perfect if he can do all the things.....

人山人海去IN,
如果你小朋友表現中規中矩,
其實已經等如無份啦,
起碼表現突別好,
仲叫做有D機會呢!

原帖由 anthony010103 於 09-1-17 17:57 發表

求其...1 d 都唔求其...They have their candidate lists or offers already......old boys/girls, siblings,
領洗紙, referral letters from churchs, etc   All have been evaluated before. The interview only ...

此言差而, 我有個fd個女上年in, 佢媽咪係old girl成績仲好好個隻, b女已領洗, 父母都係專業人仕, 但都係唔收

could you share when you have interview? a.m. or p.m.?

原帖由 Ursula 於 09-1-17 23:20 發表
我地就返而掉轉, in我地位老師都問咗我地好多問題, 之後佢就好大聲咁話"我地都差唔多in完啦", 我覺得佢唔係同我地講, 而係同in我個女既老師講, 咁我地就起身走人啦, 但個老師重捉住我個女用英文問佢手上本書係咩來,  ...
笑一笑世界更美妙

我尋日都有去 in 呀,非常 efficient,好準時唔洗等,都係問果D問題,我自問答得麻麻地(有一條問你個囡有咩強項,我真係答唔出D咩,我個囡得兩歲,我只可以話佢正正常常開開朗朗,我 sell 唔落,唔通話佢識兩文三語,入水能游出水能跳咩又有藝術天份!);如果佢地鍾意 d high profile 同 aggressive 既家長﹠小朋友,一定唔收我個囡架啦。

其實個老師都好辛苦架,一邊問一邊 take notes,其實佢地可以考慮用問卷,老師唔洗咁辛苦,同家長閒談攞個 impression 就得。

我個囡就都幾開心,因為 in 佢個老師好 nice,我聽到佢第一句就讚我個囡條裙好靚,我個囡就同佢好 friend 咁。我問我囡玩左D咩,佢只話有杯同老師刷牙。

I had experience 4 yrs ago, but my elder kid failed. But this time prepare well.

Interviewer 問我:

- 邊個湊 (i told both of us)
- Why choose this school

interview 問我bb:

- name, age, gender
- point eyes, nose, ears, etc.
(fortunately my kid know all)

i  talk with teacher and told all the following
幼兒發展目的---宗旨:
教學的目標--模式
聖保祿幼稚園教學目標
聖保祿幼稚園教學法及學習活動發展過程

finally she said you are quite familiar with our school...

then she talk to another teacher said "put to no.4"
what is that mean?
‹ 上一主題|下一主題