用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問哪位BB會讀09-10方方樂趣的N1(a.m.)國際班 ...
樓主: mclun
go

請問哪位BB會讀09-10方方樂趣的N1(a.m.)國際班 [複製鏈接]

回覆 13# 方麗娟 的文章

hi, 你好啊,我很多謝你在網上對方方的分享,我的仔都是交了n1國際班留位費,是大仔,今年8月返學,我現在心大心細, 不知讀還是不讀,但只有該校收,有什麼優點和缺點,因為地點都幾偏,交通不方便,都幾貴,而且我有心怡的k1,如果明年收,就會轉校,這樣,方方會不會對個仔無甘好,因為聽過有一些校是這樣的,

希望你可以抽空解答,謝謝!

回覆 13# 方麗娟 的文章

hi, 你好啊,我很多謝你在網上對方方的分享,我的仔都是交了n1留位費,是大仔,今年8月返學,我現在心大心細, 不知讀還是不讀,但只有該校收,有什麼優點和缺點,因為地點都幾偏,交通不方便,而且我有心怡的k1,如果明年收,就會轉校,這樣,方方會不會對個仔無甘好,因為聽過有一些校是這樣的,

希望你可以抽空解答,謝謝!

回覆 20# joyce1024 的文章

HI, 您好啊,我想問下你點解原先報am國際班的,現在轉了am中英班,兩班有咩野分別?

回覆 2# 方麗娟 的文章

hi, 多謝您抽空解答,我翻看了早前所有有關方方的評論,都好像口碑幾好,特別是你的闡述,我都感到幾正面,多謝你,我應該都會如常入讀,可惜,到時你個仔已轉校,可能不會認識到你.
  總之,要再一次多謝你. 你幾時生得啊?

因為我是第一次在這裡發表問題,不是幾識用,不要怪,哈哈......

回覆 2# boboT 的文章

你好,如無記錯,我個B同你個B都是08年大B,你B是否要上一年半的N1,我當初不識,以為就是好像普通校一樣都是9月返學,你個仔返學後好像幾好,是嗎? 我個仔怕見外人,所以早前的其他"名校"面試, 肥晒, 我都想他早一些學下,費是K1再肥個.  
  你可以和我分享多一些方方的點滴嗎 ?

謝謝!

HI, Joyce, 替你開心,祝你小B, 囡囡健康開心. 你囡囡甘仲意返學真是好,我都想給個仔仔去返學,因為他現在越來越霸道,可能家中個個都就晒他,我原來很矛盾,不知是應該上n1,定是直接讀k1, 你有無意見給到我? 他的能力都可以,但就是社交一般,在家我們是以廣東話為主,輔以英文,他都識講幾多英文單詞,很多時候我問他野,他都是答我英文單詞, 我報了Int'班,想他可以培養英語環境,不知是否啱他? 我不是奢望他上n1可以學到很多野,我想他可以學下規矩,和同學仔玩下. 當然最重要是他可以健康,小d傷風感冒就得了,,哈哈

原帖由 joyce1024 於 10-5-9 19:37 發表
hello jacky123,

我囡囡最後都冇轉到,我想佢試一兩個月先,因為本來担心佢適應唔到,後來發覺原來冇問題,所以一直俾佢讀國際班。我囡都係响對衡返學,STAR AM班,初頭係自已接送,但因為話近唔近話遠唔遠,日晒雨淋係最大問題,而且 ...

回覆 3# joyce1024 的文章

hi, Joyce,
  多謝你詳盡的分享,我就是怕仔仔多事,因為他是敏感體質,上年11月我幫他報了2個月Palygroup, 成2000元, 上了3堂,就衰左,浪費錢事小,看到他受罪,我就心痛,搞到我真是怕怕. 家人就叫我吾好讀住,怕多事. 而且他有小小濕疹,我就怕學校有地毯,不知怕吾怕?

其他,我對n1無特別太多要求,最重要是老師要有愛心,從你的分享中,我感到方方可以做到.

hi, Joycy,BB豬mummy,
   恭喜你們, 你們個囡囡和仔仔都好叻啊, 可以考到St. Cat和 KV, 我都好羨慕啊.......

原帖由 joyce1024 於 10-5-18 14:00 發表
Hi BB豬mummy,

nice to meet you here~~~
你囝囝叫咩名呀??等我問下囡囡識唔識先~
Megan 會到St. Cat 讀K1, 唔知你囝囝會去邊呢??

Joyce

HI,方麗娟,
    你好,早幾天沒時間上網,今天看到你的分享,你真是分析得幾確切,我就是怕仔仔的皮膚敏感,估不到你仔仔都有小小
敏感,阿仔只腳就是有兩撻地方成日都不好,看醫生都不好,後來醫生叫我不要搽類固醇的CREAM,就搽潤膚就行了.

的確,人的身體很奇妙,特別是免疫系統,入學會多事,但就是啟動人的免疫系統,開始起保護了.

你地個個都考到心儀的學校,我都要加倍努力了,因為我都幾耽心......畢竟,他的社交都幾頭痛......

原帖由 方麗娟 於 10-5-17 07:00 發表

我個仔容易皮膚敏感, 尤其天氣潮濕就好易痕. 早排佢頸尾又敏感, 成日抓, 結果成日都唔好搽乜CREAM都唔得. 我都有諗過係唔係同學校鋪地毯有關, 因為我估佢哋上運動堂時(逢星期三)要瞓响地下做某D動作.

過咗一排又 ...

BB豬MUMMY ,
   您好啊! 很多謝你的提醒,經過今年一役,我都明白明年的情況更惡劣, 但我真的很替你的小朋友高興,因為可以在一間好的學校開展校園生活,希望他可以開開心心地返學.

可不可以教下路,如何認對先可以入到kv,因為那真是我的目標, 謝謝!

原帖由 BB豬MUMMY 於 10-5-19 22:20 發表
Hi, Jacky123,

Thank you very much!
I think that this is only the luck for my son to get the admittance to KV as he was waiting list before.

I remembered that your son(?) will go for Funful N1 in 201 ...

hi, Joyce,
  Thanks for your sharing.

今天我去完成注冊手續了.放下了一件事,個人好像松了一口氣,因為早前都是十五十六,想讀同不想讀之間,最後都是定下來了,要多謝你的分享和解釋.

遝有事要請教,選擇國制班,不知有否正確?我見很多人都是簡雙語班,今日問老師,感覺都是認同雙語班,遝教路下學期或明年可以轉雙語班.

原帖由 joyce1024 於 10-5-29 20:08 發表
jacky123,

thanks~~
我相信囡囡考到都是靠運氣。
我認同BB豬MUMMY的講法,報多幾間。我上年幫囡囡共報了7間,In了5間,其中3間收了,又因為當時我快生細b,所以後來覺得SC都收了,所以後來的兩間就沒有去In。講真,Interview有點 ...

BB豬MUMMY,

多謝你的提醒和分享,不好意思甘耐先回應.

我都很明白小朋友的表現不是我們大人可以控制,因為我試過,我個仔你講的那些要考的內容他都識晒,是不識唱歌,我仲以為他都好大機會入到其他n1,點知,他一入課室,就大哭,咩野都不答,激死你,一說再見,就笑了,和老師講再見,出門口成個人回復原樣.只有方方面試是例外,可能他真的只喜歡方方,哈哈. 不過,那是大半年前的事.我見他一天一天地成長,都很開心.

更另你哭笑不得的是,最近他開始玩我們,因為他學識講"不知道",我們問什麼,他都答不知道,我想,如果interview時,他都這樣講,就鈴鈴喳喳都無了.

今後的幾個月我和仔仔都要加油了, 因為外面的小朋友太叻了,而他們的家長更是付出雙倍的努力.

再說,唱歌這家野,真是幾睇人的,努力.

原帖由 BB豬MUMMY 於 10-6-4 19:17 發表
Hi, jacky123,

you are welcome!
in the fact, no more special things you can do for kid's interview, just like Joyce says :

小朋友表現不能預計,好多時都係講當日狀態,最緊要俾夠佢休息,之前做點warmup,希望等佢 ...

hello, joyce,
  你說得很啱,我都會報多幾間,因為今年的入讀人數很多,n1尚且如此,更何況k1. 報得太多,怕仔仔有抵觸情緒.

我都不知如何訓練他的社交.

希望讀n1有幫助啦!

原帖由 joyce1024 於 10-5-29 20:08 發表
jacky123,

thanks~~
我相信囡囡考到都是靠運氣。
我認同BB豬MUMMY的講法,報多幾間。我上年幫囡囡共報了7間,In了5間,其中3間收了,又因為當時我快生細b,所以後來覺得SC都收了,所以後來的兩間就沒有去In。講真,Interview有點 ...
‹ 上一主題|下一主題