用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大仔疑問
go

大仔疑問 [複製鏈接]

政府有規定~上小一~一定要是5歲八個月~才可以入讀~
就算現在有學校肯收你~
你一定是要重讀~k3的~

我仔~以前面試~都有老師講~直接馬上唸k1~不用等到出年9月~(即是提早一年唸k1了)~後來~我真的唸了二次k1
只是第一次唸~跟第二次唸~不同學校
因為當年面試~有二間學校都入取~
但其中一間~要我們馬上去念k1
另一間~我們就hold住~等到~隔年9月去唸

但~學校有講明~因為政府有規定
所以屆時~我就要選擇~是要重讀k1~或k3了~

ps~我的仔~都是2月生的~

原帖由 lawmiki 於 09-1-18 16:57 發表
我個仔係2007年2月尾出生, 如果下年2010年9月先讀k1, 仔仔已經3歲6個月,好似好大...是否應該早些插k1班? 有人同我講做大仔好過做細仔(特別是男仔), 但又有人話遲讀蝕底, 所以想請問一下大仔爸爸媽媽的意見, thanks ...

但是我要提醒各位家長.當年我的兒子雖然思想講話都沒問題.所以學校認為可以提早一年.不過不要忘了.始終孩子就是孩子.身體某些發展就是未到時候.例如.多數K1要練習拿筆畫畫寫線條..老師就講了.雖然孩子講話非常成熟.不過在拿剪刀及寫字.做勞美時就還是可以感覺到時間未到....

所以 儘管妳自己認為孩子有多優秀
我都建議 .還是跟番政府規定較好.因為始終政府都有規定滿5歲8個月先可以讀小一的.所以哩!就算妳提早唸.但到了要申請小一的時候...還是沒辦法..同埋哩!不是適齡孩子 是連那基本分10分都沒有的喔

真覺得自己的孩 子好TOP都要等上小學.再跳級了

原帖由 Motherlam 於 09-1-21 09:43 發表
我都係有呢個問題 , 阿女年頭出世 , 今年K1 , 佢跟到 , 舊年 in 其他幼稚園 , 學校都係要佢讀k1 . 我計劃佢跟到照上 , 係k2 , k3唔得 , (真正學野時間 , 亦係到小朋友得唔得)再讀k2 , k3,  打好基礎再上小一 .

細仔 ...

‹ 上一主題|下一主題