用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 對St. Paul's Kindergarten好失望 - Interview竟然首先 ...
go

對St. Paul's Kindergarten好失望 - Interview竟然首先問住香港OR九龍 [複製鏈接]

我和先生對St. Paul's Kindergarten Interview 印象真係好差呀!

昨日去Interview, 本想早到係希望囡囡Warm up 下, 點知一去到課室門口就唔理我Interview time, 就要入去In.  心感到不妙, 點解隔離的課室咁多人等, 我見個間冇, 同佢講等一陣, 因囡囡行完樓梯上到來, 想囡囡安頓一下, 且Interview time 未到, 佢話唔洗la, 係要我IN. 我感覺已經唔太好.

入到去, 就叫我和先生坐底, 另一老師就咁叫我囡囡坐另一處, 我來唔切反應, 一坐底, 竟然首先問住香港OR九龍, 一聽見答 "九龍", 就大聲話比見我囡老師聽 "九龍!"  我心想Application Form有住址, 仲要問, 跟住. 唔夠兩分鐘, 就In 完, 好求其, 好似根本冇心見,有D似歧視 "九龍人"!

我好angry,好失望, 覺得好似比人玩左一餐, 感覺好差,點解咁都得, 如果可以, 我真係想投訴學校點解咁唔尊重來In的家長, 這間所謂出名宗教學校, 係好黑暗, 一樣分階級, 地位, ...

真是親身經, 直到現在, 好angry! 不吐不快!

0    0    0    0

純路過‥見到又搭下咀。

我個女都係讀SPK既,我相信問好多現有既家長,小朋友係學校開唔開心,老師好唔好。
我深信超過95%既都會答你︰
小孩好鍾意返學,老師好了解每一個小朋友既情況(有D可能連我地做MAMA既都未必留意到),每一個小朋友都好喜歡佢地既MISS。你會深切體會到班主任對小朋友既熱誠。
從這2年間,我的女兒變得更為獨立,堅強,主動學習,有禮,自信,及勇於表達自己。我的女兒為能夠成為聖保祿的孩子而自豪。

不要為了面試時不開心了,他們一定有原因的。

我們今天才收到NOTICE,有關KLN既校車問題,因KLN既需求大增,校方希望有更好,更安全既安排。
SISTER及各老師真的十分好,不要擔心~~

希望各小孩能有開心的校園生活

This is the fact that famous school will not change their interview style at your request.  The interviewers are the leader of the interview.

原帖由 cindynyl103 於 09-3-9 16:12 發表
當時我女未正式開始interview, 老師只叫我女行去另一邊, 我聽到老師講中交所以先行埋去同佢介解. 哩個舉動都唔係好冇禮拜啫.

當時我女未正式開始interview, 老師只叫我女行去另一邊, 我聽到老師講中交所以先行埋去同佢介解. 哩個舉動都唔係好冇禮拜啫.

原帖由 catcat0000 於 09-3-6 00:38 發表

SPK肯定唔會收妳個女,因為妳在女女interview時妳走過去騷擾老師,無論老師用中文好英文好做interview,老師自會看情況決定,要知道SPK是非常講求紀律的,如果妳個女女真係interview得好好,妳這舉動肯定會令interview的老師非 ...

good idea!!! 夠正面,夠進取..i entirely agree with you!!

原帖由 仔仔錫錫你 於 09-3-6 10:20 發表
我無in spk, 所以唔清楚當日情況, 不過通常名校都有呢d通病.  

成日見到好多家長投訴interview 過程, 咁點解唔直接同學校反影?  你地唔打電話or寫信反映, 學校就唔會覺得自己有問題, 問題唔單止唔會改善, 重會伸到 ...

我無in spk, 所以唔清楚當日情況, 不過通常名校都有呢d通病.  

成日見到好多家長投訴interview 過程, 咁點解唔直接同學校反影?  你地唔打電話or寫信反映, 學校就唔會覺得自己有問題, 問題唔單止唔會改善, 重會伸到出年, 後年.  我老公當日in xx kg, 佢話in 完後見到校長比左d意見(其實係投訴), 幾日後校長打電話解釋事情, 小兒幾個月後一樣收到 offer.  所以各位如有不滿, 倒不如打個電話比學校, 總好過開新a/c 投訴.... 橫掂諗住唔讀, 又怕d咩呢?

學校操場正在裝修!
您們想想一天要見1,600位及家長,全校老師及姑娘星期六全日都要返學校!

yes, this year, vey unfortunately, the playground 有工程 and it was closed. during that period, my daugther did not have assembly.  

原帖由 米之連媽媽 於 09-3-5 17:31 發表
因為囡囡係細細B, 所以舊年同今年我地都有去in, 講真今年安排係比舊年差, 連操場都唔比入, 直接係門口就上樓梯, 只有工作人員話比你聽上邊一層, 但上到去, 又唔知行左定右, 個班房係邊都唔知.

另外舊年係門口有個老 ...

係. 我地本來in 11:20, 我地11點未到已經到達學校,地下地方好細,好多人,好嘈,我看啲家長上樓梯就跟住上去,上到去唸住周圍行下先,等個女warm up 下.但係樓上只有走廊,咁唯有去interview間房門外坐,等個女望下個環境先冇咁驚,點知一坐底老師就開門叫我地入去,個女都未望清楚老師,個老師就拉我個女入去...總之成個過程好快好突然...11:05我地已經離開左學校.

原帖由 米之連媽媽 於 09-3-5 17:31 發表
因為囡囡係細細B, 所以舊年同今年我地都有去in, 講真今年安排係比舊年差, 連操場都唔比入, 直接係門口就上樓梯, 只有工作人員話比你聽上邊一層, 但上到去, 又唔知行左定右, 個班房係邊都唔知.

另外舊年係門口有個老 ...

多謝分享~
學寫blog, 學影相, 學做體貼的爸爸.
----------------------------------------
http://hk.myblog.yahoo.com/hknl32
http://www.flickr.com/photos/hknl32
----------------------------------------

另外舊年係門口有個老師叫我地跟住坐, 一個跟一個咁入班房, 但今年唔係, 係個老師企係門口叫時間, 如老師出黎叫9:00, 無人應就叫9:05, 再無人應就叫9:10, 一路叫到有人應為止, 好似我本來係in 9:46, 我9:15已經到達, 最後in完都唔洗9:35, 所以今年先會有咁多家長覺得混亂
原帖由 no32 於 09-3-5 17:11 發表

唔好意思, 我聽你話比人好似趕鴨仔咁趕上去, 其實會唔會係係時間方面預得比較趕呢 ? 我都想分享返我既經驗, 我記得我上年 in 個時係早左 20 分鐘到學校, 入到去同你一樣發現有好多人, 而係操場入面有工作人員會講 ...

原帖由 cindynyl103 於 09-3-4 17:28 發表
我都有帶我女去SP interview, 又係印象唔多幾好, 首先入到學校, 見大班人企咗喺度, 跟住問企喺樓梯個老師(定工作人員)問係咪可以上去? 果個人黑面晦氣問我in幾點, 比完張紙佢睇后佢就趕鴨咁趕我哋上去. 上到去情況依 ...

唔好意思, 我聽你話比人好似趕鴨仔咁趕上去, 其實會唔會係係時間方面預得比較趕呢 ? 我都想分享返我既經驗, 我記得我上年 in 個時係早左 20 分鐘到學校, 入到去同你一樣發現有好多人, 而係操場入面有工作人員會講明咩時間至咩時間既家長去排隊, 之後又有其他工作人員帶上課室, 而係每一層樓梯口都會再有工作人員協助指示. 致於 interview 既時間其實我都覺得真係好快就完.

其實我都會明白愛女心切, 當然係想囡囡有最好既表現, 但係我個人感覺, 如果係大家都 interview 緊既同時有干擾既動作, 似乎真係唔係咁恰當. 希望明白.
http://hk.myblog.yahoo.com/hknl32
http://www.flickr.com/photos/hknl32

對SP好失望

我都有帶我女去SP interview, 又係印象唔多幾好, 首先入到學校, 見大班人企咗喺度, 跟住問企喺樓梯個老師(定工作人員)問係咪可以上去? 果個人黑面晦氣問我in幾點, 比完張紙佢睇后佢就趕鴨咁趕我哋上去. 上到去情況依然混亂, 好多人(第二D幼稚園安排都冇咁亂) ... 等咗陣到我哋入去, 我女去一邊, 我同老公就另一邊. 我聽到老師同我女講中文, 我就行埋去同老師講佢明英文多D, 希望老師同佢講英文. 番埋位后老師好似好出奇咁問我:「佢唔識中文, 咁點同其他小朋友溝通?」 , 跟住問我點解簡SP, 問我有冇做嘢, 邊個湊 ... 跟住就走得. 我諗唔洗2分鐘, 快過睇醫生.
我同老公都覺得哩間雖然係名校, 但態度唔洗咁串吓嘛?! 話晒辦學, 為人師表, 禮貌係好基本嘅嘢. 至於如果有人問我, 咁SP收又讀唔讀先, 我好肯定我答佢「唔讀」, 因印象實在唔好, 同埋好學校唔只佢一間. 未interview前我都希望女入, 但家陣唔想lu.

原帖由 aeropybb 於 09-3-4 15:25 發表
好想問吓各位有小朋友讀緊 spk 既家長. 班入面係咪真係好少男仔呢? 少到咩程度呢? 因為我個小朋友係仔仔, 所以有啲担心如果太少男仔, 會唔會對阿仔既發展有唔好影响.

麻煩晒. ...

我覺得唔多大約3,4個度

好想問吓各位有小朋友讀緊 spk 既家長. 班入面係咪真係好少男仔呢? 少到咩程度呢? 因為我個小朋友係仔仔, 所以有啲担心如果太少男仔, 會唔會對阿仔既發展有唔好影响.

麻煩晒.

醒目開學勳章

SPK is in Causeway Bay, next to St. Paul's hospital, opposite of Regal hotel.

SPK = St. Paul's Kindergarten, K1-K3

SPN = St. Paul's Nursery N1 - N4

回覆 # 的文章

Hi, where's SPK?
Is SPK = SPN?

醒目開學勳章

My suggestion will be to think of an answer that is special and unique.  So, don't expect a good standard answer you can used.  The reason is the interviewers are asking the same question over and over again and they will only be interested to answers that keep them interested.

I hope this help!

原帖由 Kim08 於 09-2-27 16:06 發表
I am preparing for Next year's interview. Can someone share what would they ask (both the kid and the parents).

and what is a good answer on "why do you choose our school?

Thank you!

原帖由 Kim08 於 09-2-27 16:06 發表
I am preparing for Next year's interview. Can someone share what would they ask (both the kid and the parents).

and what is a good answer on "why do you choose our school?

Thank you!

其實你又會點答呢 ? 我覺得呢 d 問題係需要自己認真思考過, 就好似揀結婚對象一樣, 因為佢外貌同外型都好吸引 ?  因為佢係我需要既時候係我身邊 ? 因為大家性格夾得埋 ?  因為佢好鍚我 ? 咁到底邊一個先係好既答案呢 ?
‹ 上一主題|下一主題