用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中四選科
go

中四選科 [複製鏈接]

分享一下,我昨天才跟孩子爸爸和孩子談過這問題,我對孩子的選科不會左右,只要他選自己有興趣而能力可以做得到的就可以,不用去考慮將來的出路問題,幸好他的爸爸也同意

原帖由 EVA222 於 09-1-24 19:27 發表

首要你個女喜歡讀甚麼,你應該和她商量,中三還年輕,現時根本不用決定將來要做甚麼行業,就算她現在對某行有興趣,會隨著年齡見識而改變,甚至入了行都可以轉,讀甚麼科對將來做甚麼職業,不一定有關係,大學不是職業訓練所 ...

EVA 完全講出了我想講的

原帖由 EVA222 於 09-1-24 22:04 發表

知名大企業的Management Trainee,是很多準畢業生夢寐以求,通常千挑萬選下,有聘書的不一定是BBA,甚麼學科的人都有,我女第一份工是大企業MT,只請一人,由百多人做筆試開始,玩到最後一關,到二選一時打敗的對手就是BBA, ...

多謝 EVA 分享,我細仔係 334 白老鼠,今年要選科,不過我見到一個比較奇特既現象,係以前,通常男校叻既都會選理科,我仔都係比較喜歡數理,相應成績都比較好,所以一早諗定咁揀,完全無考慮將來工作既問題,誠如您所言,將來真係要做會計入 BIG 4,都一樣可以考,但佢話做過資料蒐集,大部份叻既同學都係打算讀電腦或者商,選理科既得好少數,真係難明 。。。

原帖由 囝囝爸 於 09-3-1 23:36 發表

其實這點也是考慮因素, 學校個別科目會考成績高低可反映該科目教學水準.  不過如果興趣所在, 想會以興趣為先.

不過有公佈會考成績的學校來看, 以優良率計, 理化生多為50至80多%, 經濟為40至50%, 史地為20至40%左 ...

理強文弱其實道理好顯淺,基本上叻既學生大多數會選修理科,除非真係鍾情文科啦

原帖由 樂樂 於 09-3-2 10:45 發表

係喎,亞仔學校差唔多全級頭40名都去左讀理科,點解咁既呢.

呢個現象恆來已久,想當年我地讀書既時候已經係咁喇,今日俾我揀,阿仔考得好,我都會叫佢選理科,始終到入大學可以選擇既比較廣
‹ 上一主題|下一主題