用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 播道 / 林大輝 / 聖道迦南 的取捨
go

播道 / 林大輝 / 聖道迦南 的取捨 [複製鏈接]

各位, 我仔係 band 2 生, 已報左以上新直資
想問下如果有幸
3間都收, 如何取捨 ?

我自己認為學術 3 間都未有公開成績, 應該差不多

煩幫忙分析 , 由校長, 老師, 學生, 環境, 校風....等等

Thank you in advance !!
   0    0    0    0

請問那3間有何問題 ?!
煩分析指教

原帖由 Viman 於 09-1-20 12:55 發表
LAW's 基金你有否考慮呢?
以上三所都不太好吧!

PUSH PUSH

因本人3間簡介會都有聽
3 間都覺得差唔多
呀仔成績平平,
祇是寄望多接觸英語, 相信熟能生巧
有沒有子女在讀家長再講一下入面校風,
學習氣氛, 老師支援等
讓我作出最好的選擇

快要面試了, 如果收左要馬上註冊
學校話 only 會比 3 日時間考慮
你地認為邊間比較好呢
煩比多少少意見

咁...有無林大輝 or 聖道迦南家長分享實況

上星期六 in 左林大輝, 收左啦
註唔註冊好呀...唔該大家比多d 意見我啦

聖道迦南仲未call 我in, 點好呢

GaGame

你好, 好開心有林大輝家長上來分享

由於我馬上就要決定是否註冊
請幫忙解答以下困惑

1. 你有看過test/ exam paper 嗎 ? 程度深嗎 ?
2. 第 1 次考試完左, 合格率高嗎 ?
3. 學校用那出版社的書, 可否告知 ?
4. 你兒子課外活動多嗎 ? 功課跟得上嗎 ?
5. 老師甚樣幫助英文能力不足的學生 ?
6. 普通話上堂有困難嗎 ?  有什麼支援 ?

原帖由 GaGame 於 09-2-23 13:51 發表
我小兒係LTF讀緊S.1,都OK, 不過不失:loveliness: ,收Brand 3學生可能好少數。普遍Brand 2生多,如果有Brand 1 最top成績,家長就唔駛煩,唔駛愁 。我個人覺得校風都幾好,佢地Lunch time 全部留校食。其他都要家長配合管教:v ...

swallowngxx

各人取態不同, 好多謝你上來分享
至少係實例, 比到我地睇學校真正的情況
希望你唔好停, 講多d

其實自己係band 2 or band 3 都唔緊要
最緊要學校學習氣氛 & 校風好
上左中學後開竅, 有上進心
一定有成功的例子
目你仔係 top ten 都唔轉校
亞仔一定讀得好開心啦

我地班 band 2 生, 叫做比上不足, 好多係遲開竅
唔代表我地仔女蠢
死谷出來變左高分低能我唔恨
比你入到band 1校唔開心又係死

原帖由 swallowngxx 於 09-2-23 15:08 發表

唔係嘩, bin有學校會專收band 3生, 我眼見林大輝band 2生佔大多數, 也有band 1的學生, 成績band 3也有(但唔代表品行差), 其實學校校風已算不錯, 每逢家長會及一些學校活動我都會在學校附近留意學生的行為(特別在便 ...

GaGame

我會註冊左先
如果你有書單, 可以 pm 比我嗎

原帖由 GaGame 於 09-2-24 12:20 發表
bkqueen,
希望解答到你的問題:

1. 你有看過test/ exam paper 嗎 ? 程度深嗎 ?
A:唔算深,祇要每日有認真溫書。英數比較死,唔係難、深,因為小學全中文所以佢唔理解題目又賴查字典機又唔背生字。所以FAIL.
2. 第 1 次 ...

請問有多少人已註冊左聖道迦南呀
我仲未電話通知 interview

cecwun

以免收錯學生, 舊事重演 ?? 之前收錯咩學生呀

定係怕收左D 能力不足學生呢 ?
依家有無再叫D 唔達標學生退學呀 ?

原帖由 cecwun 於 09-3-4 16:45 發表
上星期六註冊時見到校務處的人拿一份表, 大約有四張紙, 那個人在紙上找尋學生的名, 我唔清楚那張紙是代表考生人數或是取錄人數, 每張紙大約有20行, 共四張, 可能有80+; 而且當天都仲見有人去面試, 我估他們可能會慢 ...

我都見左播道啦
要等4 月 中至知...頸都長埋

horsemama

你會註冊嗎 ?
你仲有邊間 chance 面呀

各位家長
我都收到聖道迦南cfm信呀
之前已經cfm 左林大輝
點算呀, 邊間好d呀
我都估我仔料子, 係可以去呢2間咋
但學術 & 校風 & 老師邊間比較優勢好呀

福建要求太高我無報到

原帖由 horsemama 於 09-3-9 23:57 發表

Hi bkqueen
依加考慮緊, 不過21/3 去福建中學第2輪招生面考, 不過我諗机會好微, 因為福中收生嚴好多

horsemama

就係唔知點至上來請教大家
如果我去比 $, 我要先放棄林大輝
唔可以 HOLD 2 間嫁

你呢, 目前祇有迦南在手 ?

veronna

都收唔到你 pm,
真係好想知你有咩睇法

唔啱聽唔緊要噃
要從多角度收集意見

ernniechow

可以再分享多少少嗎
你從校風比較 ??

原帖由 ernniechow 於 09-3-14 11:38 發表
i think lam tai fai better than 聖道迦南

有無人收到播道通知呢

thank you...好心急

me2...亦係唔收
‹ 上一主題|下一主題