用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2010年度升小一, 係咪開始要準備? 煩請教路 ...
樓主: tinkerbell2004
go

2010年度升小一, 係咪開始要準備? 煩請教路 [複製鏈接]

All,
想請教各位, 如果現在囡囡讀的幼稚園直上的小學係私校, 是否到了9月份(想要玩"大抽獎), 是要自己去拿表填? 去那裡拿表? ~ 只是我在囡囡學琴時, 有個家長甘同我講?!
Don't worry!Be happy![/color purple]

Charlotte_mom,
o甘去那裡拿表?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-3-12 18:06 發表
9月唔係玩大抽獎, 係"自行分配"階段, 只apply一間, 11月唔得的話, 1月再入form玩大抽獎(時間上唔肯定, 類似啦)
有d私校會派form的, 9月一開學就派, 會直接link埋第2輪大抽獎, 如果學校唔派就要自己去拎
...
Don't worry!Be happy![/color purple]

Charlotte_mom,
是否去自己心儀的津校拿表?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-3-12 18:06 發表
9月唔係玩大抽獎, 係"自行分配"階段, 只apply一間, 11月唔得的話, 1月再入form玩大抽獎(時間上唔肯定, 類似啦)
有d私校會派form的, 9月一開學就派, 會直接link埋第2輪大抽獎, 如果學校唔派就要自己去拎
...

Thank you so much!:loveliness: :loveliness:
現在已經有些擔心啦! (唔知點解!?) 你同你囡囡報"港同"有沒有做portfolio去?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-3-18 10:54 發表
大多數幼稚園會派架喇, 仲會安排info session俾家長tim
如果學校真係無(9月頭會派, 到時電視都會有廣告), 就要自己去民政署拎(果間野仲係咪叫民政署??)
填完o係指定果幾日, 連埋所需文件交返心儀學校(有d學校有特別 ...

Geni,
想請教, 如果只是用釘書機釘在一起, 會否唔夠靚呢? 或是實際有些資料比學校已經可以呢?

原帖由 Geni 於 09-5-5 23:27 發表
唔駛唔好意思, 大家都經歷過呢D唔知點做O既時候, 舊年O既依個時候我都開始搞緊做PROFILE O既O野, 同你有著差不多O既疑問, 好彩有不少好心O既BK媽咪幫手咋!

正如之前所講, 收D乜唔收D乜好睇唔同學校O既要求, ST. PAU ...

Thank you very much!!

原帖由 Geni 於 09-5-6 15:18 發表
我又唔覺得用釘書機釘唔靚喎! 同埋叫得你用釘書機釘o既學校好明顯已經唔會睇你包裝啦! 總之整整齊齊資料實際更重要!!
‹ 上一主題|下一主題