用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學(愛蝶灣) 有無09小一家長入黎分享吓
樓主: 曦彤媽媽
go

有無09小一家長入黎分享吓 [複製鏈接]

想問下大家知唔知考數學時有冇草稿紙提供ga???

原帖由 raikkonen 於 10-3-22 09:27 發表
呢個星期淨係同佢溫中文、數學同聖經, 好彩隔一隔個星期六日, 星期六日先同佢溫英文同常識.

醒目開學勳章

我都想知, 我都係叫我女計數係考試卷上空白位置上計, 然後擦咗佢囉.

醒目開學勳章

明天評估喇, 十家努力! 加油呀!!

原帖由 raikkonen 於 10-3-24 10:10 發表
明天評估喇, 十家努力! 加油呀!!

Yes! 努力, 加油!  

我問左楊老師, 佢話可以自己帶草稿紙, 但要小朋友先問一問當值老師.

原帖由 aliceykm1 於 10-3-25 12:21 發表
我問左楊老師, 佢話可以自己帶草稿紙, 但要小朋友先問一問當值老師.

唔該晒你, 不過我今日都係唔記得俾亞囡帶草稿紙呀!

仲有兩日, 繼續努力.

醒目開學勳章

我最擔心果科今日就考喇. 我老公星期六同佢溫咗大半日, 希望佢識喇.

考完喇, 考完喇! 返多兩日, 13days復活節假就黎喇, yeah!
亞囡已經諗緊1/4便服日著咩野返去lu.

原帖由 曦彤媽媽 於 10-3-30 10:23 發表
考完喇, 考完喇! 返多兩日, 13days復活節假就黎喇, yeah!

係呀 .... 真開心呀, 終於考完試啦.... 佢都好累.... 你個女平時會不會看課外書 ? 我個女經常都很容易累... 做完功課就已經合埋眼咁滯.... 唉.... 星期日佢又想輕鬆一下.... 今次考試都很担心....

原帖由 ankiehok 於 10-3-30 10:43 發表

係呀 .... 真開心呀, 終於考完試啦.... 佢都好累.... 你個女平時會不會看課外書 ? 我個女經常都很容易累... 做完功課就已經合埋眼咁滯.... 唉.... 星期日佢又想輕鬆一下.... 今次考試都很担心.... ...

哎, 呢排考試佢都好倦, 可能溫書時間長, 佢都比平時早左成個鐘頭瞓. 考完試就唔好諗喇, 都已經定左. 所以我地成個easter d公眾假期節目已經full晒, 應該要7/4先開始做功課呀! 哈哈!

其實佢平時放左學, 做完功課佢都會好倦, 通常佢會休息吓食吓野, 畫吓野, 睇吓d圖書. 等我放工返黎, 就睇功課同溫書, 有時間就俾佢同細佬玩陣, 就夠鐘瞓覺lu. 我有買定d圖書或者同佢去圖書館借定d書俾佢平時帶返學睇, 又或者有時出街食飯(時間長d果d飯局), 我都會帶定本圖書俾佢睇.

醒目開學勳章

我今次考試冇上次咁緊張, 最擔心果科英文, 我女又話識 (不過信8成好), e+等分數出. 同上次參唔多分數, 我都好滿足.  今次我女終於可以講到常識個2條題目喇, 上次我女講到一夠夠, 都唔知佢講嘜, 最後都係從曦彤媽媽講先知咋.

原帖由 raikkonen 於 10-3-30 13:37 發表
我今次考試冇上次咁緊張, 最擔心果科英文, 我女又話識 (不過信8成好), e+等分數出. 同上次參唔多分數, 我都好滿足.  今次我女終於可以講到常識個2條題目喇, 上次我女講到一夠夠, 都唔知佢講嘜, 最後都係從曦彤媽媽講 ...

今次曦彤都有講, 佢話唔識果兩條時事, 一條係中國嘅唔知咩野, 響幾時開始? 選擇題5月 or 9月. 第二條有一個國家唔知咩利最近發生左咩? 選擇題地震 or 火山爆發.
最後我估應該係講世界博覽會同埋智利.

係問世博幾時開幕1/5/10

原帖由 曦彤媽媽 於 10-3-30 14:59 發表

今次曦彤都有講, 佢話唔識果兩條時事, 一條係中國嘅唔知咩野, 響幾時開始? 選擇題5月 or 9月. 第二條有一個國家唔知咩利最近發生左咩? 選擇題地震 or 火山爆發.
最後我估應該係講世界博覽會同埋智利. ...

係呀,我個囡都諗緊1/4著乜野返学......????

原帖由 曦彤媽媽 於 10-3-30 10:23 發表

醒目開學勳章

係呀, 問世博幾時舉行, 第2條係智利發生什麼災害

原帖由 Linki 於 10-3-30 15:32 發表
係呀,我個囡都諗緊1/4著乜野返学......????

聽日佢地有體育堂, 所以無得著裙lu.

原帖由 raikkonen 於 10-3-31 09:09 發表
係呀, 問世博幾時舉行, 第2條係智利發生什麼災害

hehe! 亞囡話兩條都唔識答, 不過兩條都俾佢撞中左.我就叫佢要睇多d新聞, 唔好剩係睇卡通喇!

你哋琴日有冇睇到一份通告,好似係関於学校40週年聚餐買餐券,因為我遲返屋企,所以我都係聽我老公講,話要成HKD500蚊張大小同價,好似話早買就有折喎,所以想問吓你哋大家會唔會參加,我就唔會la,因為3個人要成HKD1,500蚊太貴la......     

原帖由 曦彤媽媽 於 10-3-31 09:25 發表

hehe! 亞囡話兩條都唔識答, 不過兩條都俾佢撞中左.我就叫佢要睇多d新聞, 唔好剩係睇卡通喇!

原帖由 Linki 於 10-3-31 10:05 發表
你哋琴日有冇睇到一份通告,好似係関於学校40週年聚餐買餐券,因為我遲返屋企,所以我都係聽我老公講,話要成HKD500蚊張大小同價,好似話早買就有折喎,所以想問吓你哋大家會唔會參加,我就唔會la,因為3個人要成HKD1,500蚊 ...

我都唔會, 因為好貴. 另外我成日都覺得個性質似係俾d校友參加多d.

醒目開學勳章

我都唔會參加, 佢先一年班, 又太貴喇!
‹ 上一主題|下一主題