用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學(愛蝶灣) 有無09小一家長入黎分享吓
樓主: 曦彤媽媽
go

有無09小一家長入黎分享吓 [複製鏈接]

我想問吓愛蝶基灣係咪每次考試同測驗次次都要有80分???如果唔係校方會要求你退學係咪真o架??? 因為個friend 的同事o既朋友試過...所以想知有冇其他人都係咁???
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

咁我就5知, 最好平均有8字頭就好d囉, 不過我個囡就試過考試時英文科得78分就俾老師話佢差囉, 攪到佢好5開心......

原帖由 paltiBB 於 10-6-3 11:22 發表
我想問吓愛蝶基灣係咪每次考試同測驗次次都要有80分???如果唔係校方會要求你退學係咪真o架??? 因為個friend 的同事o既朋友試過...所以想知有冇其他人都係咁??? ...

我個仔試過幾次即測都唔合格啦!中文評估幾次都係不夠80分, so far冇人同我講過喎! 會唔會1年級唔計我就唔知啦.....

醒目開學勳章

我女都未試過喎, 老師淨係話佢可以好D, 叫佢睇多D英文書. 可能係高年班同讀D班呀.

回覆 1# raikkonen 的文章

我諗應該唔好叫你走, 我个女中文評估都未試过高过70分, 但老師都係叫佢睇多D書.  我諗總平均分有80分以上就OK.....

醒目開學勳章

我係網上download咗好多數學練習(多數係下學期教果d), 如果你地想要, pm我比個email我. 我send比你地.

請問愛蝶基灣的中文課是否以普通話教學, 會唔會另有普通話堂?? 另英文老師是不是NET ??
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]

raikkonen

我想要喎, email 刚 send 左比你!  Tks so much!!!!

Alice

原帖由 raikkonen 於 10-6-7 17:32 發表
我係網上download咗好多數學練習(多數係下學期教果d), 如果你地想要, pm我比個email我. 我send比你地.

醒目開學勳章

回覆咗喇, 我覺得幾有用. 我上次都係比我做. 最後攞到95分.

原帖由 aliceykm1 於 10-6-10 09:25 發表
raikkonen

我想要喎, email 刚 send 左比你!  Tks so much!!!!

Alice

Received.  Tks!

原帖由 raikkonen 於 10-6-10 10:25 發表
回覆咗喇, 我覺得幾有用. 我上次都係比我做. 最後攞到95分.

醒目開學勳章

sent晒比你地喇, 如果收唔到再Pm我.

醒目開學勳章

我女話佢果班有3個人常識唔合格. 嘩! 咁快知喇.

咁快知道, 我個女上兩次考完常識, 都話識晒, 但今次就冇咁有信心.... 但我估佢應該唔會唔合格......

原帖由 raikkonen 於 10-6-11 13:56 發表

醒目開學勳章

今日老師同佢地講, 全班中文及中默考得好差. 連最叻果個同學仔, 老師都話粗心大意, 死喇! 連最好果位都咁, 我女就 .

原帖由 aliceykm1 於 10-6-14 09:46 發表
咁快知道, 我個女上兩次考完常識, 都話識晒, 但今次就冇咁有信心.... 但我估佢應該唔會唔合格......

我都唔知P.1係點樣, 其實好多野都想問...  暑假時, 學校會唔會安排小一預備班呢? 上幾多堂??

幾時要買書?  係咪自己去買校服?  食lunch係canteen食定係課室食?  書包有沒有話要某隻色?  有珠得唔得?  Recess有幾多個? 要留係課室定要落樓?  食完lunch做什麼?  我有d驚阿仔會玩得太開心會走出街(以為好似中學生出街食lunch, hahaha)?

hi

raikkonen,
唉...我都好驚呀..你係d班, 我個仔同你一班架...上次中文佢都係"也也wo"...今次... , 點解中文咁難做得好...唉..聽日仲數學tim....琴晚都訓唔到..好擔心!

原帖由 raikkonen 於 10-6-14 14:09 發表
今日老師同佢地講, 全班中文及中默考得好差. 連最叻果個同學仔, 老師都話粗心大意, 死喇! 連最好果位都咁, 我女就 .

我個仔本來中文同常識都話識, 但係經老師講左有人唔合格, 佢即刻無哂信心....唉..搞到佢好擔心, 其實唔好以為佢地細個, 佢地真係有壓力....
你個女會唔會呀?

原帖由 raikkonen 於 10-6-11 13:56 發表

醒目開學勳章

唔洗太擔心嘅, 我開頭第一同第二次評估都係超緊張, 同你一張發夢都同佢考試. 反而到咗第四次評估, 而唔多緊張, 不過我都希望佢有好成績. 不過聽到老師講中文考得差, 我女都好似嘜野咁, 仲同我講我盡咗力。

今日考數學, 我都有叫佢小心d, 因為佢實在太粗心大意. 反而數學科係double分. 唯有寄望呢科喇!

原帖由 coco2882 於 10-6-15 02:00 發表
我個仔本來中文同常識都話識, 但係經老師講左有人唔合格, 佢即刻無哂信心....唉..搞到佢好擔心, 其實唔好以為佢地細個, 佢地真係有壓力....
你個女會唔會呀?

...

醒目開學勳章

你唔洗咁緊張著嫁. 你遲d會收到學校寄番上家長會, 到時會講解比你聽.

解答你的問題先
1. 小一預備班: 唔會有. 家長會會派d功課比小朋友做, 到開學要帶番學校交, 因為小一要自己寫手冊, 所以都會比小朋友學識寫手冊果d字, 會派一張生字紙比佢寫.

2. 到時家長會, 有得買書 & 書包 (唔係要指家書包, 你可以自己出去買其他牌子, 學校冇規定) & 校服 (學校有得買, 你亦可以自己出街買).

3.lunch: 一定係係課室食, 食完飯可以睇下圖書. 我建議你第一個用叫飯, 因為會送餐具同墊盆.  之後你再決定自己帶飯or叫飯. 如果自己帶飯, 家長會當日記著買學校飯袋, 因為要用學校飯袋放飯盒, 在指定時間攞飯比小朋友.

4. 書包: 沒指定顏色或牌子, 但係家長當日會有SPI書包買, 比市面平好多, 如果啱到時可以買. 你亦可以出街自己買其他牌子. 唯獨是唔可以在書包上掛飾物.  另外, 唔可以用筆盒, 只可以用筆袋 (冇規定顏色).

5. 小息: 一個(好似3個字) , 由於一年班, 所以要係課室上.小息可以食面包or餅乾之類食物, 但唔可以帶零食.

另外有幾樣野都要注意下, 學校好注重學生睇多d書. 所以一定要每日番學都帶一本圖書, 我女個班仲要馮星期3帶英文圖書, 所以我要成日帶我女去圖書館借書.
遲d可能會通知有分班試, 但因為上年h1n1, 所以取消咗. 今年唔知會唔會有.

原帖由 paltiBB 於 10-6-14 15:06 發表
我都唔知P.1係點樣, 其實好多野都想問...  暑假時, 學校會唔會安排小一預備班呢? 上幾多堂??

幾時要買書?  係咪自己去買校服?  食lunch係canteen食定係課室食?  書包有沒有話要某隻色?  有珠得唔得?  Recess有幾多 ...

多謝你詳細回覆.

點解唔可以用筆盒而用筆袋??

學校鼓勵學生多閱讀風氣不錯, 想問圖書是不是一定要在圖書館借?? 學校有沒有圖書可供借閱??  若家中有套系列的圖書, 可否帶這類型的書??

多謝你建議第一個月叫飯. 現在不知日後會否自己帶飯,咁那個學校飯袋, 要不要買定??  若之後想買學校飯袋, 痳煩嗎??

原帖由 raikkonen 於 10-6-15 10:04 發表
你唔洗咁緊張著嫁. 你遲d會收到學校寄番上家長會, 到時會講解比你聽.

解答你的問題先
1. 小一預備班: 唔會有. 家長會會派d功課比小朋友做, 到開學要帶番學校交, 因為小一要自己寫手冊, 所以都會比小朋友學識寫手冊 ...

‹ 上一主題|下一主題