用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學(愛蝶灣) 有無09小一家長入黎分享吓
樓主: 曦彤媽媽
go

有無09小一家長入黎分享吓 [複製鏈接]

KEEP著交流緊係最好啦!  

諗起佢第一次考試, 我都好唔開心, 个心真係UP住UP住.  到而加都有小小進步, 都算啦!

佢到而加都係唔緊張嫁, 好似唔關佢事咁, 我仲緊張过佢, 真係比佢溵死!

原帖由 raikkonen 於 10-6-19 12:47 發表
唔知會唔會放暑假前知道邊班呢? 不知不覺我地呢個主題已經有30幾頁, 升上小二, 我地洗唔洗到時開番個P.2家長交流嘅主題呢? 我希望我地KEEP著交流到小六呀!

...

好呀, Keep 住

原帖由 aliceykm1 於 10-6-19 19:03 發表
KEEP著交流緊係最好啦!  

諗起佢第一次考試, 我都好唔開心, 个心真係UP住UP住.  到而加都有小小進步, 都算啦!

佢到而加都係唔緊張嫁, 好似唔關佢事咁, 我仲緊張过佢, 真係比佢溵死!

...

各位人哋架媽咪, 我哋大家一齐繼續努力!

原帖由 Linki 於 10-6-19 21:23 發表
好呀, Keep 住

各位媽咪, 你地知唔知學校在暑假有冇d課外活動可以參加架, 我又睇緊出面d活動, 又唔知學校有冇野攪.......

醒目開學勳章

我女想畫畫, 我其實想佢學多d野, 但係彈藥有限, 唯有比佢學d有用嘅野.

學畫畫都5錯呀, 起碼佢哋响学校或做homework時都用到, 我亞囡都學咗兩年有多, 起碼都5会畫d鬼畫符俾我, 爸爸今年响愛東商場間樂藝報咗個暑期活动班俾佢, 一星期返5日 ( 只上午 ), 亦有下午同全日, 逢星期二有導師帶佢哋去參觀, 等佢哋5駛成日睇住個 TV, 現在d小朋友真幸福, 諗起我哋細個邊有禁多嘢学呀!!!!!

原帖由 raikkonen 於 10-6-23 09:29 發表
我女想畫畫, 我其實想佢學多d野, 但係彈藥有限, 唯有比佢學d有用嘅野.

醒目開學勳章

好喎, 學費幾多錢?

原帖由 Linki 於 10-6-23 11:30 發表
學畫畫都5錯呀, 起碼佢哋响学校或做homework時都用到, 我亞囡都學咗兩年有多, 起碼都5会畫d鬼畫符俾我, 爸爸今年响愛東商場間樂藝報咗個暑期活动班俾佢, 一星期返5日 ( 只上午 ), 亦有下午同全日, 逢星期二有導師帶 ...

半日 HKD 2xxx, 全日 3xxx
聽聞峻峰花園果邊間青年中心都好似有, 但價錢就5清楚?

原帖由 raikkonen 於 10-6-23 15:26 發表
好喎, 學費幾多錢?

5好意思, 5記得話你聽, 佢係返4個禮拜

原帖由 raikkonen 於 10-6-23 15:26 發表
好喎, 學費幾多錢?

醒目開學勳章

等我要睇下先. 唔該你的資料.

原帖由 Linki 於 10-6-23 16:47 發表
5好意思, 5記得話你聽, 佢係返4個禮拜

唔駛

原帖由 raikkonen 於 10-6-24 10:25 發表
等我要睇下先. 唔該你的資料.

醒目開學勳章

知唔知幾時派成績表呀. 我想睇下佢普通話考成點.

9/7 直接派成績表5駛見家長, 到時連埋升邊班都在成績表內

原帖由 raikkonen 於 10-6-25 14:09 發表
知唔知幾時派成績表呀. 我想睇下佢普通話考成點.

唔知普通話, 聖經, 电腦呢d科計唔計分呢?

原帖由 Linki 於 10-6-25 16:46 發表
9/7 直接派成績表5駛見家長, 到時連埋升邊班都在成績表內

原帖由 aliceykm1 於 10-6-28 10:27 發表

我問過小二家長, 佢話平均分剩係計中英數常呀!

醒目開學勳章

應該會計分, 但係唔會佔好多個%, 我記得上次見家長, 反而數學科係咁多科主科中, 係佔好重比重. 老師話如果考到100分=200分計, 其他中,英,常100分=100分計. 點解咁著重數學科呢?

原帖由 aliceykm1 於 10-6-28 10:27 發表

原帖由 raikkonen 於 10-6-28 11:28 發表
應該會計分, 但係唔會佔好多個%, 我記得上次見家長, 反而數學科係咁多科主科中, 係佔好重比重. 老師話如果考到100分=200分計, 其他中,英,常100分=100分計. 點解咁著重數學科呢?

...

我之前問過班主任, 佢話中文同英文分別都要加埋d會話同聆聽, 所以總分係200分, 數學卷得一張100分滿分, 所以要乘2計.

打算幫仔仔升小一買書包, 想因應學校需要買個合適的書包. 請問愛蝶基灣多唔多工作紙都係 F4, folder 都係用 F4??  如果買了個細碼書包, 會唔會屈到 d folder 起晒摺, 而老師準唔準 d folder 可以摺?? 謝 !!

[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

原帖由 paltiBB 於 10-6-29 21:25 發表
打算幫仔仔升小一買書包, 想因應學校需要買個合適的書包. 請問愛蝶基灣多唔多工作紙都係 F4, folder 都係用 F4??  如果買了個細碼書包, 會唔會屈到 d folder 起晒摺, 而老師準唔準 d folder 可以摺?? 謝 !! ...

我在去年學校的小一簡介會買左個 spi 書包俾亞囡, 最多只係放到A4 size. 而佢地平時個功課袋都係A4 size, 不過工作紙就多數F4, 但會對摺放入功課袋. 當老師改完, 會叫佢地將d工作紙keep in file. 學校會派定4個不同顏色的file俾學生放響屋企, 分別keep中英數常工作紙. 所以我覺得個書包A4都夠用.

醒目開學勳章

多F4紙嫁, 由其數學科, 但通常我女會對摺, 入落功課袋(功課袋係放每日的功課, 要自己買的, 要買有拉鍊, 任何圖案都得) , 不過我個人覺得, 買書包最好買長身少少會好d. 因為番咗學之後, 老師會派4個f4 folder比學生, 放各科工作紙, 有時要帶番個folder學校.

原帖由 paltiBB 於 10-6-29 21:25 發表
打算幫仔仔升小一買書包, 想因應學校需要買個合適的書包. 請問愛蝶基灣多唔多工作紙都係 F4, folder 都係用 F4??  如果買了個細碼書包, 會唔會屈到 d folder 起晒摺, 而老師準唔準 d folder 可以摺?? 謝 !! ...
‹ 上一主題|下一主題