用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學(愛蝶灣) 有無09小一家長入黎分享吓
go

有無09小一家長入黎分享吓 [複製鏈接]

Hi 大家好,

我囡囡都入了基灣 (愛蝶灣) 小學, 以後多多指教.....

聽聞有很多功課做的......

回覆 18# raikkonen 的文章

我都想給我女女學小提琴呀 ! 你地的仔女讀邊班呀, 我個女讀 1A 呀.... 有無人同我個女班呀, 多多指教........

回覆 2# godfrey媽咪 的文章

Hi godfrey 媽咪,

我叫 Kammy Ho 呀, 我個女女 Fiona 在新一學年同你個仔仔一班, 以後要多多指教, 在這個暑假, 我都給我個女學小提琴呀 !

回覆 7# 曦彤媽媽 的文章

Thank you very much for this summary!

曦彤媽媽 - 以後多多指教

你個女在那裏學鋼琴呀 ? 因為我個女都想學呀 ! tks !

回覆 4# yinyin.mami 的文章

看到 yinyin.mami 你這樣說, 很開心呀 ! 都知這間學校很多測驗. 默書.功課...... 你女女派了那一間中學呀 ! tks !

回覆 4# raikkonen 的文章

Hi raikkonen (Kimi),

老師叫我個女學單簧管呀 ! 但我想佢學小提琴, 唔知會在什麼時候知道編學那一樣 呢 ?

回覆 3# ankiehok 的文章

Sorry 曦彤媽咪, 我看錯了, 鋼琴那句應該是問 Aliceykm1 才對 .....

回覆 1# 曦彤媽媽 的文章

我都想問這個問題呀 !
咁即是係咪你地都會幫仔女包書 呀 ?
另外學校話有個功課袋是什麼來的 ? 是買拉鍊袋還是真係一個環保袋呀 ?
有沒有知 呀 ?
我個女在慧樺琴行學小提琴呀 ? 你個女在青苗怎樣呀 ? thx !

回覆 1# aliceykm1 的文章

係咪即是 A4 呎吋的拉鍊袋呀 ? 還是要買學校的格仔袋 ?

回覆 3# aliceykm1 的文章

Hi Alice,

我個女除了學緊小提琴, 還學緊游泳, 爵士舞.我都想比我個女學普通話, 但未諗到在那裏學 ? 其實基灣是否應該搞班普通話呢 ! 嘻嘻 !

如組小隊學野都唔錯, 係呢 !你女女之前讀邊間幼稚園 ?

tks !
Kammy

Hi Alice,

其實我個女都是在海天學緊游泳, 學了很久, 不過, 中間有停過, 因為天氣太凍和豬流感問題, 現在已懂得游蛙式短距和在學習自由式.

我個女在維多利亞讀幼稚園的. 因為我住在筲箕灣, 所以選基灣, 不想返太遠, 而且又覺得基灣是一間不錯的小學, 只是它沒有一班用普通話教學就較為遜色小小.... 無論如何, 選擇了讀基灣, 相信我們做家長的一定會努力幫助小朋友學習的.... 一起努力.....

那個普通話老師如何收費的 ?

Hi Alice,

我覺得小組 OK, 因為我個女都是參加幼兒小組的, 而我個女學的時間只有兩個小朋友, 所以個教練可以好専心教...

TKS
Kammy

原帖由 曦彤媽媽 於 09-8-31 10:31 發表
經過星期六嘅家長會, 更加覺得無揀錯學校俾亞囡. 校長, 主任同老師俾我嘅感覺都好好, 好親切. 更加係佢地好著重從小朋友嘅角度出發, 總之就好感恩. 囡囡返黎仲同我講返學好開心呀! 希望佢能夠開開心心響基灣渡過呢6 ...

係呀 ! 家長會的感覺都唔錯.....
我都估不到我個女和你個女一起坐 的, 我個女今天回來都很開心, 我問她是否和小朋友玩到, 她說和她一起坐的朋友都很好呀 ! 所以你個女和我個女很快應該會變成好朋友.... 哈哈....

回覆 2# 曦彤媽媽 的文章

唔怪得我問 Fiona 是否和女孩子一起坐, 佢話不是, 是和男同學一起坐, 佢都有講有個同學仔嘔呀...  

係呢 ... 怎樣看那一組 呀 ?
你個女有無學小提琴呀 ?

hi.... 各位媽咪,

這個星期功課不是深, 只是重温....
感覺不是太差....
相信下星期開始就會多了, 因為正式上堂.

你們的仔女是否在學校訂飯呀 ?

hi.... 各位媽咪,

這個星期功課不是深, 只是重温....
感覺不是太差....
相信下星期開始就會多了, 因為正式上堂.

你們的仔女是否在學校訂飯呀 ?

yes... yes ... 加油....

回覆 5# 曦彤媽媽 的文章

Hi ... 好耐沒有上來了, 因為要湊細B 和返工的關係, 你就好啦, 有個咁好的老細, 我個女話我知佢中文不合格.... 唉... D 閱讀理解好煩, 我諗佢又係唔識看題目, 唯有下次再努力, 你有無比些閱讀理解給你個女做? .... 10號你是否返呀 ?...

回覆 5# 曦彤媽媽 的文章

hi... 你個女的成績怎樣呀 ? 我的就......唉..... 字體錯, 不懂閱讀理解, 你個女考第幾呀 ?  不過, 都預咗是這麼差.....
‹ 上一主題|下一主題