用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學(愛蝶灣) 有無09小一家長入黎分享吓
樓主: 曦彤媽媽
go

有無09小一家長入黎分享吓 [複製鏈接]

醒目開學勳章

我超級擔心佢d字, 上次就係因為d字扣咗好多分. 我琴晚發夢都係d中文題目. 死啦, e+先小一我就咁緊張.....我唔想呀 , 可能我自己讀唔到書, 到出黎做野先知重要, 我唔想佢同我一樣. 我女又唔係聰明過人, 所以攪到自己好緊張..

原帖由 Linki 於 09-12-1 09:37 發表
我就唔係太擔心,只係驚佢d學寫得唔好,同英文,重有常識唔知問乜,唔好好似上次問埋d 2/10日係乜野日子就得la,大家俾心机,加油......

醒目開學勳章

我真係要調節自己的心態先得.

原帖由 Linki 於 09-12-1 16:54 發表
我以前成績都好差,但千其唔好禁緊張,如果唔係辛苦果個就係自己,我唔想迫到d小朋友連讀書都冇興趣,果時我就死得添la, 慢慢來,唔好心急,凡事都向好果方面
...

醒目開學勳章

我知我女果班有教頓號, 不過我女冇話比我聽考咗d咩, 佢講完=冇講, 因為唔知佢講咩...

原帖由 teresatsn 於 09-12-2 13:10 發表

曦彤真係好叻, 識得返黎話俾你知考左D咩, 我問返我個仔考咩, 佢好似發夢咁咩都唔知, 唔記得....。激死!!!!!!

醒目開學勳章

你地兩個小朋友都好叻, 識得講番出黎比你地聽, 我女都有講呢兩條問題, 不過係講到一嚿嚿, 最後我知佢兩條都錯.

原帖由 粟子頭 於 09-12-2 16:42 發表
原來我都冇你的電話, 不過PM咗俾你!

除了數學工作紙(十四)外, 你有冇補充(1) 呢?  我哋有補充(2) & (3), 但冇(1) 喎!  

我囝囝話個條常識題好似係問: 邊個國家的總統最近(好似係話十二月)訪問中個, 佢話答咗美國總 ...

醒目開學勳章

係呀, 唔洗唔開心. 我覺得真係要慢慢黎, 我之前都因為呀女要評估, 我係勁緊張. e+考完個心佢叫做定番咋.

我都有發覺小朋友好多都衰係閱讀理解&重組句子, 或者可以係網上面download比佢做, 我都係有比佢做, 做得多自然有改進喇. 仲有第三同第四次評估嘛..

我開頭以為要1月先知分數, 原來咁快有.

醒目開學勳章

e+爭聖經未知分數咋. 不過我女中文科分數係比其他科分數低. 真係冇諗過中文會差過英文, 我女英文一向都麻麻地.   

原帖由 aliceykm1 於 09-12-8 14:16 發表
唉! 我个囡中文都唔合格, 佢同我講, 我都好唔開心, 因為我同佢都已經好努力咁温習, 估唔到...... 真係要好好咁做吓d閱讀理解先得.... 唯有希望其它科好d啦! ...

醒目開學勳章

其實小學生幾多分先叫合格?

醒目開學勳章

我女個班有個同學好勁, 有90幾分-100分都有 .  我諗佢平時寫字好整齊.

原帖由 coco2882 於 09-12-8 23:41 發表
真係要上吓d"EQ"堂....
聽到有人中文可以有90以上...唉..真係想知衰MUG...
好多都中文唔合格??  
小一唔係科科都有80以上咩...D人係咁同我講...
但事實都唔係..
你個女中文是剛合格? 都好架LA!
加油!!

...

醒目開學勳章

我又冇聽我女講老師有話喎, 可能佢剛剛有80分. 不過我都聽過人地講過, 小一有80-90分先叫正常, 但係我個人認為要睇下佢學校考d題目係唔係好深先叫正常囉. 不過點都好, 我會睇下今次個女衰d咩, 為有多d同佢溫習同睇緊d佢嘅功課喇.

吓有排名, 唔係冇咗排名呢樣野咩, 我同事個姪仔話佢間學校係頭個10名有排名之外, 全部都唔show排名, 我仲以為全港小學都係添, 咁死喇, 我女d分數又唔係好好, 對佢同對我可能都係一個打擊......

原帖由 Linki 於 09-12-10 09:06 發表
琴日你哋d小朋友派咗英文未,亞囡派咗得七十幾分差少少就8字頭,咁都俾老師話佢差喎.......唉!......總之佢科科合格我就好滿足囉!都唔知d老師点,係唔係要d小朋友個個都100分先滿意,十隻手指都有長短la......聽聞今次有名 ...

醒目開學勳章

洗唔洗咁detail呀, 簡直係對我同小朋友一大打擊....

原帖由 Linki 於 09-12-10 11:06 發表
問到答案la :係喺成績單上有全班及全級的名次, 好似仲有各科的名次...

醒目開學勳章

喂幾叻女喎, 可以拉高d平均分..

原帖由 Linki 於 09-12-10 16:02 發表
亞囡派咗聖經 100分

醒目開學勳章

我女都係今日先派聖經卷, 我都希望佢可以100分. 哈哈

我想問下點樣計佢中文嘅平均分? 有5個分數, 係唔係將分數除320分呢? (中文: 100, 中作100, 中默100, 中說10, 中聽10=320分)

醒目開學勳章

呀女今日派咗聖經卷, 有94分, 都叫好. 佢班有3個同學100分呀.

醒目開學勳章

我計咗呀女d平均分, 有8字頭呀. 不過唔知道自己嘅計法對不對. 點都好有8字頭我都好開心呀.

醒目開學勳章

我係將所有分數+埋, 然後除所有科+埋的總分, 不過老公話我咁計唔啱, 佢話要睇比重. 因為中文&英文分咗好多part考. 不過點樣計應該都會有8字頭嘅...你地又會唔會自己計下平均分嫁, 又會唔會有自己嘅方法呢? 或者你地又share下.

醒目開學勳章

今次呢個評估淨係計中英數常識&聖經呢5科, 下學期會計埋音樂, 普通話, 電腦&體育.

醒目開學勳章

好得意, 班班有唔同的講法, 我女又話有考電腦但係今次唔計. 我女話比我知聖經係比分, 又唔係比grade喎.

醒目開學勳章

係呀, 家長手冊有講電腦科及普通話係第3學期考(即評估4), 而音樂科, 係家長日咪曾經派過一張學樂器嘅綠色紙, 上面有寫係第2學期(即評估3)開始計算成績.

不過就唔見有體育&視藝科會計分.

原帖由 Linki 於 09-12-14 13:56 發表
喺訝????

醒目開學勳章

你地講緊家長日係唔係9/1?

原帖由 Linki 於 09-12-15 09:32 發表
喺呀2個都去,想聽吓teacher俾亞囡評語,同問佢上堂時表現,我到時揀time仲係要最倒屎塔果隻添,因爸爸company果日去迪士尼,我聽聞可以好似話勺最早7:30 am
...

醒目開學勳章

你地講緊嘅家長日係唔係9/1?
‹ 上一主題|下一主題