用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學(愛蝶灣) 有無09小一家長入黎分享吓
樓主: 曦彤媽媽
go

有無09小一家長入黎分享吓 [複製鏈接]

raikkonen,

謝謝你的提示!希望明年我女女有機會與你們做同學。

原帖由 raikkonen 於 09-9-23 10:55 發表
3份paper e+小朋友可能未學到呢個level, 當你到時interview嘅時候(出年6月), 你小朋友自然會學到. 我當初鄰居話比我聽要做3份paper都同你一樣, 實唔識做, 直至到佢幼稚園下學年, 開始模擬小學, d功課都做好多paper,  ...

醒目開學勳章

我都希望你入到新基灣, 不竟唔洗做profilio真係好爽嫁. 入到自己心儀的學校係好開心. (發夢都識笑 )

原帖由 pampus 於 09-9-23 22:07 發表
raikkonen,

謝謝你的提示!希望明年我女女有機會與你們做同學。

回覆 1# raikkonen 的文章

raikkonen,

請問如果要interview的話, 真係唔使上profolio嗎? 咁睇乜架?

醒目開學勳章

如果要interview, 一定要準備Portfolio, 內容起碼要有小朋友的資料(幼稚園名, 獎項, 參加課外活動名稱, 興趣, 父母資料等), 小朋友d功課, 圖畫, 獎項, 證書等等, scan咗再color print出黎夾係file內, 等老師同校長了解小朋友的情況.

原帖由 oursondaughter 於 09-9-25 13:42 發表
raikkonen,

請問如果要interview的話, 真係唔使上profolio嗎? 咁睇乜架?

Pampus,

我仔今年叩門係唔駛考筆試架,因豬流感取消咗,只係老師見小朋友,我就坐在課室外的走廊到等, 背住咗,完全見唔到我仔,只係聽到小小佢講野(因我仔講野好高音)...然後校長會在走廊問你野,你老虎蟹都話喜愛音樂啦! 今年可能唔同啦....

請問各位新基灣媽媽,

以你小朋友果班來說, 多唔多以20分抽入?? 佢地係咪大部份有信仰??
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

原帖由 paltiBB 於 09-9-25 15:41 發表
請問各位新基灣媽媽,

以你小朋友果班來說, 多唔多以20分抽入?? 佢地係咪大部份有信仰??

以上年黎計, 我個囡係20分入基灣, 但我知有人20分都入唔到. 即係可能有好多位俾左兄弟姊妹, 又或者好多人都有20分, 過左首輪學校要收嘅人數. 上年首輪係收60人, 如果當有一半20分入左, 咁即係有30人係有信仰. 但係之後再收果60人就唔知有無信仰lu.

請問學校有冇規定學生要學一至兩樣野架 (樂器/運動)??
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

醒目開學勳章

一定要學一種樂器 (唔計鋼琴), 小一可以學單雙黃管, 小中大提琴等等....會計入音樂科分數. 運動佢地唔係咁著重.

原帖由 paltiBB 於 09-9-29 10:49 發表
請問學校有冇規定學生要學一至兩樣野架 (樂器/運動)??

醒目開學勳章

呀女發燒, 燒咗3日. 我先發覺佢同學d字好靚嫁. 佢有2個同學仔幫佢起字頭同字手冊, 發覺佢地d字好整齊. 我女個手字真係 . 都唔知要點先可以令佢寫字靚d呢?

好想問下你們的小朋友在基灣讀得辛苦嗎?因我想了解一下決定入表,謝謝.
原帖由 raikkonen 於 09-9-30 16:51 發表
呀女發燒, 燒咗3日. 我先發覺佢同學d字好靚嫁. 佢有2個同學仔幫佢起字頭同字手冊, 發覺佢地d字好整齊. 我女個手字真係 . 都唔知要點先可以令佢寫字靚d呢? ...

醒目開學勳章

真係要睇下你個小朋友主唔主動做功課, 如果佢很主動地做功課同溫習, 1個多鐘頭應該可以做完. 辛苦就唔係好覺得.

我反而係我女做功課d字, 我要糾正佢寫d字仲辛苦. 真係打風咁, 成日都攞丙呀! 因為中文字會拾得好正.  

原帖由 edf 於 09-10-1 12:15 發表
好想問下你們的小朋友在基灣讀得辛苦嗎?因我想了解一下決定入表,謝謝.

thx for your opinion.
原帖由 raikkonen 於 09-10-1 14:54 發表
真係要睇下你個小朋友主唔主動做功課, 如果佢很主動地做功課同溫習, 1個多鐘頭應該可以做完. 辛苦就唔係好覺得.

我反而係我女做功課d字, 我要糾正佢寫d字仲辛苦. 真係打風咁, 成日都攞丙呀! 因為中文字會拾得好正.  ...

曦彤抽中左花式跳繩, 你地有無報呀? 不過我依家有d後悔, 事關佢學星期一3:00-4:00, 一來佢果日係著校服, 唔知要唔要幫佢帶運動服, 二來星期一都幾多功課.......

原帖由 raikkonen 於 09-10-1 14:54 發表

係呀! 如果小朋友能坐定定做功課同溫書都ok嫁! d老師都好好, 紀律好嚴. 我亞囡一年級未開始放小息, 不過佢話上體育課時用左一堂時間, 學點樣放小息. 如一聽到鐘聲要點做點做咁.

醒目開學勳章

我女冇參加到呀, 佢好懶嫁, 叫佢學跳繩. 係唔製嫁.

我反而覺得星期一係最少功課喎, 佢通常星期一得4-6樣, 星期三開始多巧課囉.

原帖由 曦彤媽媽 於 09-10-2 11:30 發表
曦彤抽中左花式跳繩, 你地有無報呀? 不過我依家有d後悔, 事關佢學星期一3:00-4:00, 一來佢果日係著校服, 唔知要唔要幫佢帶運動服, 二來星期一都幾多功課....... ...

回覆 84# pampus 的文章

hi... 我女女是統一派位入的, 功課真的很多, 但其實傳統學校很多都是很多, 如柴米及聖保祿等等... 都是每天七八樣

Hi, 我仔仔讀1D班呀, 有無人同班呀?
又有無人參加詩歌班呀??
你地有無出席10.10果日小導遊呀? 我去過地下個洗手間...D環境唔係好似幼稚園咁好....>.<...有D擔心....

醒目開學勳章

hi hi, 我女都係1D班, 詩歌班唔係由老師選嫁咩?

10/10我有去到呀. 洗手間我相信係因為d大人用過, 所以d厠所板好dirty. 小朋友一定會坐係道去小便, 又點會整dirty呢? 我都會叫我女去"Mou"厠.

原帖由 coco2882 於 09-10-12 00:39 發表
Hi, 我仔仔讀1D班呀, 有無人同班呀?
又有無人參加詩歌班呀??
你地有無出席10.10果日小導遊呀? 我去過地下個洗手間...D環境唔係好似幼稚園咁好....>.

原帖由 曦彤媽媽 於 09-10-2 11:30 發表
曦彤抽中左花式跳繩, 你地有無報呀? 不過我依家有d後悔, 事關佢學星期一3:00-4:00, 一來佢果日係著校服, 唔知要唔要幫佢帶運動服, 二來星期一都幾多功課....... ...

曦彤媽

我囡囡翱晴都抽中花式跳繩喎, 上次我就叫姐姐帶運動服比佢換, 但今日我就幫佢著運動服上學, 因我問过門口的老師, 佢話如果放學后有活動, 係可以咁做.
‹ 上一主題|下一主題