用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想問如果想考直資 or 私立小學, 係唔係無地址限制架~ ...
go

想問如果想考直資 or 私立小學, 係唔係無地址限制架~ [複製鏈接]

新手媽媽有問題問, 想問如果想考直資 or 私立小學, 係唔係無自己既住宅地址限制架?
   0    0    0    0
三個人, 一 條心 :-)

Charlotte_mom:

請問你係咪有小一面試題目, my son also K2 now, I don't know how to make a profile, so 可否send埋比我, 唔該曬你!!! my e-mail is [email protected]  thanks!!!!:loveliness:

回覆 # 的文章

Charlotte Mom,

Would you please email the questions to me at [email protected]?

Many thanks for your sharing!

回覆 # 的文章

Charlotte Mom,

Would you please email the questions to me at [email protected]?

Many thanks for your sharing!

唔該晒~
原帖由 Charlotte_mom 於 09-2-5 15:15 發表
你問既野, 其實o係http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/
左手邊"小一入學統籌辦法", 同埋"小學概覽2008項目闡釋"都有答案

官小vs資助(津小)
"現時的小學一般分為四類:官立、資助、直接資助(直資)及私立。官立學 ...

醒目開學勳章 王國長老

你問既野, 其實o係http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/
左手邊"小一入學統籌辦法", 同埋"小學概覽2008項目闡釋"都有答案

官小vs資助(津小)
"現時的小學一般分為四類:官立、資助、直接資助(直資)及私立。官立學校直接由教育局管理,資助學校的經費絕大部分來自政府,但其管理則由學校的法團校董會/校董會負責。然而,直資學校由法團校董會/校董會自行管理,可收取學費,並享有一筆按學校合資格學生人數計算的政府津貼。私立學校則由辦學團體自資經營,由校董會自行管理。一般小學的學制分為上午、下午及全日三類。"

現行的小一入學機制,分為「自行分配學位」和「統一派位」兩個階段:

自行分配學位
在「自行分配學位」階段,家長可替其子女向一間位於任何校網的官立或資助小學遞交小一入學申請表,申請該校的自行分配學位。自行分配學位分為兩類........

統一派位
學校須預留小一學額的大約50%,由教育局按學校網和家長選擇進行「統一派位」。「統一派位」的學額中有10%是不受學校網限制的,家長可選擇最多三所位於任何學校網(包括住址所屬學校網)的小學。
「選擇學校表格」分為甲部(不受校網限制的學校選擇)及乙部(住址所屬學校網的學校選擇)兩部分。家長可在甲部填入最多三所任何學校網的選校編號。此外,家長在填寫乙部時,應盡量將其居住地址所屬學校網的小學,按照意願排列先後次序填入表內。
原帖由 奀奀豬0702 於 09-2-5 03:04 PM 發表
唔好意思又有D野問, 官小同津小有咩分別?官立小學係咪一定冇得interview, 全部學位都係大抽獎派去架?大抽獎選校時的第2部份係咪一定要選自己個net, 我個意思係例如我係net11可唔可以選net12 d學校? ...

唔好意思又有D野問, 官小同津小有咩分別?官立小學係咪一定冇得interview, 全部學位都係大抽獎派去架?大抽獎選校時的第2部份係咪一定要選自己個net, 我個意思係例如我係net11可唔可以選net12 d學校?

醒目開學勳章 王國長老

唔駛客氣
初次接觸係覺得幾難明架! 想當初我同事話"考"津校原來無interview, 我都嚇左一大跳!
原帖由 patpatching 於 09-2-4 09:20 PM 發表
真係麻煩晒你呀

真係麻煩晒你呀

原帖由 Charlotte_mom 於 09-2-4 20:04 發表
考到直資要即時放棄政府派位-包括第一round自行派位(即計分), 無論結果出左or未出, 更加無機會大抽獎
而私校多數都allow自行派位的, 不過少部分私校唔俾大抽獎, 佢地會從edb取得資料,一但知道有學生玩大抽獎, 就會取 ...

醒目開學勳章 王國長老

考到直資要即時放棄政府派位-包括第一round自行派位(即計分), 無論結果出左or未出, 更加無機會大抽獎
而私校多數都allow自行派位的, 不過少部分私校唔俾大抽獎, 佢地會從edb取得資料,一但知道有學生玩大抽獎, 就會取消佢地已註冊既學位, 所以註冊時一定要問清楚

原帖由 patpatching 於 09-2-4 07:59 PM 發表
你意思係考到直資就唔可以再參加攪珠?考到私校就得?

你意思係考到直資就唔可以再參加攪珠?考到私校就得?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-2-4 19:52 發表
攪珠係1月交form, 6月放榜wor
而私校直資就係之前既9-11月, or even之前要考, 如以上所講, 考到私校都仲可以抽下獎, 考到直資就即時"人生交叉點"喇
當然你可以咩都唔考, 抽完獎再去叩門既, 不過到時就好難lor, 而且 ...

醒目開學勳章 王國長老

攪珠係1月交form, 6月放榜wor
而私校直資就係之前既9-11月, or even之前要考, 如以上所講, 考到私校都仲可以抽下獎, 考到直資就即時"人生交叉點"喇
當然你可以咩都唔考, 抽完獎再去叩門既, 不過到時就好難lor, 而且好多搶手既學校一早一大條waitlist, 唔接受叩門了
原帖由 patpatching 於 09-2-4 07:17 PM 發表
Hello,我都有問題想問下,咁係咪即係我要比攪珠前去直資小學考試?因為我一心諗住等派位,如果派得唔好先去考直資架

Hello,我都有問題想問下,咁係咪即係我要比攪珠前去直資小學考試?因為我一心諗住等派位,如果派得唔好先去考直資架

hi,Charlotte_mom
我都想要,可唔可以send埋比我?
[email protected]
many thanks

原帖由 birdbird111 於 09-2-3 12:55 發表

妳可唔可以send埋比我..???
我都要prepare定.. thank you very much!!!

原帖由 Charlotte_mom 於 09-2-1 22:00 發表
你部電腦有無adobe reader呀, 試下第2部機?
再唔係, 我send俾你個email有條link, download個reader就睇到喇

妳可唔可以send埋比我..???
我都要prepare定.. thank you very much!!!
:-P birdbird :-P

回覆 # 的文章

Charlotte_mom:

請問你係咪有小一面試題目, 可否send埋比我, 唔該曬你!!!

e-mail : [email protected]

醒目開學勳章 王國長老

你部電腦有無adobe reader呀, 試下第2部機?
再唔係, 我send俾你個email有條link, download個reader就睇到喇
原帖由 奀奀豬0702 於 09-2-1 09:52 PM 發表
唔知點解開唔倒呀

唔知點解開唔倒呀

真係唔該晒
原帖由 Charlotte_mom 於 09-2-1 20:57 發表
哈, 你好彩, 未收email, 即刻send左俾你
profile/portfolio(屎喇, 我都唔知邊個名至arm, anyway都係果d野啦), 介紹下小朋友, 做過d咩, 學過d咩有咩獎/achievement/表現, 校園生活, 老師對小朋友有咩評價等等
係呀, 7 ...

醒目開學勳章 王國長老

哈, 你好彩, 未收email, 即刻send左俾你
profile/portfolio(屎喇, 我都唔知邊個名至arm, anyway都係果d野啦), 介紹下小朋友, 做過d咩, 學過d咩有咩獎/achievement/表現, 校園生活, 老師對小朋友有咩評價等等
係呀, 7-11點點串呀 , d"手鍊"我仲用緊

原帖由 奀奀豬0702 於 09-2-1 08:49 PM 發表

thank you,
my e-mail:[email protected]
profile 同唔同人地講果D portfolio?
內容大概要有d咩呢?
題外話, 你個名好熟, 我係咪同你換過7-11果d點點串架? ...
‹ 上一主題|下一主題