用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣道vs培道
go

宣道vs培道 [複製鏈接]

唔一定係宣道, 要好睇小朋友的學習能力, 家長時間上能否配合, 才好選擇宣道。

冇錯, 宣道係一間好學校, 入到該校那一剎那很開心, 但當開學後的默書, 測驗, 學樂器等時間表一出, 家長就知道自己的選擇是否正確了, 我之所以咁講係因為完全係我姪仔一家身上見到哂(即我阿哥+阿嫂), 精神壓力真的很大, 我亦都唔止聽聞我阿嫂說壓力大, 仲有其他有仔女係宣道讀的朋友。宣道平時功課真的不多的, 但默書測驗, 寫手冊(冇網上功課睇, 小一生好大機會出錯)的壓力很大, 不是個個承受到。當然我阿嫂同另一些家長傾過, 讀開程度深的幼稚園, 接受宣道的課程較容易, 但好多家長的成績標準係90分以上, 80幾分已經係差了。我姪仔升小二, 有兩個同學已退了學, 因為一個家長太大壓力有情緒病, 另一個係學生太緊張成日"滅"手指, 即係由壓力做成。

我不是想嚇走考到宣道的家長, 而是希望家長面對事實及小朋友的能力, 不是人地話好就怕失去好學校, 而冇認真去想清楚。宣道都有好多學生讀得開心的, 老師都好有愛心, 但始終選擇一間適合小朋友的學校係好重要的。亦都有長話no pain no gain, 睇下家長點決定了。

反觀培道雖然新年已冇咁出名, 但學校小班教學, 老師有愛心, 校舍雖然細, 但學生及家長真的讀得很開心的。

iwff

原帖由 goodmama2003 於 09-1-22 23:22 發表
一定是宣道 !

goodmama2003,

我又唔係同好意的你的講法喎, 將來工作能否承受壓力, 唔一定要從學業的壓力學習的。你話無學歷是什麼意思呢? 唔讀宣道讀其他小學都可以有好好學歷的。

仲有就算讀到大學咪一樣有人承受不到壓力自殺。

我想講的係家長要量力而為去選擇一間適合小朋友的小學, 而不是選一間出名的小學就會一帆風順。

iwff

原帖由 goodmama2003 於 09-1-23 10:49 發表
小朋友讀得開心重要,  

咁如果日后出來工作, 因為無學歷, 辛苦而少錢而受氣的工, 他們又開心嗎? 他們到時可能會怪你當初點解不好好花時間同心機在他們身上呢.

另外, 家長太大壓力有情緒病, 那更加不應去退學, 都 ...

‹ 上一主題|下一主題