用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想入天主教
go

想入天主教 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

AhMe
你既資料都好正確呀

補充: 我一家都唔係教徒, 女女而家返sunday school, 佢已經p3了(我唔係教徒, 亦唔讚成入教係為左果5分, 當然如果真係有心想認識個宗教就係另一件事啦)
每年sunday school約9月開班 (我唔肯定係咪個個church都係, 但我問左幾間都係), 學AhMe話齋, 要返一年, 以我自己為例, 屋企唔係教徒, 想有sunday school收真係唔易的, 坦白講句, 如果小朋友係尷尬年齡(即準備考p1), 可能更難
試過問間好popular既church, 佢講明年年超額2倍申請, 收生一定有preference(有兄姐讀緊, 父母係教徒etc), 我而家呢間, 都有呢個concern(怕父母唔係教徒, 無心機帶小朋友返church, 學學下又唔學side埋個位), 結果我都係有朋友"擔保"我唔係玩玩下, 個church至收

原帖由 AhMe 於 09-2-4 11:46 AM 發表
我自己係教徒.. 查實.. 我一家都係...... 我一直唔係好讚成因為想入某宗教學校而入教!  但係.. 從你地角度睇.. 你可能心裏想.. "唓!.. 你一家都係.. 更係咁講啦...!" ... 後黎有位好朋友好同事 (雖然唔同我宗教)講左 ...

醒目開學勳章 王國長老

嗯.........我都係覺得, 睇下個人係咩心態lor
好似有d church, 准許非教徒去結婚, 但條件係要先上慕道班, 呢個係牧師自己提出, 覺得如果因為咁而令人認識宗教, 咁都係件好事
原帖由 ChingChing730 於 09-2-4 04:02 PM 發表

唔...... 我自己外家冇一個係天主教徒,但我識左我 honey 後,就去參加慕道班(我 honey 全家都係 catholic),領洗左已經有10年!我女女係 born catholic!所以我 e+一家都係 catholic!

講返因為5分而入教個問題,我本人唔介意因 ...

醒目開學勳章 王國長老

就係因為我個女問我太多宗教問題, 我唔識答, 我至決定俾佢返sunday school, 我相信果度會有"專業"答案
我自己返左多年天主教學校, 結果無信, 但幾廿年後又結果帶個女返sunday school.......至於女女最後選擇信定唔信, 我留返俾佢自己揀了, 我相信天父自有佢既安排

原帖由 ericby 於 09-2-6 09:44 AM 發表
溫聖經科時, 唔會好難受, 不必代入, 個小朋友喺學校學嘅係溫聖經科, 會問你好多問題, 照直答,不會有問題.

醒目開學勳章 王國長老

哦! 咁我女果度都有, 我朋友都有叫我同一時間上成人班, 不過我無join姐
原帖由 Sindy 於 09-2-6 12:23 PM 發表

其實都唔只一間有親子班,仔女佢地上堂,父母就同一時間上堂(第二個room),不過時間就因唔同教堂而異

醒目開學勳章 王國長老

講下我女進度
上年9月21日第一堂, 到今年5月31日係"baptism及堅振聖事", 6月14日係"聖體聖事, 結業禮及聯歡會"
咁即係領洗嗎?
(我唔太清楚之後仲會唔會"升班"等.........)
原帖由 lola2008 於 09-2-10 09:11 PM 發表

蓋印!蓋咩印?如果冇完成慕道班/主日學,點過到神父嗰關,我讀慕道班的時候,真是上了年半堂,在10月尾開班,年半後的復活節(合共18個月)才領洗,領洗前還要參加很多聚會、彌撒、還要見神父及一 ...

醒目開學勳章 王國長老

thanks! icic
我都講過, 我既主要"目的"唔係領洗, 所以d schedule我都唔係太知
反而如果我個女而家話要領洗, 我覺得未ready tim! 我覺得呢樣係commitment, 應該係全盤接受至受洗呀! 現階段我純粹係想佢認識下吧了

原帖由 VeryHappyMum 於 09-2-11 01:56 AM 發表

按你的 schedule 我相信只是主日學的課程大綱,即係幾時教小朋友甚麽是領洗、幾時教甚麽是堅振、甚麽是..... 而不是真的去受洗,辦堅振和領聖體。理由有四 :

一) 慕道過程 (由學道理到領洗)唔會咁短;

二) 除特殊原因 ...

醒目開學勳章 王國長老

我自己覺得自己未至於準備好要信(我個人比較鐘意拗頸, 雖然讀左多年天主教學校, 有d野我都未agree晒), 我見女女有興趣, 問好多野, 就俾佢自己接觸下, 最終如果佢選擇領洗, 我會鄧佢高興搵到應走既路, 如果佢選擇唔領洗, 我亦興幸自己俾過機會佢去認識
我都相信天父自有佢既安排:D

原帖由 deniset 於 09-3-31 03:03 PM 發表
剛路過此link,覺得很有趣,所以都想分享一下。Charlotte_mom您的情況跟我很相似。我都是在教會學校長大,有名無實。終於都是由於阿女返主日學,由青苗班開始,今年已經是少年團(6年後),我才感覺到主對我的恩寵。我現在與老公每個 ...
‹ 上一主題|下一主題