用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想入天主教
go

想入天主教 [複製鏈接]

原帖由 ChingChing730 於 09-2-4 16:02 發表

唔...... 我自己外家冇一個係天主教徒,但我識左我 honey 後,就去參加慕道班(我 honey 全家都係 catholic),領洗左已經有10年!我女女係 born catholic!所以我 e+一家都係 catholic!

講返因為5分而入教個問題,我本人唔介意因 ...

係啦,就算連神父,都話無問題,起碼有個機會比佢接觸天主教,係有程序睇下你ready成點的,當然,神父問你信唔信,你講大話,就連細路仔幼稚園都係知道唔啱既野,但如果返完慕道班而信左領洗,係一個福氣黎既,當初係點既心態去聽道理唔緊要囉

原帖由 AhMe 於 09-2-4 11:46 發表
我自己係教徒.. 查實.. 我一家都係...... 我一直唔係好讚成因為想入某宗教學校而入教!  但係.. 從你地角度睇.. 你可能心裏想.. "唓!.. 你一家都係.. 更係咁講啦...!" ... 後黎有位好朋友好同事 (雖然唔同我宗教)講左 ...

有d堂區有親子班,可以同父母一齊入讀(佢有佢玩,你有你聽),都係一年,有d仲唔駛一年,但要上夠堂先比cert,不過而家二月就有'蚊'啦,出年洗就得

原帖由 AhMe 於 09-2-5 10:43 發表
sindy 呀.. 唔好意思.. 係咪天主教架?  定係基督教?

天主教.........講緊天主教架

原帖由 AhMe 於 09-2-6 10:46 發表
我知有親子班-但係, 以我所知..個d個中心都係放係個朋友度..ie. 讀個個係小朋友, 父母係"陪", 你講緊唔使用一年係成人班嗎? 真係恕我孤陋寡聞, 我仲以為其他宗教先會咁快就可以領洗!
...

其實都唔只一間有親子班,仔女佢地上堂,父母就同一時間上堂(第二個room),不過時間就因唔同教堂而異

原帖由 wensi 於 09-2-10 12:48 發表

依我知"天主教"HK教區上年以經出左通告,慕導班最少要上一年半先可以領洗。而家應該係無唔駛一年的慕導班上。

可以洗完慢慢蓋晒52堂印比領洗紙丫麻,但就可以好快洗到囉

原帖由 dha-omega3 於 09-2-23 12:01 發表
沒錯,真的是有人會憎我們這些為了子女而讀慕道的人,因我有這經驗. 我下兩星期便要入營靜思,為領冼作準備了.
但到現在還未找到代父母,找了幾個都說不能,所以我想提醒家長們,在慕道裡不要只是坐著聽,要積極參與.
Socia ...

你係邊區?其實好多時導師都可以做代父母的,我阿女果時都係咁......將來我就唔駛啦, 有好多老死都洗左啦麻

原帖由 Charlotte_mom 於 09-2-10 22:42 發表
講下我女進度
上年9月21日第一堂, 到今年5月31日係"baptism及堅振聖事", 6月14日係"聖體聖事, 結業禮及聯歡會"
咁即係領洗嗎?
(我唔太清楚之後仲會唔會"升班"等.........)
...

你同老公係咪教友?唔係既話,你女最小會十二三四歲先可以獨立咁洗,如果今年洗得,已經叫你搵代父母架啦,仲未既話,應該唔係,有D禮儀已經做左架佢地,乜都無既話,就唔係啦,除左上堂外,你要特別留耐小小/帶小朋友返去的

如果你同老公都唔係教友,九成唔係你女洗,可能係同班同學洗

我都係抱你同樣既態度......唔急洗,最緊要ready
‹ 上一主題|下一主題