用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 KWIK Maths
go

KWIK Maths [複製鏈接]

我個女o係小二、小三已經學晒加、減、乘、除。而家(小六)都已經忘了怎樣計,但我覺得Kwik Maths除了學用另一個方法計數快些之外,似乎對她思考(轉數快)方面有些幫助。
原帖由 wince_612 於 09-2-4 11:15 發表
請問有無媽咪比小朋友學過kwik Maths, 是否適合小孩呢? 他們教的方法ok嗎? 請給一些寶貴意見, 唔該!

唔使唔好意思,大家上得黎呢度,都係分享下吧!

我個女而家基本上係用學校教(傳統)的方法計數的,有時心算,佢而家冇用kwik maths那種橫式同口訣計數(這方法需要專注,如果夠專心,真係可以好快計到準確答案的)

我認為當時的課程絕對沒有機械式操練,但已隔了幾年,唔知現在課程怎樣。(我覺得應該課程應該會越來越完善。)
我呀女參加kwik maths時,應該係剛推出市場冇幾耐,開頭係每四堂交一次學費的,後來05年9月起要整個course一次交晒學費。
原帖由 idy926 於 09-2-5 01:11 發表
吾好意思,我想知你女女現在忘記了是什麼狀況呢?咁即係而家用セ方法計+-X除呢?係咪用番學校嘅方法呀?你覺得kwki算吾算機械式操練呀?

sorry咁多questions,我對kwki有興趣但好似揾吾倒好多 BK mom嘅sharing.

...

唔使客氣!

咦!我呀女K2暑假時,我都比佢學過珠心算喎!佢就冇話悶(佢好enjoy上堂答o岩題目有貼紙),跟住佢學完加減數就快到乘數時(大概一年級),我決定停下來,因我驚拔苗助長。
原帖由 idy926 於 09-2-5 11:23 發表
Thanks for your reply.

等我去centre了解下而家D課程,我都好在乎係咪操練,我女女而家K2,之前學珠心算,因為多練習(10以內加數),佢叫悶又吾願做,越做越錯(之前有2個星期自己每日比10條佢玩,佢係全中嘅)搞到無心機,"Side"$ "side ...

Kwik Maths可能比較適合小學生學。
原帖由 AAma 於 09-2-6 10:33 發表
我囡k3時學了+ , - & +/-混算, 當時好似好叻, 但上了小一, 所學的都變沒用了, 原因學校所教的concept同kwik maths好大分別, 我囡好快忘了口訣,亦不想用,她說老師不是這樣教的,所以我沒有迫她. 其實計數時要明白數目 ...
‹ 上一主題|下一主題