用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 係咪全部津小官小都有機會入皇仁 ?
go

係咪全部津小官小都有機會入皇仁 ? [複製鏈接]

除軒官之外,其他小學我唸要全級三甲就有機會,難道好高

原帖由 馬媽媽 於 09-2-4 14:31 發表
St James at Wan Chai also has 22 students can go to Queen's.

軒官上午32人下午28人共60個位,因聯糸中學

原帖由 somedo 於 09-2-5 09:22 發表
曾有傳聞若干年後會脫鈎,樓主屬意皇仁一定要問清楚。
問清楚後不妨回報一下,我都想知

我曾問軒官校長,她說沒有可能脫鈎,官立小學聯系是必然

原帖由 臻媽 於 09-2-5 09:19 發表
西灣河=net 16, 愛秩序灣官小同皇仁都係聯繫的, 但應位無軒小咁多位!!!

愛秩序官小是聯繫Shau Kei Wan官立中學,這也是band one英中

軒官話如脫勾也會有6年時間通告家長,即是2012前入學絕對無問題一定有聯系,但這脫勾傳聞未confirm的

原帖由 dorchiu 於 09-2-5 14:58 發表

我都有同感, QC 係官中, 與官立小學聯系是必然, 當然收同區官小會最多.  如果結龍, 咁QC 應收邊D 小生?  QC 唔會變成1 間C 校!

校長話一路都有人投訴教统會話軒官有QC甘多位唔公平,投訴起碼十幾年,但官立中學聯系小學是好多地區也是,如沙田官小聯系沙田官中一樣,所以也未必會脫勾,從來未confirm過

原帖由 Charlotte_mom 於 09-2-5 15:48 發表
咁即係2012年呢個deadline, 究竟點架?
軒官校長話無confirm脫勾, 但呢個2012結龍消息, 又的確o係教統局網頁搵出黎架wor

因未有落實通知,如confirm咗一定有6年時間通知,你不如打電話問下校長,她對我說是未confirm,如教统局confirm咗家長一定知,我唸是初部考慮啩

原帖由 Charlotte_mom 於 09-2-5 15:48 發表
咁即係2012年呢個deadline, 究竟點架?
軒官校長話無confirm脫勾, 但呢個2012結龍消息, 又的確o係教統局網頁搵出黎架wor

你給的綱頁是香港教育城,不是教统局,教统局也話未有2012脫勾的通告

原帖由 Charlotte_mom 於 09-2-5 17:19 發表
要教育局網頁, 一樣有:http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=677&langno=2
問題係究竟係咪2012落實, 落實左又有咩改變咁解, 係咪2012年入到小一就唔會有變? (雖然唔關我事, 我仔黎梗都考小一了, 軒官亦唔係我杯 ...

你好似好緊張,不斷問,我以為你是家長,我求証過軒官和教育局,他們也一樣回覆說未confirm.有時報紙報告也未必100%正確,將來的事好難講,等如你和我也有機會中六合彩頭獎

原帖由 Charlotte_mom 於 09-2-5 21:24 發表
我係家長呀, 不過我仔得10分適齡分, 雖然12網, 不過對政府派位真係無咩期望
對我黎講, 如果真係touchwood非常咁不幸, 考既直資一間都唔收, 我至會大抽獎揀軒官, 我唔想揀傳統學校所以唯有咁揀了
所以關於軒官既野,  ...

總之校方話假如2018年脫勾,一定在6年前話給家長聽即2012有心理準備,不會話轉就轉,但在現時為止都未有落實脫勾,一切都是好遙遠的事,另外你如大抽獎失敗可試叩門,我大仔今年小一,細仔出年小一,大仔有好多同學仔也是叩門,但最好你第一位是寫軒官,有誠意d,我大仔在軒官讀得好開心,我也問過其他同學仔他們也答我好開心,校長和老師也好好

原帖由 somedo 於 09-2-6 09:30 發表

可否講多d軒小既特色呀﹖你小朋友上午定下午﹖我原藉九龍,本來在首輪已抽左九龍學校,但而家會搬,我想叩港島既小學,目標當然都係皇仁,但因之前從無留意港島小學,唔知大家有咩提議呢﹖除左軒小,仲有咩選擇﹖聽見d人話基灣好好,但基灣 ...

基灣有90%band one都好好,點解一定要入皇仁?基灣好多功課做,好大壓力,90%band one谷到學生暈

原帖由 hinhinmummy 於 09-2-6 15:04 發表

有d 家長, 認為谷先好, 吾谷, 就算比佢第時入到qc, 甘又點? 係吾係會墊屍底呢?

軒小上, 真係吾谷學生, 無疑, 學生真係會讀得好開心, both 家長同學生都吾會有壓力, 但當上到中學, 同其他小學一齊時, 高低係吾係 ...

軒官上皇仁的學生真是好睇家長配合,我知有個皇仁10A狀元來至軒官

原帖由 hinhinmummy 於 09-2-6 20:45 發表
10A 果個係資優生黎架, 你個仔係吾係今年小一? or 初小?

等你個仔再上多幾年, 你就會明我所講既係乜架啦

我都有親戚的仔由軒官至皇仁至港大,未至10A,但會考都30分,我見佢成長好開心,家長的配合是好重要,邊間小學都係甘話

原帖由 hinhinmummy 於 09-2-6 15:04 發表

有d 家長, 認為谷先好, 吾谷, 就算比佢第時入到qc, 甘又點? 係吾係會墊屍底呢?

軒小上, 真係吾谷學生, 無疑, 學生真係會讀得好開心, both 家長同學生都吾會有壓力, 但當上到中學, 同其他小學一齊時, 高低係吾係 ...

我都明白的,都有d過來人家長說軒官全級40都可入皇仁,同出面全級第一入皇仁,當然高低可見,所以我仔K1-K3都讀國際學校,英文算流利,我亦都吾會全靠學校,我仔由小一都在出外學d課程加強自已,所以我講的家長配合

原帖由 hinhinmummy 於 09-2-9 15:55 發表

係全級8x都入到皇仁呀(我估係抽獎派位卦)............我都吃一驚

呢d 吾係叫家長配合, 係叫家長自己做功課

配合係學校自己有自己的一套system 去裁培學生, 而吾係要家長自己去舖好路學生

或者甘講,  ...

多謝你的提醒,我已有心理準備,我唔會全靠學校,我也會為小兒打好基礙準備,我吾介意額外舖好條路,我都明白,我親戚是過來人也是這樣說

浥江小學都好多學生去Shau Kei Wan官立中學,Shau官都是好好的英中
‹ 上一主題|下一主題