用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 係咪全部津小官小都有機會入皇仁 ?
go

係咪全部津小官小都有機會入皇仁 ? [複製鏈接]

曾有傳聞若干年後會脫鈎,樓主屬意皇仁一定要問清楚。
問清楚後不妨回報一下,我都想知

原帖由 ernestchow 於 09-2-5 23:20 發表

總之校方話假如2018年脫勾,一定在6年前話給家長聽即2012有心理準備,不會話轉就轉,但在現時為止都未有落實脫勾,一切都是好遙遠的事,另外你如大抽獎失敗可試叩門,我大仔今年小一,細仔出年小一,大仔有好多同學仔也是 ...

可否講多d軒小既特色呀﹖你小朋友上午定下午﹖我原藉九龍,本來在首輪已抽左九龍學校,但而家會搬,我想叩港島既小學,目標當然都係皇仁,但因之前從無留意港島小學,唔知大家有咩提議呢﹖除左軒小,仲有咩選擇﹖聽見d人話基灣好好,但基灣好似同皇仁無鈎,點好呢﹖心煩呀...

原帖由 ernestchow 於 09-2-6 11:55 發表

基灣有90%band one都好好,點解一定要入皇仁?基灣好多功課做,好大壓力,90%band one谷到學生暈

我唔係一定要入皇仁,只係男仔黎講,呢個係一個唔錯既方向。

原帖由 hinhinmummy 於 09-2-6 20:45 發表
10A 果個係資優生黎架, 你個仔係吾係今年小一? or 初小?

等你個仔再上多幾年, 你就會明我所講既係乜架啦

似係有所暗示,但小人不才,又唔明,不如你踎低就下我,畫公仔畫埋條腸我睇。對在學學生,可能讀讀下會心領神會,但我地門外漢,仲係想了解多d先做決定,到底仲係豪門定已家道中落﹖前輩旦說無妨。

ps我唔係一心入豪門,只係想搵間合適既學校,知己知彼,百戰百勝

原帖由 hinhinmummy 於 09-2-9 11:42 發表

係入邊讀的學生真係無壓力

有d弦外之音
‹ 上一主題|下一主題