用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(小學部) 2009 準備入讀崇小小一, 傾吓交流吓
樓主: CarrieBB
go

2009 準備入讀崇小小一, 傾吓交流吓 [複製鏈接]

原帖由 hong2002 於 09-2-17 12:28 發表
其實一直都想分享一下我對崇真的感受, 不如現在就寫一篇,希望可以幫助大家了解一下這間學校.

先說英普教學, 我相信這方面學校已投放了最大的資源, 英普的NATIVE TEACHERS各有十多位,上中文和英文課絕不會夾雜着廣東話.而崇真實行英 ...

絕對同意!

至於體育運動方便,它們都有在校內舉辦課外或校隊活動,都有出外比賽,但獲獎不是太多,我本人覺得最緊要是參與在其中,學習當中之樂趣.
vip no. 分享:
menard 85折, 可代買.
isa knox 9折
SebMed美康會員價
Harvey Nichols Beauty Card, Kiyto手袋 85折

原帖由 bblaw 於 09-2-17 21:35 發表

How about their grammer?

我覺得grammar真係幾好, 仔仔都進步了不少.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價
Harvey Nichols Beauty Card, Kiyto手袋 85折

原帖由 hong2002 於 09-2-19 11:17 發表
Accroding last year result, around half of the students are band 1.  I suppose by common sense, we may say these student are academically good (including grammar!), the rest may be classified as OK or ...

同意!
英文書, text book..等等, 很多學校都和我們一樣.
但西人老師教, 可能教法未必一樣, 每個人的吸收亦不同, 最緊要係在愉快的語言環境中學習.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 Anissawan 於 09-2-27 23:20 發表
看來, 崇小英文Grammer似乎不錯, 但中文和普通話呢? 有沒有其他語文學呢?
我個囡現在崇幼K2, 我們在考慮祟小.
請問有沒有其他相類似的小學可建議呢? 謝謝. ...

hi anissawan,

有法文和日文學, 如主流班, 要收錢....好似興趣班咁.

我有3位同事的仔仔讀緊崇幼k.3(2位) & k.1(1位), 都話崇幼好, 教佢地識多很多野...語言....獨立等.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價
‹ 上一主題|下一主題