用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 救世軍樂民幼兒園09年N1同學仔入嚟做個朋友啦^o^ ...
樓主: hildakam
go

救世軍樂民幼兒園09年N1同學仔入嚟做個朋友啦^o^ [複製鏈接]

我2010 年排第廿幾呀, 都唔知有無幾會

多謝多謝~~係啊~~我就快有個"好"字喇~~希望我湊得掂兩個啦~~不過好彩哥哥係好易湊嘅baby~~希望妹妹都係啦~~妳呢? 會唔會生多個呀?

係呀, 得一班ga 咋, 其實我睇到佢得4個課室(咁上下, 因為我交form時request參觀行一圈, 主任都帶我行, 所以由頭到尾對呢間學校嘅印象都好好), 咁我見咁少課室, 佢又有n1-n4, 我交留位費時就問收幾多班囉~~跟住收錢個miss就話一班, 20人度~~咁我估計應該都係每級一班卦~~妳知間野幾細ga la~~

話時話, 我miss左佢個開放日d教學示範, 我覺得好可惜, 但因為我要去做u/s~~另外, interview當日, d miss比我嘅印象真係好好, 等in時已有miss走嚟教issac玩切蛋糕玩具, 教佢揸刀~~in時問我勁多問題, 好似我見工咁^o^, 之後走時同issac講左幾次, bye bye, 9月見! 我就sure佢一定收囉~~

我有in過第間學校, miss ok 但校長惡, 有d古肅feel, issac擺玩具時講個"擺"字講得大聲左d, 個校長即刻話「禮貌d!」, 我唔覺有咩唔禮貌囉, 佢又唔係呼喝人地, 佢自己擺野一路擺一路講野, 有咩唔啱????
原帖由 dragonpork 於 09-2-11 23:56 發表
1班咁少? 我仲以為收2班我先有機添...

我諗有機會的, 因為妳之前之後嘅人有機會會放棄輪候, 加上interview都睇表現(學校要考慮小朋友嘅起居照顧ga)
所以, 唔好咁快擔心喇~~
原帖由 我係女仔 於 09-2-12 14:02 發表

回覆 # 的文章

我都唔知原來佢地只收20人, 同聖三一一樣, 真係.....

妳哋就好La,我個B囝係07年10月出世,學校9月開學,但B囝不足2歲,校長同我講話學校要收晒07年9月前出世既BB先,所以B囝要做插班生,同埋到時10月要等到有些BB轉校退學先會有個位比我B囝.

你個chance 好大. 放心啦...
我估到時真係confirm 收你時, 你反而心大心細唔知讀唔讀好...
好多人都會報好多間, 到最後先決定讀邊間架啦

我排200幾都得, 我估有好多人最後唔waiting, 所以咪俾我執到死雞囉

原帖由 我係女仔 於 09-2-12 14:02 發表

係呀, 我都覺得呢間staff  好好禮貌. 我交form 遲, fax 咗唔得, 佢地都好好聲氣同我講叫我儘快補交. 我初頭唔覺得點. 但係接觸多幾間學校之後先知原來搵個好聲氣講嘢o既staff 唔係咁易架

我暫時都唔會生多件... 其實都想o架, 但係真係無能為力. 我諗我個仔有你個仔咁易湊. 係依家先叫好d. 同埋佢唔係好講到嘢, 但係理解能力就冇問題.. 希望返咗學之後好d啦

講開open day, 我有去參觀蒙特梭利示範. 帶埋個仔去. 都可能係呢個原因, 所以佢地老師對我個仔好深印象. 因為示範咁耐, 佢都冇嘈, 好乖咁坐係度睇. 同埋唔怕陌生人. interview 時, 老師都記得佢囉

原帖由 hildakam 於 09-2-12 14:37 發表
多謝多謝~~係啊~~我就快有個"好"字喇~~希望我湊得掂兩個啦~~不過好彩哥哥係好易湊嘅baby~~希望妹妹都係啦~~妳呢? 會唔會生多個呀?

係呀, 得一班ga 咋, 其實我睇到佢得4個課室(咁上下, 因為我交form時request參觀行 ...

我打過電話問, 我依家o係聖三一waiting list 排第一 .

不過, 我諗我都唔會返o個度啦.. 價錢差好遠

原帖由 Prudencelamlam 於 09-2-12 16:25 發表
我都唔知原來佢地只收20人, 同聖三一一樣, 真係.....

唔好傷心啦, 起碼你知道咩情況之下會收啊...
咁你 keep an eye, 希望可以同你做到同學仔啦

原帖由 晴朗ma 於 09-2-12 20:32 發表
妳哋就好La,我個B囝係07年10月出世,學校9月開學,但B囝不足2歲,校長同我講話學校要收晒07年9月前出世既BB先,所以B囝要做插班生,同埋到時10月要等到有些BB轉校退學先會有個位比我B囝. ...

想請問大家有無俾bb返playgroup?

原帖由 dragonpork 於 09-2-12 23:18 發表
我打過電話問, 我依家o係聖三一waiting list 排第一 .

聖三一中心係咪全日架?我問過要四千幾喎, 超貴

Waiting 聖三一排第一, 應該都有機會收喎..
我個仔被reject左, 因為佢in個日同個小朋友爭野玩, 我都知衰梗架la.
不過,你講得啱, 佢地學費太貴, 係咪真係值呢? 真係見人見智.

救世軍open day 我又係帶埋仔去睇示範, 佢又係坐定定睇無乜嘈, 個老師都話佢乖, 可能咁樣in 個時老師都認得佢, 跟住in完就話收啦, 都不知幾開心.

仲有,我估如果bb識得初步去廁所, 都應該會加分既.

原帖由 dragonpork 於 09-2-12 11:18 PM 發表

有呀, 之前返過間英文playgroup, 但唔得, 所以無再上.
宜家返緊語文故事班, 係馬頭涌保蘐兒童會.

原帖由 dragonpork 於 09-2-12 11:20 PM 發表

揹一個拖一個都幾辛苦架, 最怕落雨天就麻煩, 所以話做媽媽真係幾偉大架

原帖由 hildakam 於 09-2-11 03:55 PM 發表
係呀, 我有d朋友住TKO, 一出世去報都已經話冇位, 起碼排3年添呀~~不過佢都算冇話專收大仔細仔咁老土, 至少呢樣我覺得比某D學校好D~~
我有朋友係6月仔, 08年11月先交FORM, 12月就IN, 開頭我都諗...唔係咁唔fair呀? 我 ...

我都有去睇示範呀, 聽佢既教學

hihi, may I join? for there is no post for 2009 K1~~:)

傻媽~~妳bb開學時未足歲係唔收得住ga~~實係做插班ga~~我仔7月b都話係細仔, 好多學校都揀開d細仔唔收住, 收哂大仔先ga!!
原帖由 晴朗ma 於 09-2-12 20:32 發表
妳哋就好La,我個B囝係07年10月出世,學校9月開學,但B囝不足2歲,校長同我講話學校要收晒07年9月前出世既BB先,所以B囝要做插班生,同埋到時10月要等到有些BB轉校退學先會有個位比我B囝. ...

好細個就番過一期幼潛, 坦白講, 我覺得唔係坊間講得咁正囉, 我覺得side時間side錢, 教d野好on居!!
之後一路都係番馬頭涌保護兒童會, 參加過音樂遊戲班, 而家夠歲半就join左學前預備班, 我覺得幾好呀, 又近又唔貴~~100/堂, 每星期兩堂每堂一個鐘~~另外仲有一個pg在佐敦的, 又係名氣多於一切!!  不過都叫做試過~~
暫時d pg會番到3月中, 因為3月後我都差不多8個月肚, 無能為力帶佢周圍去番pg~~暫定生完, 會再報番d start from 7月既pg比佢玩到番學~~

妳有冇好介紹呀?
原帖由 dragonpork 於 09-2-12 23:20 發表

我都有in聖三一, 不過連備取生都冇份, 之前我打去問, 佢話主要收大仔!! 咁我問可唔可以waiting, 佢話可以, 咁我就去wait, 都係排第一, 但係呢個第一係在正取生同備取生之後!! 所以根本都唔知係排緊第幾, 佢都冇通知, 坦白講, 我都放棄左, 因為除左呢間之外, 我仔in其他5間, 都收哂, 我覺得我個仔唔係差到冇人要姐, 所以就算而家佢話收, 我都唔會讀佢喇!!
原帖由 dragonpork 於 09-2-12 23:18 發表

係呀, 仲要行樓梯呢...(我住唐7樓) 諗起真係人都癲!!!
所以話....我希望我搞得掂啦~~^o^
原帖由 Prudencelamlam 於 09-2-13 12:39 發表
揹一個拖一個都幾辛苦架, 最怕落雨天就麻煩, 所以話做媽媽真係幾偉大架
‹ 上一主題|下一主題